Doe-het-zelf met sedum

Doe-het-zelf met sedum

Zelf een groendak aanleggen kan eenvoudig met een kant- en klaar sedumpakket voor een plat of schuin dak. De goede laagopbouw word dan al compleet geleverd. Alleen olivijn/grind langs de randen en doorvoeren moet er dan nog bij (voor een smalle rand: één zak olivijn/grind per twee meter lengte). Het juiste gereedschap zoals een ladder, emmer, werkhandschoenen, hark, schaar, etc. moet door uzelf geregeld worden. Deze sedumpakketten zijn te bestellen op de groendakwebshop:

* Sedumpakket kopen voor een plat dak (tot 10°)

* Sedumpakket kopen voor een schuindak (20° tot 30°)

Deze sedumpaketten zijn het handigst voor een direct klaar groendak. Andere materialen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt en kunnen worden geselecteerd in onze groendakwebshop. Let goed op en zoek rustig de goede combinatie of materialen, vraag zonodig Groendak® om advies.

Sedummixmatten aanleggen doe je zo:

Sedummixmat Controleer bij aankomst van de sedummatten of vegetatierollen direct of de matten niet warm zijn en broeien (bij uitrollen zie je damp).  Bij broei de matten direct uitrollen op het project of in de buurt van het project. Zet de rollen zoveel mogelijk in de schaduw. Verwerk de rollen zo spoedig mogelijk (vooral ’s zomers). Zorg ervoor dat u veilig werkt, gebruik een goede ladder en zo nodig valbeveiliging. Wees bewust dat u op hoogte werkt en kijkt uit.

1. Veeg uw bestaande dakbedekking schoon.

2. Overtuig uzelf ervan dat uw dakbedekking waterdicht is, kijk of u naadjes of scheuren ziet. Laat eventueel uw dak onder water lopen. Als uw dakbedekking waterdicht is (en niet erg oud) kunt u de onderlagen gaan aanleggen. Wortelwerende lagen zijn de onderste drie lagen die u gaat aanleggen: beschermdoek, drainagemat en filtervlies; of hydrodrain. Bij een afvoer knipt u voorzichtig een gat in deze lagen ter grootte van de afvoer. Breng een korf of bolrooster aan op uw afvoer.

Plat dak

3. Nu kunnen de beschermlaag, drainagemat en filtervlies worden aangebracht. Dit kan in (a) drie losse lagen of (b) als een rol met enkele lagen aan elkaar. Bij beiden geldt dat de drainagelaag met de ‘bekertjes’ naar beneden ligt en ‘alle gaten’ naar boven. Met een scherpe grote huishoudschaar knipt u de drainage/beschermmat indien nodig, gemakkelijk op maat. Meestal is het beschermdoek dikker dan het filtervlies; ook is het filtervlies beter doorzichtbaar.

3.A. Rol de beschermlaag uit op het dak en knip het met een scherpe schaar zo nodig op maat. Zorg ervoor dat de verschillende banen elkaar iets overlappen. Doe dit ook met de drainagemat en daarna de filtervlies (de drainageplaat kan ook op maat gemaakt worden door deze dubbel te vouwen en daardoor te breken).

3.B. Rol de drainage-beschermmat uit. De mat is zowel aan de boven- als aan de onderzijde voorzien van een vlies. Let op: zorg ervoor dat de zijde met het bredere witte vlies boven ligt. Dit extra strookje vlies legt u over de baan ernaast zodat overlap ontstaat.

Schuindak

3. Hydrodrain (groenwit) met aan de onderzijde in één richting afwateringskanalen. De bovenzijde is een dichtere vlakke laag. De afwateringskanalen mogen bij een kleiner dak (bijv. tot 8 a 10 meter lengte) evenwijdig lopen met de lage kant van het dak; wanneer de dakhelling lager is kan een makkelijkere waterafvoer verkregen worden door de afwateringskanalen directer naar de lage kant te laten lopen.

Vervolg alle daken

4. Leg een strook grof grind van ongeveer 20 centimeter rond de korf zodat het substraat niet weg kan spoelen. Leg grind ook langs de randen van het dak zodat de planten niet onder loodslabben of dakkappen ‘opkruipen’. Let op: het grind te leggen op de onderlagen (drainagelaag/doek en vlies). Het grind is bij onderhoud het hulpmiddel om de plantjes binnen de perken te houden (niet specifiek voor afwatering).

5. Verdeel gelijkmatig het substraat over het dak, gebruik hiervoor nooit scherpe gereedschappen in verband met beschadiging van uw dak. De substraat laag dient circa 3 tot 4 cm dik te zijn (40 liter per m²). Houdt ongeveer 10% van de substraat over. Hiermee kunt u het dak afwerken, nadat de sedummatten zijn uitgerold.

6.Verdeel de vegetatierollen over de aan te leggen oppervlakte. Leg voorzichtig de sedumrollen op het dak, houdt bij het tillen/verplaatsen van de rollen de flap van de rol aan de bovenkant. Til de mat met twee personen op en leg deze op de goede plek.

Houdt er vast rekening mee hoe u de rol op het dak dient te leggen met het oog op de flap aan de juiste kant. Laat voorzichtig de flap op uw dak zakken met twee handen en verschuif indien nodig de rol nog iets zodat de flap aansluit tegen de grind- of dakrand. Rol de rol verder uit en leg de matten strak tegen elkaar, maar zorg dat er geen overlap ontstaat. U kunt u de matten op maat knippen met een scherpe mattenschaar of snijden met eenmattenmes (zie webshop).

7. Vul eventuele kieren en randen op met het substraat dat u hebt overgehouden. De sedum zal zich hierop snel hechten zodat het gehele oppervlak dak begroeid raakt en is u geen kieren of randen meer ziet.  

8. Geef de sedummixmatten ruim water zodat het substraat het vocht op kan slaan. Legt u uw groendak in een warme periode aan? Geef dan de eerste weken regelmatig water zodat de sedummixmatten goed inwortelen in het daktuinsubstraat.

Uw groendak is klaar! Wij wensen u heel veel plezier met uw eigen groendak.

Leggen van sedum in de tuin: 

1. Maak de ondergrond onkruidvrij en verwijder oneffenheden zoals wortels.

2. Egaliseer de ondergrond met een hark en zorg dat de ondergrond een open structuur heeft.

3. Rol het anti-wortel-doek uit en overlap zonodig 10 centimeter, op maat knippen gaat het beste met een scherpe huishoudschaar.

4. Bevestig het anti-wortel-doek aan de randen met bevestigingspennen (verkrijgbaar bij tuincentra)

5. Leg voorzichtig de sedummixmatrollen neer, houdt bij het tillen/verplaatsen van de rollen de flap van de rol aan de bovenkant.

Houdt er vast rekening mee hoe u de rol op de grond dient te leggen met het oog op de flap aan de juiste kant. Laat voorzichtig de flap zakken met twee handen en verschuif indien nodig de rol nog iets. Rol de rol verder uit en leg de matten strak tegen elkaar.

6. De sedummixmat op maat knippen kunt u het beste doen met een scherpe huishoudschaar.

7. Eventuele kieren of randjes kunt u afwerken met substraat, na verloop van tijd zal de sedum hierop gaan groeien.

8. Geef de sedummixmatten wat water zodat het substraat het vocht op kan slaan.