Nieuws

Plantjes hergebruiken?

Op de Vlaamse website ‘bouwinfo’ vonden we het onderstaande bericht met de vraag “of we plantjes kunnen hergebruiken”:

Hallo allemaal, We zijn volop bezig met de afbraakwerken om onze verbouwingen te kunnen starten. Een van de werken is het afbreken van de oude achteraanbouw (koterie-stijl), die wordt vervangen door een nieuwe bredere aanbouw.

Op de oude is nu een groendak voorzien en ik vroeg me af of het nog mogelijk is om de plantjes te recupereren (afbreken/bewaren/plaatsen) op  het nieuwe gebouw? Of zouden die plantjes dat niet overleven? Het lijkt me wat zonde om het gewoon af te breken en weg te gooien, maar als de plantjes toch waarschijnlijk sneuvelen, heb ik ook niet veel zin om er veel werk in te steken.

Onze reactie: Beste, sedumplantjes kan je prima hergebruiken. Schep de plantjes van de onderlaag af, haal dan de substraatlaag eraf en leg deze uitgespreid op een groot zeil. Zet dan de plantjes hierop. Je hoeft ze niet helemaal in te graven, gewoon een beetje en eenvoudig proberen. Het mag best een beetje over elkaar heen. Niet ‘aanstampen’gewoon losjes leggen.  Wanneer het nieuwe dak klaar is hetzelfde doen in omgekeerde volgorde. Zorg wel dat de onderlagen goed gelegd zijn (‘vijflaagse opbouw’). Geef daarna weer de natuur een kans en je zult zien deze zal zich na enige tijd herstellen.

Groendak heeft dit vaker gedaan en met succes!

bron: www.bouwinfo.be

Gepubliceerd op 17 augustus 2017 in Nieuws

Eén reactie op “Plantjes hergebruiken?”

  1. Sanden van der schreef:

    Hoi Groendak,

    Vorig jaar hebben jullie bij ons het onderhoud van ons groendak gedaan.
    Bieden jullie die service nog steeds? Wij zouden dit graag op korte termijn realiseren.

    Groet, Irene vdS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *