Nieuws

Zonnepanelen plaatsen, doe je zo!

Zonnepanelen plaatsen op het dak, doe je zo!

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak zijn er enkele aandachtspunten. Het dak moet stevig genoeg zijn met een goede, niet te oude, dakbedekking. Groendak gaat er ook nog eens vanuit dat de combinatie tussen het groendak en zonnepanelen  optimaal moet zijn. En verder:

  • Hoe gaat u de zonnepanelen plaatsen (hellingshoek, oriëntatie, liggend/staand)?
  • Hoeveel zonnepanelen kunt u plaatsen?
  • Welk constructiemateriaal en welke ballast is nodig?
  • Welke invloed hebben bouwvoorschriften en eisen?

Onderstaand tien punten die helpen bij het goed plaatsen van zonnepanelen op een groendak:

1 Hellingshoek zonnepanelen

De meest zon-vangende hellingshoek is ± 35 graden. Echter bij een dergelijke hellingshoek ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij zonnepanelen dan bij een kleinere hellingshoek. U kunt dus minder rijen kwijt. Hier een overzicht van rendementsverlies bij verschillende hoeken:

 

Hellingshoek zonnepanelen

 

 

2 De afstand tussen de rijen zonnepanelen

Over het algemeen worden zonnepanelen op een plat dak in rijen achter elkaar geplaatst. De minimale afstand tussen deze rijen is afhankelijk van de hoogte van de zonnepanelen -bepaald door de hellingshoek en afmeting van de zonnepanelen- (en de breedtegraad).

De optimale tussenafstanden zijn als volgt:

Bij 30 graden montage 1½ meter tussenafstand;
Bij 20 graden montage 1 meter tussenafstand;
Bij 10 graden montage ½ meter tussenafstand.

Schaduwval van rijen panelen onderling heeft een zeer negatieve werking op de opbrengst van uw zonnepanelen. Houdt daarom de geadviseerde tussenafstanden minimaal aan.

Doordat de nodige afstand tussen de panelen ruimte opeist kan deze ruimte juist weer benut worden door een groendak aan te leggen op deze tussenruimten. Ook onder de zonnepanelen zal meer licht vallen door de grotere tussenruimten.

Hellingshoek zonnepanelen (α) 20 graden houden we graag aan omdat deze jaarlijks bekeken meestal een hogere gemiddelde opbrengst heeft (de laagstaande zon én de hoogstaande zon wordt benut).

——————————————————————-

Staand of portrait: lengte (L) zonnepanelen is 165 cm

De minimale afstand (A) tussen de rijen zonnepanelen is 375 cm

——————————————————————

Liggend of landscape: lengte (L) zonnepanelen is 99 cm

De minimale afstand (A) tussen de rijen zonnepanelen is 225 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 ‘Legplan maken voor de zonnepanelen’

3 Richting van de zonnepanelen

Meestal kunt u de zonnepanelen op een plat dak heel mooi op het zuiden richten. Echter kunnen er redenen zijn om de zonnepanelen anders te leggen. Bijvoorbeeld omdat u dan meer zonnepanelen kwijt kunt en de rijen dan netjes evenwijdig langs de dakrand kunnen lopen.

Hier een overzicht van het verlies aan rendement indien u de zonnepanelen in een andere richting wilt plaatsen:  Zuidelijke richting is optimaal; zuid-oosten of zuid-westen is 5% minder rendement; oosten of westen gericht is 5% minder rendement.

4 Ga ik de zonnepanelen in liggend of staand plaatsen?

Qua rendement zijn er geen verschillen om de zonnepanelen liggend (landscape) of staand (portrait) te plaatsen. De afweging is veelal afhankelijk van:

  • Kosten voor het montagemateriaal
  • Ruimte op het dak (portrait is meer tussenruimte nodig)
  • Afmetingen van het dak (bij optimale benutting van het dak kan soms portrait en soms landscape de beste keuze zijn)
  • Zichtbaarheid op het dak, landscape geplaatste zonnepanelen zijn minder zichtbaar
  • Benodigde ballast (voor portrait geplaatste zonnepanelen is meer ballast nodig)

5 Oost-west ligging zonnepanelen

Om een maximaal aantal zonnepanelen op het dak te plaatsen wordt soms gekozen voor een oost-west ligging. Daarbij worden de zonnepanelen bijna plat gelegd (10º).

Nadelen:

  • 10% minder opbrengst t.o.v. zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht én de hellingshoek van 35 graden hebben (langere terugverdientijd).
  • Op een dak kan veel minder groen aangebracht worden, dus minder rendement;
  • Op de zonnepanelen blijft meer vuil liggen, er zijn vaker schoonmaakbeurten nodig.

Voordelen:

  • Op een dak kunnen meer zonnepanelen geplaatst worden (meer opbrengst per m² dak);
  • Minder ballast nodig omdat er minder opwaartse krachten (wind) zijn.

6 Afstand tot de dakrand

Gebouw met een vrij te houden zone (rood)

U zult bij het plaatsen van de zonnepanelen op het dak rekening moeten houden met een afstand tot de dakrand. Direct bij de dakrand zijn de sterkste winden die behoorlijke krachten met zich meebrengen, daarom moet een vrije zone aangehouden worden.

De vrije zone voor zonnepanelen wordt ongeveer als volgt berekend:

Als de breedte van het gebouw kleiner is dan 2 keer de hoogte, dan is de vrije zone 0,08 × de breedte.

Als de breedte van het gebouw groter is dan 2 keer de hoogte, dan is de vrije zone 0,16 × de hoogte.

Bijvoorbeeld: de breedte van een gebouw is 9 meter, de hoogte 5 meter en de diepte 5 meter. Dan de breedte van het gebouw kleiner is dan 2 keer 5 meter (de hoogte), de vrije zone wordt dan 0,08 × de breedte van 9 meter = 0,72 meter.

Gaat u dichter naar de dakrand toe, dan zal er meer ballast toegepast moeten worden.

Daarnaast zijn er vergunningsregels voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. In de regel moet men een afstand tot de dakrand aanhouden die minimaal gelijk is aan de hoogte van de geplaatste zonnepanelen.

7 Montagemateriaal zonnepanelen

Er zijn meerdere draagsystemen om zonnepanelen op een dak te plaatsen, bij Groendak gaan wij uit van een open opstelling met een draagframe; hiermee hebben wij meer ruimte en lucht voor een groendak. De beplanting kan, wanneer dit over het frame aangebracht wordt, een opwaartse druk tegen gaan.

doorvoer zonnepanelen plat dak

8 Kabeldoorvoer vanaf een dak

U heeft enkele manieren om een kabel naar binnen te leiden:

  • Via een ongebruikte pijp of ventilatie;
  • Buitenom via de zijkant van de muur. Het nadeel is dat over de dakrand  een buis of draad zichtbaar wordt;
  • Via een kabeldoorvoer welke in het dak ingeplakt moet worden.

 

 

9 Schaduwobjecten zonnepanelen plat dak

Zodra er zich schaduwobjecten op uw platte dak bevinden, bijvoorbeeld schoorstenen, dan zullen deze een schaduw werpen op de zonnepanelen. Zorg ervoor dat de schaduwobjecten zoveel mogelijk onder de zonnepanelen terecht komen (als dat kan!) of op ruimte afstand van de zonnepanelen. Is een schaduw over de zonnepanelen niet te voorkomen, dan is het aan te bevelen power-optimizers te gebruiken. Hierbij wordt een extra regelkastje onder ieder zonnepaneel geplaatst dat ervoor zorgt dat u minimaal last heeft van een schaduw.

10 Ballast zonnepanelen

De benodigde ballast van zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de windzone waarin het gebouw ligt; de hoogte van het dak en de soort paneeldragers.

Het is dus niet zomaar te zeggen hoeveel ballast nodig is, Groendak zal dit voor u bedenken. Wel dient u zelf rekening te houden met de maximaal mogelijke dakbelasting. Een zonnepaneleninstallatie heeft veelal een gewicht van circa 10 tot 20 kg/m², daarnaast zal ook het natte gewicht van een groendak

Heeft u zonnepanelen?

Als u zonnepanelen heeft profiteert u van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen? Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel.

Heeft u nog geen zonnepanelen?
Met een groendak én zonnepanelen kiest u voor een duurzame oplossing met een hoger rendement. Immers brengen zonnepanelen 9% tot 16% meer rendement op een groendak, door de afkoeling welke het groene dak geeft aan de panelen. Daarnaast koelt de groene dak ook het onderliggende gebouw sterk; groen is klimaat adaptief.

U bespaart op uw energiekosten. Wat zonnepanelen aan besparing opleveren is per situatie verschillend. Zo wordt uw besparing bepaalt door uw energieverbruik, de ligging van het dak, de plaats van de zonnepanelen én een aangebracht groendak.

Groendak geeft graag aan hoe u de beste combinatie met het beste rendement krijgt. Zie ook onze groendakwebshop.nl/zonnepanelen

 

 

 

 

Gepubliceerd op 10 september 2018 in Nieuws

3 reacties op “Zonnepanelen plaatsen, doe je zo!”

  1. G. Bedijn schreef:

    U geeft dubbele informatie weer in de berekening van de optimale afstand onder punt 2. Eerste stelt u dat bij 30 graden een afstand behoort van 1,5 meter. En iets verderop stelt u dat de minimale afstand tussen panelen 3,75 meter moet zijn.
    Zonder daarbij een hoekverhouding te vermelden.

  2. B. Van Lier schreef:

    Prachtig artikel. Interessant en informatief. Niet dat wij de zonnepanelen zelf gaan plaasten, maar ken ik nu de punten waarop ik kan letten. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *