Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen:

Hieronder hebben wij veel gestelde vragen over het groene dak op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

 •  DAKOPPERVLAKTE 

Hoe moet ik de oppervlakte van mijn groendak meten?

De oppervlakte wordt gemeten tussen de dakranden in. Alles op de dakbedekking: onderlagen, groen en olivijn/grind hoort bij het groene dak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 •  STERKTE EN CONSTRUCTIE

Is mijn dakconstructie sterk genoeg om een groendak te dragen?

Wanneer u Groendak zoveel mogelijk gegevens geeft om te beoordelen of het dak sterk genoeg is, dan kan Groendak dit ook bouwkundig bekijken, zie: “mijn dak sterk genoeg?” Groendak kan ook een groendakspecialist inschakelen die tegen vergoeding een en ander ter plaatse opneemt en beoordeelt.

Wat weegt een groendak of vegetatiedak? Een groendak weegt circa 75 kg per m². Circa 13 tot 15 kg per m² per centimeter laagdikte (van substraat en beplanting). Dus 5 cm substraat en beplanting weegt circa 75 kilo. Houdt altijd rekening met een nat dak, dus het grootste gewicht.

 

 •  KAN IK LOPEN OP EEN GROENDAK ?

Ja, u kunt af en toe lopen op uw groendak.

Bijvoorbeeld om ramen te wassen of om onderhoud uit te voeren, ook lekker liggen zonnen kan geen kwaad. Laat niet langer handdoeken, planken of andere materialen liggen. En verbouwingen op en over het groene dak gaat ook niet. Plantjes moeten altijd weer lucht en licht krijgen.

 

 •  OP WELK DAK KAN EEN GROENDAK ?

Sedummatten zijn op alle vlakke, schuine en hellende daken tot 65° toe te passen.

 Als het dak voorzien is van een waterafvoer en een waterdichte dakbedekking heeft op een stevige constructie, dan is dat geen probleem. De dakbedekking mag niet te oud zijn.

Mijn dak is schuin en heeft een hellingshoek van meer dan 40°, kan ik de sedummatten daarop toch toepassen? Dat kan wel, maar daarvoor heeft u een aantal extra voorzieningen nodig om te voorkomen dat het substraat en de sedummatten afschuiven.

Is een waterafvoer nodig?

Ja, dat is absoluut nodig, anders zou uw dak onder water blijven staan na een regenbui. Goede afwatering is belangrijk voor jarenlang plezier van ‘t groendak. Leg een strook grof grind om u afvoer, zodat het substraat niet in uw afvoer komt en deze verstopt raakt.

Is mijn dakconstructie sterk genoeg om een groendak te dragen? Zie: ‘Is mijn dakconstructie sterk genoeg?’

 

 • ZONNEPANELEN

Kunnen zonnepanelen op groene daken?

 Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur, dus op een groendak, voor meer info klik hier. Ook de biodiversiteit wordt bevorderd door zonnepanelen omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijke plekken onder de panelen.

 

 • AANLEG

Wanneer is de beste tijd om groendak aan te leggen?

Dat kan het gehele jaar door, echter niet als het vriest.

Hoe moet ik sedummixmatten leggen?

Zie hiervoor onze leginstruktie.

Zorgen sedummatten op het dak niet voor lekkage? 

Als u de sedummatten toepast op een degelijke, waterdichte dakbedekking kan er geen lekkage ontstaan. Een beschermvlies voorkomt beschadiging van de dakbedekking en is wortelwerend.

Hoe lang kan een sedummat opgerold blijven?

Na verzending > 0°C: 6 dagen, 1-10°C: 4 dagen, 11-20°C: 2-3 dagen, 20-25°C: 1 – 2 dagen en > 25°C: binnen 24 uur. Bij warmte graag sproeien na het uitrollen en leggen.

Kan ik de matten ook op een dak van golfplaten leggen?

Ja, dat kan, mits uw dak voorzien is van een opstaande rand en niet heel erg schuin is. U legt het beschermvlies over de golfplaten heen. Leg het vlies niet te strak zodat het ruimte heeft om in de “dalletjes” te zakken. Vul de “dalletjes” af met substraat zodat er een vlak geheel ontstaat, breng daarna nog ongeveer 1½ cm substraat aan over het gehele oppervlak zodat er op de “bergjes” 1 tot 2 cm substraat ligt. Bestelt u wat meer ‘doek’ omdat uw dakoppervlakte groter is!

Kan ik de sedummatten ook als bodembedekker toepassen?
Ja, dat kan. Dan legt u er een anti-worteldoek van 160 gram/m² onder om onkruidgroei van onder af te voorkomen.

 

 • ONDERHOUD

Moet ik het sedumdak bemesten?

In principe hoeft dat niet. Wilt u het toch doen, gebruik dan een langzaam werkende meststof. U kunt de sedummatten het beste bemesten in de periode maart/april/mei bij regenachtig weer. Wij adviseren om minimaal één keer per jaar te bemesten met ons groendakvoer.

Is het nodig om onkruid te wieden?

Wij adviseren u om 1 tot 2 maal per jaar uw dak te controleren op kleine boompjes (ontkiemde aangewaaide boomzaden) en ongewenste gewassen. Verder is het belangrijk dat u ook de waterafvoer controleert op bijvoorbeeld bladresten wat kan leiden tot een verstopping.

Moet ik het groendak water geven?

Het is goed om, zeker bij langdurige droogte of erg schuine daken, het dak water te geven. De waterbuffering in het dak kan dan op peil blijven.

Hoe voorkom ik het bloeien van de sedumplantjes?

Sedum kan je groener houden door meer te sproeien. Sedum voelt zich lekker op een niet te natte en voedselarme bodem.

Voor de subsidie aanvraag: Wateropslag per m² hangt af van het type drainage. Een sedumpakket met een drainagelaag Terraroof van 20 mm heeft 26,5 liter waterbergend vermogen per m²; een sedumpakket 38½ liter waterbergend vermogen per m². Groendak helpt bij uw aanvraag.

 

 • GRIND OF OLIVIJN

Waarom Olivijn gebruiken?

 Dakgrind of riviergrind word wereldwijd schaars er dreigt een tekort. Olivijn is een circulair mineraal en als vervanger van grind een zeer duurzame en klimaat ondersteunende optie. Olivijn haalt CO2 uit de lucht en legt deze CO2 onomkeerbaar vast. Olivijn is dus een echte CO2-vreter en is niet schaars. Omdat Olivijn zo duurzaam is gebruikt Groendak dit veelal standaard in plaats van grind.

 

 • HEB IK LAST VAN VOGELS EN KATTEN ?

Vogels zijn blij met uw groendak. 

Vogels gebruiken de losliggende stukjes (bijv. kokos) voor hun nesten en halen insecten uit uw groendak. Hierdoor komt het soms voor dat het groendak word ‘beschadigd’. Meestal niet erg, want het is te herstellen. Er zijn soms katten die van uw groendak een kattenbak maken… erg onplezierig. In deze situaties worden soms visdraden of netten over het groendak heen gespannen, bij vogels helpt een glimmende CD op een stokje; er zijn ook nog middelen als kattenschrik en geluidsapparaten.

 

 • ADVIES EN OFFERTE

Wat wil Groendak weten voor een goed advies of passende offerte? 

Hoe meer bekend is van het dak en de wensen: hoe beter het advies. Geef ons de antwoorden dan krijgt u het advies of de offerte. Vrijblijvend.

Wat kost een groendak of sedumdak? 

Prijzen kunt u vinden voor doe-het-zelf via de ‘webshop’ of voor leveren en aanbrengen via ‘offerte aanvragen’: Een prijsvoorstel kunt u online aanvragen. Specifieke daken en projecten kunt u het beste per e-mail (met gegevens) aanvragen.

 

 • STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ ?

Veel antwoorden kunt u vinden op onze website.

Heeft u het vakje zoeken rechts bovenaan al geprobeerd?

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.