Nieuws

Een groendak is klimaatstabiel

De enige dakbedekking die bij hitte op gelijke temperatuur blijft is een Groendak. De plantjes hebben de goede eigenschap om ook bij hevige zonneschijn een temperatuur te houden van zo’n 36 C. Wonderbaarlijk toch de natuur, net mensen!

Bij het stijgen van de temperatuur gaan de plantjes ‘zweten’ dat is transpiratie maar heet officieel evaporisatie. Door de evaporisatie komt vocht vrij die helpt de plantjes af te koelen. Wanneer we weten dat de hitte boven op een bitumen dak ‘s zomers kan oplopen tot boven de 70 graden C. dan kunnen we snappen dat  een temperatuur  van maar 36 gr. C de helft minder is. Warmte die op het dak minder is zorgt ook voor een mindere warmte aan de onderkant van het dak.

Het beste werkt de temperatuurstabilisatie bij een goede afdekking van het dakoppervlak door veel planten; sedums zijn hier uitermate geschikt voor (grote dichtheid van de begroeiing). In de theorie hebben wij dit wonder wel geleerd, maar goed doet het dan wanneer wij zien dat door het groendak de airco van het dak verdwijnt! Zo kennen we zeker twee zelfstandige thuiswerkers die hun kantoor aan huis (plat dak in de zon) hebben voorzien van een groendak én de airco tenslotte hebben verwijderd.

Ook zomer 2013 met de hele hete dagen hebben wij binnen ons eigen kantoor -zonder airco- geen temperatuur gezien hoger dan 24 graden C. Het groene dak geeft daarmee een duidelijk klimaatstabiel effect en daar kan geen ander dak ‘aan tippen’!

Gepubliceerd op 7 juli 2014 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *