Is de dakconstructie sterk genoeg voor een groendak?

Sterkte en constructie

Is mijn dakconstructie sterk genoeg om een groendak te dragen? Wanneer u Groendak zoveel mogelijk gegevens geeft om te beoordelen of het dak sterk genoeg is, dan kan Groendak dit ook bouwkundig checken. Gegevens kunt u zelf meten of u kunt mogelijk bouwtekeningen opvragen bij uw gemeente in het gemeentearchief. Groendak kan ook een groendakspecialist inschakelen die -tegen vergoeding- een en ander ter plaatse opneemt en beoordeelt.

Wat weegt een groendak of vegetatiedak? Een groendak weegt circa 75 kg per m². Circa 13 tot 15 kg per m² per centimeter laagdikte (van substraat en beplanting). Dus 5 cm substraat en beplanting weegt circa 75 kilo, dit is het verzadigde gewicht (kletsnat). Houdt altijd rekening met een nat dak, dus het grootste gewicht als permanente last.

Dakconstructie plat dak berekenen

Er zijn meerdere gegevens nodig om bouwkundig te kunnen beoordelen of de dakconstructie stevig genoeg is. Dit zijn: de hoogte van de balk, de lengte van de balk (overspanning van muur tot muur) en de (hart-op-hart-) afstand van de balken. Enkele voorbeelden van lengte en balkmaten (geschaafd hout) welke voldoen om een sedumdak te kunnen dragen:

  • 2 meter lengte  > 14½ cm hoog; >± 4 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.
  • 2½ meter lengte> 15½ cm hoog; >±5 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.
  • 3 meter lengte >  17 cm hoog; >±6 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.
  • 3½ meter lengte > 19½ cm hoog; >±6 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.

Dakbalken eenvoudig checken:

Door Centrum Hout:

Een eenvoudige check op de sterkte van dakbalken vindt u bij het Centrum Hout op  ‘ houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif‘. Op deze website kunt u de gegevens invoeren zoals afgebeeld en met de schuif onderaan kunt u de lengte aangeven.

 

 

 

 

dakbalk check

Door Groendak.nl:
Een dakconstructie check, zoals hiernaast afgebeeld, voeren wij  graag voor u uit, wij gaan er van uit dat er dak- of vloerplaten (bijv. underlayment) en een laag dakbedekking op de houten balken liggen. De maten die wij willen weten zijn minimaal: de hoogte van de balk, de lengte van de balk (van muur tot muur) en de afstand van de balken.

 

 

 

Vraagt u Groendak om een beoordeling stuur dan een foto mee van de constructie en de bovenkant van het dak, er zijn meer mogelijkheden om bijv. een berging te beoordelen of aan te passen. Zie Sterkte van het dakvoor aanpassing van een veelgebouwde nieuwbouw berging. En ook voor schuine daken, betonnen daken, etc. wil Groendak voor u een praktische toets doen.

 

Voldoet de daksterkte niet:

Voldoet de daksterkte niet aan onze toetsing dan melden wij u dat ook. Wij zijn echter geen bouwkundig tekenbureau. Voor zekerheid bij een bouw vergunning aanvraag e.d. raadpleeg dan altijd een erkend constructeur en/of een bouwkundig bureau.

 

 

 

 

Aan bovengenoemde kunnen geen rechten of plichten worden ontleend, wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan uw bouwwerk, dakconstructie, dakbedekking door het toepassen van deze controles voor een groendak. Uw bouwwerk hebben wij immers niet gemaakt of bedacht.