Nieuws

Stappenplan Zonnepanelen

Groendak heeft een stappenplan opgesteld voor iedereen die zich zelf goed wil oriënteren op zonnepanelen:

 1.  Zijn zonnepanelen iets voor mij?
 2.  Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
 3.  Wat is mijn energieverbruik?
 4.  Hoeveel zonnepanelen?
 5.  Wat kosten zonnepanelen?
 6.  Welke installateurs of verkopers?
 7.  Vergelijk offertes, maar niet te veel.

1. Zijn zonnepanelen iets voor mij? Of zonnepanelen iets voor jou zijn ligt aan een aantal zaken. Ten eerste dien je een dak tot je beschikking te hebben. Dit kan een plat of een schuin dak zijn. Een gemiddeld systeem van zonnepanelen verdient zichzelf realistisch terug in ongeveer 6 tot 8 jaar en blijft 20 tot 25 jaar op het dak zitten, dus is het handig als je de eerste 10 tot 15 jaar weinig onderhoud aan het dak hoeft uit te voeren.  Denk zeker na over het aanbrengen van een groendak, het is niet alleen goed voor de rendementsverbetering van de zonnepanelen, er zijn meer goede voordelen.

2. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voor zowel platte daken als schuine daken geldt dat je een dakvlak wilt hebben dat zo weinig mogelijk last heeft van schaduw. Schaduw is niet alleen slecht omdat er geen direct zonlicht beschikbaar is, maar omdat zonnepanelen vaak “in series geplaatst” worden, waardoor de hele serie slecht werkt als één paneel last heeft van schaduw. Schaduw kan worden veroorzaakt door obstakels op het dak, andere daken, bomen, lantaarnpalen en zelfs door een ander zonnepaneel. Om het effect van schaduw tegen te gaan kan je een optimizer per paneel plaatsen.

Daarnaast is het makkelijk om een obstakelvrij dakdeel te hebben. Voorbeelden van obstakels zijn dakkapellen, cv-pijpjes, ontluchtingspijpen, schoorstenen, daklichten en dakramen. Deze objecten zitten niet alleen in de weg, maar werpen ook vaak een schaduw op het dak.

Voor de meeste soorten daken is wel een montagesysteem beschikbaar. Zonnepanelen kunnen het makkelijkst op een pannen- of (golf)platendak worden gemonteerd. Mooier is het om de panelen geïntegreerd te leggen (“in” =tussen de dakpannen). Op een (bitumen) plat dak worden panelen vaak onder een hoek gemonteerd op een aluminium stellage die met gewicht wordt vastgehouden op het dak, zodat er geen gaten in het dak geboord hoeven worden. Dit gewicht kan bestaan uit betontegels maar voorkeur heeft vooral een groendak.

Probeer dus een dakdeel te selecteren zonder schaduw en zonder obstakels,  om de zonnepanelen mooi op het dak te kunnen leggen. Bij voorkeur zo verdeeld om rond (en/of onder) de zonnepanelen een groendak te kunnen aanleggen.

3. Wat is mijn energieverbruik?

Zonnepanelen leveren elektriciteit op die in je huis gebruikt kan worden of terug wordt geleverd aan het stroomnet waardoor je elektriciteitsmeter terugloopt. De opgewekte stroom wordt in mindering gebracht van de energierekening. Zoek eerst op hoeveel kilowattuur (symbool kWh) je eigen huishouden per jaar verbruikt. Ter vergelijking: een systeem van bijvoorbeeld 12 panelen (4 bij 5 meter) leveren op een schuin dak op het zuiden in Nederland zo’n 2550 kWh per jaar op. Een gemiddeld huishouden in NL verbruikt 3.340 kWh per jaar (volgens het Nibud).

4. Hoeveel zonnepanelen?

De hoeveelheid zonnepanelen kan begrensd worden door het budget, het energieverbruik  en de beschikbare ruimte op het dak.

De hoeveelheid zonnepanelen kan begrensd worden door het budget, het energieverbruik  en de beschikbare ruimte op het dak.  Budget: Stel een maximum budget, waarbij het wenselijk is om het bedrag geheel beschikbaar te hebben (groen financieren kost ook rente). Incidenteel geeft een gemeente nog een subsidie op zonnepanelen, houdt daar rekening mee. Financieel rendement is verdubbeld sinds 2011 van 6% tot 13%. Een 4 kWp systeem levert circa 3.500 kWh per jaar op. Bij een elektriciteitsprijs van 24 cent levert dit in het eerste jaar ongeveer € 850 aan energiebesparing op. Dat is een rendement van 13%. De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar en dat is 1/3 van de verwachte levensduur van zonnepanelen.

Energieverbruik: In Nederland is het niet slim om meer stroom op te wekken dan je zelf verbruikt. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om tot je tot het eigen verbruik 1 op 1 te salderen tot 5000 kWh. Dit houdt in dat je het zelfde bedrag voor de geleverde stroom krijgt dan je er voor betaalt. Boven je eigen energieverbruik of 5000 kWh moeten ze wettelijk een ‘redelijke vergoeding’ betalen. Energiebedrijven vinden het blijkbaar redelijk om je € 0,07 per kWh te betalen terwijl je zelf ongeveer € 0,23 betaalt. Om niet afhankelijk te zijn van deze regelgeving wordt geadviseerd om maximaal 80% van je eigen energieverbruik op te wekken. Dit omdat apparaten steeds zuiniger worden (denk aan LED-lampen en zuinig witgoed) en huishoudens vaak kleiner worden in de jaren na aanschaf van zonnepanelen (kinderen het huis uit bijvoorbeeld).

Beschikbare ruimte: Zonnepanelen komen in veel soorten en maten, maar er zijn drie standaard afmetingen zonnepanelen: Standaard: 165 bij 95 cm ± 290 wp per paneel (meest gangbaar, ook bij Groendak). Klein: 158 cm bij 81 cm ± 200 wp per paneel. Groot: 200 bij 100 cm: ± 300 wp per paneel. (kleine en grote panelen worden bij Groendak al niet meer gebruikt).

Op een schuin dak kunnen de panelen strak aan elkaar gelegd worden en kunnen de zonnepanelen in portret- (staand) of landschapsrichting (liggend) geplaatst worden. Alle panelen in een PV-systeem moeten dezelfde grootte hebben, want het recht van het zwakste paneel telt. Op een dak van 5.5 meter bij 3.5 meter (een gangbaar dak van een rijtjeshuis) kunnen dus 2 panelen staand boven elkaar (2 x 1.65 = 3.30 m) bij 5 panelen naast elkaar (5 x 1 = 5 m) van de meest gangbare grootte. Dit is een systeem van 10 panelen x 290 wp = 2900 wp, wat ongeveer 2460 kWh opwekt.

Let op met een groendak hebben we een verbeterd rendement van 9% tot 16%, dus dat levert circa 2681 kWh tot  2854 kWh op.

Op een plat dak worden panelen vaak liggend gemonteerd, dus in geval van een gemiddeld formaat is een paneel 165 cm breed en 100 cm schuin omhoog, gemonteerd op een stellage. Er moet rekening worden gehouden met een marge van een halve meter aan elke dakrand wegens de vatbaarheid voor wind en zicht vanaf de straat. Daarnaast moeten de panelen niet in elkaars schaduw staan bij een lage zon, waardoor er ruwweg 2 meter per rij zonnepanelen moet worden gerekend. Op een plat dak van 6 meter breed en 5 meter diep blijft door de marges aan de rand dus nog een stuk van 5 meter breed en 4 meter diep over. Daar kunnen 3 panelen naast elkaar (3 x 1.65 = 4.95 m) in twee rijen (2 keer 2 meter). In totaal passen er dus ‘slechts’ 6 panelen op zo’n dak. Er kan altijd worden gespeeld met de hoek van de panelen, want hoe flauwer de hoek van de panelen, hoe dichter ze op elkaar gezet kunnen worden.

Zie ook onze toelichting: Zonnepanelen plaatsen doe je zo!

5. Wat kosten zonnepanelen?

Een systeem van zonnepanelen bestaat uit zonnepanelen, montagematerialen, een omvormer en montage. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren  hard gezakt door een enorme productie in China, Europa beschermt zichzelf echter met importheffingen. Die bescherming is niet voor de kwaliteit (die is eigenlijk overal wel redelijk tot goed) maar voor de prijs.

Er zijn op dit moment honderden aanbieders van zonnepanelen en slechts tientallen fabrikanten op de wereld. De kosten variëren per merk omvormer en kosten van zonnepanelen verschillen per installateur en per merk en type zonnepaneel.

Als je je dak selecteert op www.zonatlas.nl kan je zien hoe geschikt je dak is voor zonnepanelen. De zonatlas laat in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Veel gemeenten in Nederland zijn al te vinden.  Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren.

Ook kan het interessant zijn om zonnepanelen met meerdere mensen collectief in te kopen. Op die manier is het voor een installateur interessanter om de systemen te leveren (schaalvoordeel, zelfde daken, dicht bij elkaar). Vraag eens offerte aan en deel die met eventuele geïnteresseerden en vraag Groendak om een collectiviteitskorting voor hun zonnepanelen.

Welke installateurs of verkopers?

Er zijn landelijke prijsvechters, lokale installatiebedrijven, zzp’ers, webwinkels, installateurscollectieven en energiemaatschappijen die zonnepanelen verkopen. Een goede prijs/kwaliteit verhouding vind Groendak het belangrijkst. Kijk of een specialist lid is van een branchevereniging, in het bezit is van een VCA-certificaat (veilig en verantwoord werken) en weet wat werken op een dak inhoudt.  Kennis van bouwkunde en bijv. lidmaatschap van Uneto-Vni zijn nuttige zaken. Groendak heeft dat alles wel in huis.

Vergelijk offertes, maar niet te veel.

Uiteindelijk is elk dak uniek en moet er door een specialist in detail worden gekeken naar de mogelijke systeemgrootte, de locatie van de omvormer(s), de locatie van de kabels, de staat van de meterkast en de staat van het dak. Ook of de dakconstructie het gewicht van zonnepanelen en mogelijk nog een groendak kan dragen is zeker van belang.

Groendak helpt om een helder overzicht te krijgen en geeft gelijk prijzen. Ons advies is om enkele offertes aan te vragen, zodat je goed je opties kunt vergelijken, maar niet verzuipt in de informatie. Door je eerst goed te oriënteren maken leveranciers ook weinig onnodige offertes, wat ze een hoop tijd en moeite bespaart. Probeer ook bewust een landelijke prijsvechter of een lokale installateur te selecteren naast Groendak, zodat je ook een goed beeld krijgt van de verschillen van die partijen.

Nadat je bij Groendak je interesse, naam, adres, telefoonnummer en email opgeeft, neemt een medewerker nog even kort het dak door, kijkt naar eventuele schaduw- of obstakels, kijkt naar de systeemgrootte, de manier van plaatsen én een groendak en als alles goed is een offerte. Groendak biedt deze informatie gratis en transparant aan.

Gepubliceerd op 17 juli 2013 in Nieuws

2 reacties op “Stappenplan Zonnepanelen”

 1. J. Kienjet schreef:

  Graag offerte voor zonnepanelen in combinatie met een groen dak voor op het platte dak van ons huis aan de Meerburglaan 35 te Leiderdorp, afmeting 11 x 5,5 m.

  Met vriendelijke groet,
  José Kienjet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *