Nieuws

Windturbine vult zonnepanelen aan

“Alle bestaande techniek is losgelaten en opnieuw ontwikkeld”. De Windchallenge 1.7 weegt tien kilo en heeft een spanbreedte van 1.7 meter. Daardoor kan de molen gemakkelijk op daken, lichtmasten en kassen geplaatst worden. Door gebruik van gepatenteerde nieuwe technologie en hightech materialen is de molen bovendien geruisloos, efficiënt, betaalbaar en eenvoudig te combineren met zonnepanelen en groene daken. Bij een windsnelheid van 4 meter per seconde genereert de turbine ruim 500 kilowattuur per jaar. Bij 6 meter per seconde is dat ongeveer 900 kilowattuur.

Het hoge rendement van de molen komt doordat de bladen zelf hun positie kunnen afstemmen op de windkracht en -richting. “Als het erg hard waait draaien de bladen van de molen weg zodat de windbelasting niet te hoog wordt.” De installatie van de molen is eenvoudig. Mertens: “Er is geen kraan nodig voor de montage, de molen staat niet nagelvast en is dus mee te verhuizen.” Zodra de molen is geïnstalleerd kan de stekker in het stopcontact en begint de besparing. De Windchallenge voldoet aan de Nederlandse certificering voor kleine windturbines.

De windturbine is bedoeld voor het stedelijke gebied. Met een opbrengst van gemiddeld 500 kilowattuur per jaar is de turbine een aanvulling op zonnepanelen. Windchallenge is een spin-off van de TU Delft. Daar is het onderzoek nu afgerond: “We gaan nu met de turbine de markt op”. Men denkt daarbij vooral aan de zakelijke markt. Daar zijn grote aantallen te plaatsen.

Gepubliceerd op 16 mei 2013 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *