Nieuws

Zonnepanelen en groene daken.

zonnepanelen op groendakHet groen op daken absorbeert regenwater en bevordert de verdamping. Hierdoor wordt de temperatuur van de lucht in de omgeving lager. Omdat zonnecellen beter functioneren bij lagere temperaturen, wordt hun efficiëntie hoger. Volgens  onderzoek, uitgevoerd door  de American Solar Energy Society, is het verband verregaand.  De vegetatie op groene daken verhoogt de efficiëntie van de zonnepanelen door verontreinigende deeltjes en stof uit de lucht te filteren die het proces kunnen verstoren.  Volgens dit onderzoek kan de opbrengst van zonnepanelen verhoogd worden met maar liefst zestien procent door ze te plaatsen op een groen dak. 
Volgens vooronderzoek uitgevoerd door ‘The Bronx Design and Construction Academy’ is de efficiëntie van zonnepanelen op een groen dak negen tot zestien procent hoger dan de efficiëntie van zonnepanelen op een gewoon dak.

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur. Op bijvoorbeeld een zwart / bitumendak kan de temperatuur oplopen tot circa 60º of 70º C waardoor zonnepanelen aan rendement verliezen. Op een groendak blijft de temperatuur laag (tot circa 35ºC) hierdoor wordt het rendement van zonnepanelen vergroot. Daarnaast zorgt de lagere temperatuur ook voor minder slijtage van het zonnepaneel, die gaat dus langer mee. De dakbedekking gaat zelfs zo’n  twee tot drie keer langer mee.  Ook de biodiversiteit wordt bevordert door zonnepanelen omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijkere plekken onder de panelen.

Groen verhoogt efficiëntie zonnepanelen

Om duurzaam te bouwen hoeft er geen keuze gemaakt te worden tussen groendaken en het plaatsen van zonnepa­nelen. Sterker nog groendaken en zonnepanelen versterken elkaars werking. De biodiversiteit op het groendak vergroot vanwege de schaduwplekken die door de pa­nelen ontstaan, waardoor er een netwerk van verschillende micro klimaten ontstaat. De fotovoltaïsche modules van de zonnepanelen werken efficiënter als gevolg van het koe­lende effect van een groendak.

De zonnepanelen gaan langer mee door het groendak, het is een bescherming van de investering. Het plaatsen van zonnepa­nelen kan eigenlijk alleen gecombineerd worden met een extensief groendak. De panelen kunnen met behulp van een aluminium frame boven de vegetatielaag geïnstalleerd worden (de beplanting kan onder de panelen doorlopen).

Zonnepanelen van dezelfde grootte kunnen verschillende hoeveelheden elektriciteit produceren. Dit verschil komt door het verschil in kwaliteit, leeftijd en de gebruikte technologie. Deze factoren zijn van invloed op het rendement van een zonnepaneel. Een zonnepaneel heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte technologie, zal een zonnepaneel minder rendement opleveren. Ook wordt het rendement minder naarmate een zonnepaneel energie heeft geleverd. Door deze factoren zal de theoretische Wp van een zonnepaneel nooit gehaald worden met misschien een lagere opbrengst als gevolg.

Gepubliceerd op 26 juni 2010 in Nieuws

25 reacties op “Zonnepanelen en groene daken.”

 1. Marco Tieleman schreef:

  Ik heb nu zonnepanelen op een plat dak liggen. Het frame ligt op het grind. Als ik een groendak zou willen (en dat wil ik), dan kan ik om de zonnepanelen heen gaan leggen, maar ik kan ook alles van het dak halen en vervolgens eerst groen aanbrengen en dan de zonnepanelen weer terug aanbrengen. Ik zou dan de panelen wat willen verhogen, zodat het groendak voldoende licht krijgt. Wat zijn de voor- en nadelen van beide varianten, ook uitgedrukt in geld. Gaat om 10 panelen op dak van ca 10 x 6.

  • Grad schreef:

   Beste Marco,
   Goed idee om deze twee varianten met elkaar te vergelijken. Natuurlijk kunnen wij daarbij helpen. Graag weten wij dan méér van het dak. Hoe meer wij weten hoe scherper de offertes worden. Adres, foto’s van het dak, hoe oud is de dakbedekking, hoe oud zijn de zonnepanelen, kan er 90 kg/m² op het dak, wil je het zelf aanleggen, etc.
   Zou fijn zijn om te weten, dan kunnen we serieus en juist gaan rekenen.
   Kan je ons dat mailen op: info@groendak.nl

 2. Frans de Jong schreef:

  Welke frames gebruiken jullie waarbij het sedum als ballast wordt gebruikt? Staan de zonnepanelen dan circa 40 cm boven het sedum? Ik hoor graag van u.

 3. Remco schreef:

  Wat kost het om zonnepanelen op een groendak te plaatsen? Er moet ongeveer 3000 KwH opgewekt worden.

 4. Marloes schreef:

  Ik heb onlangs zonnepanelen op ons platte dak laten installeren. Kan ik nu ook een groen dak doen? Dus om de bestaande panelen heen?

 5. Gerrie schreef:

  Beste Groendak,

  Waarom zou je wel of juist niet rondom het groendak een grindstrook van 15cm doen?

  • Grad schreef:

   Hallo Gerrie,
   Een grindrand leggen we aan om een vegetatievrije zone te maken en niet voor de afwatering! In een vegetatievrije zone groeien geen planten zodat ze daar vandaan ook niet ergens in kunnen groeien. Groet, Grad.

 6. Niek Flipse schreef:

  In mei heb ik tot volle tevredenheid 24 m2 plat groendak (sedum) laten aanleggen door jullie.

  Nu overweeg ik aanleg zonnepanelen aan het schuine dak (op Westen). Zelfde kant als platte groendak, maar uiteraard hoger.

  Gelden de voordelen van afkoeling e.d. (dus de rendementsverhoging van zonnepanelen) ook voor het schuine dak ??
  Dank voor reactie.

 7. Taco schreef:

  Ik heb een bestaand sedumdak. Op het zuiden, 27 graden hellingshoek.
  Hoe worden panelen dan bevestigd? Gaat het sedum onder de panelen niet dood?

  • Grad schreef:

   Beste Taco,
   Mogelijk zorgt het sedumdak al voor voldoende stevigheid voor het afschuiven. Heb je een foto voor ons van het dak en wil je die toemailen met de vraag hoeveel panelen je op het dak wilt hebben?

 8. Peter schreef:

  Ik overweeg om zonnepanelen te plaatsen op mijn platte dak. Het is dus het beste om eerst de frames van de panelen te plaatsen, dan de sedum aan te brengen en dan de panelen te plaatsen?
  – Moeten er aangepaste frames geplaatst worden vanwege de sedum (hoger dan 40 cm?), moet ik daar dus rekening mee houden bij het bestellen van de frames?
  – Geeft de sedum voldoende ballast of moet ik naast de sedum ook nog ballast plaatsen?
  – Welke sedum is het beste bij het gebruik van zonnepanelen?

  • Grad schreef:

   Zo…snel reageren viel hier tegen! Maar nu:
   Voor het toepassen van de juiste frames op een groendak moet inderdaad (tijdig) nagedacht worden over het gewenste resultaat.
   Wanneer we over en op het goede frame de sedummatten type T aanleggen verdient het de voorkeur dat we een groeiseizoen later pas de panelen plaatsen, het sedum heeft dan tijd gekregen om vast te groeien aan de ondergrond; daardoor wordt tegengewicht geboden. Afhankelijk van de ligging voldoet dan de belasting door het groene dak en kunnen een overdaad aan betontegels worden voorkomen. Het beste sedum bij zonnepanelen is onze sedummixmat T met 6 tot 10 soorten sedum.

 9. Auke schreef:

  Is ook bekend wat het effect is van een groen dak op de zonneboiler (panelen)?

 10. Rob Rutten schreef:

  in de info wordt gesproken dat bij een zwart (bitumen) dak het rendement wordt verhoogd met 9-16 %. Hoe zit dat met een dak met grint als bedekking??
  kan sedum gelegd worden onder panelen die oost-west worden gelegd (dakpan gewijs) en niet op zuid zijn gericht??

  • Grad schreef:

   Grindaken zijn iets minder warm maar houden wel de warmte langer vast. Sedums groeien wanneer ze voldoende lucht en licht krijgen. Liggen de panelen hoger dan 40 cm boven de plantjes dan gaat het wel goed. Iedere situatie vereist wel een eigen aparte beoordeling en uw dak ken ik nog niet . . .

 11. Roy schreef:

  Ik wil zowel zonnepanelen en een groen dak aanleggen. Wat is het verstandigste. Eerst groen dak en dan de zonnepanelen of andersom?

  Gr Roy

  • Grad schreef:

   Het is goed om eerst het draagsysteem van de panelen te plaatsen en dan de onderlagen van het groene pakket aan te brengen en daarna weer het groen (de planten) aanbrengen.

 12. Jacqueline schreef:

  Kun je groen en zonnepanelen ook op een traditioneel schuin dak doen?

 13. Maeijke schreef:

  Kun je ook een groendak aanleggen als er zonnepanelen geplaatst zijn?

  • Grad schreef:

   Hallo Maeijke, als zonnepanelen geplaatst zijn kan je in ieder geval er om heen een groendak aanleggen. Stuur ons even een foto van je dak en wat maten. We kunnen dan een passend antwoord geven en je een goed voorstel geven.
   Groet.

 14. Tweets that mention Zonnepanelen en groene daken. | Groendak weblog -- Topsy.com schreef:

  […] This post was mentioned on Twitter by Menno Gijrath, Groendak. Groendak said: New blog post: Zonnepanelen en groene daken. http://www.groendak.info/blog/zonnepanelen-en-groene-daken/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *