12 april 2023
Energiedak
Wat is een energiedak?
Een energiedak is een dak waarop energie wordt opgewekt bijvoorbeeld met zonnepanelen, windmolens, etc. Het dak is dan niet alleen groen van de planten maar ook groen in de symbolische betekenis. Vaak echter heeft de beplanting daarbij een positief effect op het rendement van de energieopbrengst.
Energiedaken zijn van nu en de toekomst. Denk aan combinaties van het zonnepanelen dak, het groene dak, windmolens, zonneboilers, kortom alle manieren van duurzaam omgaan met het dak. Energiedaken staan voor vrije energiewinning en zorgen voor aanzienlijke reductie van energiekosten en CO2 uitstoot.
Zonnepanelen op groene daken.
Er hoeft geen keuze gemaakt te worden tussen een groendak of het plaatsen van zonnepanelen. Sterker nog een groendak én zonnepanelen versterken elkaars werking. Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur. Op bijvoorbeeld een zwart bitumendak kan de temperatuur oplopen tot circa 65º C waardoor zonnepanelen aan rendement verliezen. Op een groendak blijft de temperatuur laag (tot circa 36ºC) hierdoor wordt het rendement van zonnepanelen vergroot met 9 tot 16% meer opbrengst. De fotovoltaïsche modules van de zonnepanelen werken efficiënter als gevolg van het koelende effect van een groendak. Daarnaast zorgt de lagere temperatuur ook voor minder slijtage van het zonnepaneel, dat gaat dus langer mee.
De dakbedekking gaat zelfs zo’n twee tot drie keer langer mee. Ook de biodiversiteit wordt bevorderd door zonnepanelen omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijkere plekken onder de panelen (een netwerk van verschillende microklimaten). De planten moeten wel licht krijgen onder de panelen maar dat behoeft geen zonlicht te zijn (de zonnepanelen circa 40 cm boven het dak houden). Ook voor de ballast van de zonnepanelen gebruiken we natuurlijk het groene dak, dit wordt als tegengewicht op en over het draagsysteem gelegd.
Dus Groendak én zonnepanelen: doen.
Meer informatie vindt u op: Stappenplan zonnepanelen
Het dak is de meest voor de hand liggende plaats om zuinig om te gaan met het milieu. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, met gebruik van duurzame materialen, optimaal gebruik van oppervlaktes, slimme combinaties en het gebruik van energiebronnen die de natuur ons biedt.