Nieuws

Een sedumdak bijvoeren?

groendakvoerWij krijgen regelmatig de vraag: “hoe kan ik het beste mijn groene sedumdak bijvoeren?”

Moet ik het sedumdak bemesten?
Nee, in principe hoeft dat niet. Wilt u het (bijv. na een aantal jaren) toch doen, gebruik dan een langzaam werkende meststof. U kunt de sedum het beste bijvoeren in de periode maart/april/mei bij regenachtig weer. Vraag eventueel Groendak om een juiste meststof:

Hoe kan ik het beste mijn groene sedumdak bemesten? Met Groendakvoer:

Indien u het sedum wilt voeden dan kan dat met Groendakvoer. Deze voeding is verkrijgbaar bij Groendak. Groendakvoer is een verzorgende voeding voor dakbegroening. Het speciale omhulsel van de meststof reguleert het vrijkomen van de meststoffen aan de hand van het vochtgehalte en de warmte op het groendak. Hierdoor is er geen sprake van uitspoeling van voedingsstoffen. Groendakvoer is langwerkend en kan ieder seizoen worden toegediend. De samenstelling van de voedingstoffen zijn afgestemd op de dakvegetatievormen sedum, grassen en kruiden. Uit onderzoek is gebleken dat gevoede groendaken een betere dekkingsgraad hebben met begroeiing waardoor er minder kans is op erosie, onkruid en uitval. Groendak adviseert dan ook om dakbegroening jaarlijks te onderhouden met Groendakvoer om zo een optimale conditie te houden. Een standaard in de handel te verkrijgen meststof op een groendak is niet gewenst. Groendakvoer is exclusief verkrijgbaar bij Groendak.

Groendakvoer is bij ons verkrijgbaar, zie hiervoor ook onze webshop. Inhoud: Speciale blend, samengesteld met de componenten ‘N de P en de K’. Oftewel Stikstof, Phosfaat, Kali. De werkingsduur is 6-8 maanden. Voor het beste resultaat is het raadzaam om het groendakvoer in het voorjaar te gebruiken.

Meststof met anti-mos (groendakvoer met tegenmos) is ook verkrijgbaar; dit te gebruiken in het voorjaar. Bij goede werking bemesten met langwerkende meststof in het najaar.

Groendak heeft twee soorten groendakvoer: 1. groendakvoer-power, de wat krachtiger voedingsstof, verpakt in bussen en veelal toegepast op daken tot 20 m² of 2. groendakvoer op biobasis, verpakt in grootverpakking en eventueel geschikt om vaker per jaar bij te voeren.

Een pot Groendakvoer-power heeft een inhoud van ongeveer 620 gram en kan gebruikt worden voor een oppervlakte van ongeveer 15-20 m²; een zak Groendakvoer op biobasis van 10 kilo kan gebruikt worden voor een oppervlakte van ongeveer 100 m².
.


Gepubliceerd op 1 maart 2011 in Nieuws

8 reacties op “Een sedumdak bijvoeren?”

 1. Michiel Rothman schreef:

  Wij hebben ons groendak nu net een jaar, maar hebben al veel kale plekken, die ook niet wegtrekken. Wat kunnen we hier het beste tegen doen?

  Groeten,
  Michiel

 2. R-feenstra schreef:

  Als we ons sedumdak willen bijzaaien wat moeten we we dan gebruiken? Ons dak is 14 jaar oud.

 3. ordelman albert schreef:

  Mijn sedumdak ligt er nu 2 jaar op. Er vormt zich (te) veel mos. Wat raden jullie me aan te doen?

  • Grad schreef:

   Mosvorming kan je tegengaan door verticuteren (let op niet te diep!) en door het bijvoeren met groendakvoer sedum: daar zit een ‘antimos-asperientje’ in!
   Mos kan je rustig uitroeien… dat kost wat tijd… wel dienen de onderlagen goed te zijn opgebouwd!

 4. Monique Engels schreef:

  Beste,
  Ondanks regelmatig mesten, worden mijn sedumplanten roodbladig.
  Wanneer raden jullie me aan te mesten.
  Nu of toch pas in het voorjaar.

  Mvg
  Monique Engels

  • Grad schreef:

   Monique, rood duid bij sedum veelal op ‘stress’: weinig water of voer. We beginnen nu aan een kort tweeede groeiseizoen, dan is bijvoeren / mesten goed. In het voorjaar nog eens kan, maar geef steeds met mate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *