Nieuws

Heeft uw groendak een zonnesteek?

De zomermaanden zijn weer net voorbij, heeft u ook zo genoten van de zon? Lekker elke dag buiten in het zonnetje genieten van een koele versnapering en alle zomerpret die erbij hoort?

Niet zo gek want deze zomer hoort in de top 20 van droogste zomers sinds 1903. Voor het eerst in zeven jaar hebben we weer een officiële hittegolf gehad. We zijn dus goed verwend met het weer. Maar vind de natuur dat net zo leuk als ons? Doe de groendak check en lees dan hoe u, uw dak weer kunt genezen van een “zonnesteek”, griepje, stress of overige kwaaltjes.

De groendakcheck:

Het jaar is weer bijna om en de winter staat bij de voordeur. Tijd om dus even naar de gezondheid van uw dak te gaan. Hieronder staat een groendakcheck in 5 stappen, bij iedere uitkomst staat een daktip. In de 10 daktips staat globaal beschreven wat voor onderhoud u kunt doen om uw dak winterklaar te maken.

– Welke kleur is er nu in de plantjes te zien?  | Groen: zie daktip 1. |  Rood: zie daktip 2. |  Bruin: zie daktip 3.

– Heeft het dak in het voorjaar in bloei gestaan? | Ja het zag er lekker vrolijk uit: zie daktip 1. |  Ja maar heel weinig: zie daktip 2. | Nee, zie daktip 2.

– Zie je veel verschillende soorten plantjes? | Nee, alleen sedum: zie daktip 1. | Ja, hogere beplanting, grassen, e.d.: zie daktip  | Ja, (veel) mos: zie daktip 6. | Nee, maar wel veel kale plekken: zie daktip 7.

– Staan er plantjes in het grind langs de randen? | Nee, zie daktip 1. |  Ja, zie daktip 5.

– Heeft u nog ‘aankleding’ op uw groendak staan? | Ja, zonnepanelen: zie daktip 8. | Ja, mestkasten, plantenpotten, insectenhuisjes, e.d.: zie daktip 9. |  Nee, geen vervolg nodig.

Met dit bericht willen we u helpen en bewust maken van het mogelijke onderhoud aan uw groene dak.  Goed onderhoud is behoud van een lange levensduur voor uw groendak.

 

 

 

 

 

 

Groene tips voor uw dak.

TIP 1. Uw planten zijn in goede conditie dus er is vrij weinig ernst om groot onderhoud te doen. Wel is het verstandig voor de winter uw dakgoten te controleren en te kijken of er nog onkruid op het dak groeit.

TIP 2. Het dak is door omstandigheden wat verzwakt (Een lange winter en een van de warmste en droogste zomers sinds 1903.) Met wat extra aandacht en liefde wordt hij weer helemaal de oude. In droge periodes (die zijn er nu ook nog) kunt u hem het beste nog wat water geven en voor de winter een flinke hoeveelheid vitaminen door groendakvoer te geven.

TIP 3. De droogte en de vele zonuren (jawel dit jaar maar liefst 45 uur meer als andere jaren) hebben de plant verzwakt, niks blijvends.  Oma’s tip voor een stevig griepje: lekker onder de wol (een beetje substraat en sedumscheuten), een lekkere grote kom kippensoep (groendakvoer biobasis) en genoeg drinken (water)

TIP 4. Onkruid? Wanneer u nieuwe planten op het dak ziet is het verstandig deze weg te halen. Sedum kan uiteraard geen kwaad maar hele bomen is vaak niet de bedoeling. Weet u het niet zeker, maak een foto en wij kunnen het u wel vertellen.

TIP 5. De grindranden zijn nodig om te voorkomen dat de planten in en onder uw dak kunnen gaan groeien. Een keer per jaar is het dus verstandig om met je handen (of een klein plastic harkje) voorzichtig door het grind te gaan. Indien u een harkje gebruikt let er wel heel goed op dat u de dakbedekking niet beschadigd.

TIP 6. Er wordt vaak aangenomen dat mos op een sedumdak hoort. Een beetje kan geen kwaad maar het zijn net broers en zussen wanneer ze te oud zijn willen ze vaak een eigen ruimte. Dat houd in dat ze elkaar gaan weg pesten. Om dat te voorkomen kunt u het beste groendakvoer tegenmos verspreiden. Zo geeft u de sedum wat extra kracht en zwakt u het mos wat af waardoor de sedum wat meer ademruimte krijgt.

TIP 7. Help mijn dak wordt kaal! In tegenstelling van ons mensen word een dak door de jaren heen niet kaler maar voller. Kale plekken zijn dus een indicatie dat het dak te veel stress heeft.

TIP 8. Oorzaken kunnen te veel klanten (vogels & katten) zijn of een te eenzijdige werkplek (alleen in het zonlicht of juist helemaal niet). Gelukkig is het beter te behandelen als bij ons. Wat implantaten zetten en het is in het voorjaar weer een volle haardos (sedumscheuten met wat substraat over het dak verspreiden.)

TIP 9. Is uw groendak niet alleen? Dat is mooi want een groendak is verliefd op zonnepanelen. Deze match is niet alleen in het rendement positief maar als u toch voor uw groendak zorgt is een doekje over de panelen zo gedaan en heeft u optimaal rendement van de felle winterzon.

TIP 10. Biodiversiteit is een pracht woord. Heeft u ook nestkastjes en insectenhuisjes? Of leuke planten in potten? Dan is dit het moment om ook voor hen alvast te zorgen. De huisjes mogen weer leeg, de voederplekjes voorbereid en de planten veilig aangekleed voor de winter. Wanneer u zich zorgen maakt om het buitenspelen van uw plantjes kunt u ze een sjaal omdoen van boomschorsnippers of dode bladeren. Dit houdt een deel van de kou van hun tere keeltjes.

Kunt u niet op uw dak, weet u niet wat u precies moet doen of heeft u geen tijd om dit najaar uw dak op te frissen voor de winter?Stuur ons een mailtje met uw foto en we kunnen altijd u van advies dienen. Ook kunt u het groendak-onderhoud door ons laten uitvoeren, kijk op www.groendakwebshop.nl/advies-en-service/onderhoudsbeurt.html

Gepubliceerd op 8 oktober 2013 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *