Nieuws

Het dak op met sedum, mos en kruiden. Begin gewoon eens met het schuurtje of de carport.

schuurtjeSedum op het dak staat prachtig. IJzersterke vetplantjes, die welhaast op een kale baksteen overleven en makkelijk zes weken zonder water kunnen. Dan kleuren ze mooi rood. Bij regen verschiet het dak van kleur, dan wordt het weer groen.

,,Dat is de beste reden om het dak te beplanten: omdat je het mooi vindt”, zegt N. Hendriks, directeur van de BDA Groep in Gorinchem (onder meer voor dakadvies). Daarnaast hebben groene daken allerlei gunstige effecten, zoals lagere stookkosten en een lagere CO2-uitstoot. Hendriks, tevens hoogleraar materiaalkunde in Eindhoven, relativeert dat: ,,Het is een illusie dat je er het milieu mee redt.”

Een echte tuin op het dak om in te tuinieren en te zonnen, lukt niet op het eerste het beste dak. Maar een groen ‘kijkdak’ kan vaak wel. Lichte sedumdaken wegen zelfs minder dan de gebruikelijke grindlaag, en zien er een stuk aardiger uit met plantjes als muurpeper, tripmadam en vetkruid. Deze plantjes gedijen al op een goede onderlaag van vier of vijf centimeter.

In grotere woningcomplexen en bedrijven -bijvoorbeeld op parkeerdaken- worden dergelijke daken steeds populairder. Bekende voorbeelden zijn Schiphol Plaza, het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen en het VPRO-gebouw in Hilversum. Maar ook particuliere woningbezitters beginnen de charme van een begroeid dak te ontdekken, melden dakhoveniers.

Bron: Verder kunt u dit artikel vinden op internet: © Trouw 2009

Gepubliceerd op 20 juli 2009 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *