Nieuws

Groendaken op noodgebouwen

Max Planck NijmegenMet deze warme dagen wordt de vraag weer actueel hoe om te gaan met
oplopende temperatuur in noodlokalen in het onderwijs. Een lokale krant
berichtte recent dat de temperaturen soms wel oplopen tot 35 graden en meer.
Een van de oorzaken is het platte dak gecombineerd met weinig massa en
zwarte dakbedekking. Mijn vraag aan u is: zouden groendaken een mogelijkheid kunnen zijn om het warmteaccumulerend vermogen te verbeteren? Waar ik vooral aan twijfel is of de constructie van deze tijdelijke units er wel op berekend is. Graag uw mening.

Zeker!

Groendaken zijn een mogelijkheid kunnen zijn om het warmteaccumulerend vermogen te verbeteren. Groendaken nemen vocht op en houden dit zeer lang vast. De massa van het groen met het substraat neemt ook warmte op. Vocht en warmte worden traag afgegeven aan de omgeving.

Het groendak heeft een warmte-isolerend effect waardoor het binnen in de zomer koeler en in de winter warmer blijft. Door de verdamping hebben groendaken een gunstig effect op de omgevingstemperatuur en op de temperatuur in het gebouw in het bijzonder. In de winter heeft het een isolerende werking met minder stookkosten tot gevolg. In de zomer is het dan weer frisser en aangenamer doordat de oppervlaktetemperatuur van het dak duidelijk minder hoog oploopt dan bij een zwart plat dak. Dit effect wordt vanzelfsprekend sterker bij een toenemende dikte van het groendak. Men kan ofwel gewoon profiteren van deze extra isolatie (de substraatlaag), ofwel de dakisolatie dienovereenkomstig verminderen.

Een nadeel van die dikkere substraat is inderdaad het gewicht. Nu is ieder dak berekend op een zekere belasting en bijvoorbeeld ook een sneeuwbelasting. Een groendak weegt zo’n 60 tot 80 kg/ m² afhankelijk van de laagdikte en de waterbuffering van de lagen. Daarmee is ook de goede balans te vinden voor toepassing op noodlokalen. Afhankelijk van de leverancier van de lokalen, de gegevens en bijv.  het bouwjaar kan Groendak bepalen wat te doen of toe te passen.

Groendak komt voort uit enkele bouwpartners die utilitaire gebouwen realiseerden gedurende de laatste 50 jaren en heeft daarmee een unieke basis als bouwwerkbegroener.

Gepubliceerd op 18 juni 2009 in Nieuws

2 reacties op “Groendaken op noodgebouwen”

  1. luco schreef:

    is dit ook het geval met rieten daken? lijkt me dan ideaal om een rieten dak te hebben met de stijgende tempreaturen!

    • Grad schreef:

      Bij rieten daken ligt de temperatuur van de beplanting niet vast. Riet isoleert met stilstaande lucht in de ‘kokertjes’. Levende plantjes isoleren net als de mens: ze zweten de warmte uit (evaporisatie)en houden daardoor een dak op temperatuur; circa 36ºC. Geen enkele ander bouwmateriaal kan dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *