Nieuws

Zonnepanelen op een groendak, meer rendement?

zonnepaneelHet staat vast: zonnepanelen halen meer rendement op een groendak. Hoe werkt het nou?

Zonnepanelen behalen circa 0,5 tot 0,75% minder rendement bij iedere graad boven de 25 graden. Op een zomerse dag kan zwarte dakbedekking al snel een temperatuur van 70 graden halen; dat houdt in dat de zonnepanelen op een zomerse dag dus 17% tot 34% minder ! rendement halen.

Beplanting warmt niet zo veel op, sterker nog ze koelen de omgeving af. Zo hebben planten dus ook meer effect als bijvoorbeeld witte dakbedekking. Hoe kan dit? Planten zijn net mensen, als ze het warm zijn komt er vocht door hun porien en dat verdampt. Bij dat verdampingsproces koelt de omgeving af. Eigenlijk zweten de planten dus. Het gevolg is dat het groendak (en het dak er onder) niet verder opwarmt dan circa 36 graden of de omgevingstemperatuur. Zonnepanelen op een groendak verliezen bij een warme dag dus maar 2½  tot maximaal 8 % rendement. Volgens deze stelregel halen zonnepanelen op een sedumdak dus zelfs tot 26% meer rendement!

Op een zomerse dag is het rendement van zonnepanelen dus tot 26% beter, over het jaar heen komt dit neer op een gemiddelde tussen de 9% tot 16% meer rendement.

De combinatie van een groendak en zonnepanelen is dus niet alleen fijn om het binnen koeler te houden, het bespaart energie doordat een airco overbodig wordt én het levert meer energie op doordat je zonnepanelen efficiënter zijn.duurzaam

 

 

Gepubliceerd op 29 juli 2015 in Nieuws

Eén reactie op “Zonnepanelen op een groendak, meer rendement?”

  1. janekvanbaal@gmail.com schreef:

    Op mijn dak liggen 20 panelen op bitumen. De rest ruimte wil ik graag opvullen met sedum. Welke oplossing biedt u?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *