Nieuws

Levensduur groendak is (na-)zorg.

conditie houdenGroendaken worden steeds vaker toegepast. Als sedumdaken, intensieve daktuinen maar ook als parkeerdaken met groen. De levensduur van deze daken is sterk afhankelijk van de opbouw en de kwaliteit van de toegepaste materialen; maar zeker ook van de nazorg.

Onderhoud en tips

Het onderhoud aan groendaken is bij sedumdaken (1-2 x per jaar) en bij intensieve daken: normaal tuinonderhoud bij groendaken met heesters en bomen. In verband met de daksituatie dient specifiek gelet te worden op vegetatie in de grindstroken, eventuele verstopping van hemelwaterafvoeren en het functioneren van de drainage.

Verwijder aangewaaide onkruiden ongeveer 2 maal per jaar. Controleer de goede werking van uw hemelwaterafvoeren, zorg dat er geen korrels in komen en de beplanting er niet tegen aangroeit. Bij de toepassing groene dakbedekking: controleer minimaal 2 keer per jaar uw afvoer, verwijder  indien nodig bladresten, etc. Water geven is alleen nodig bij aanhoudend warm zomers weer. Het is geen noodzaak om een dak “onder water” te zetten. Liever vaker sproeien en met kortere sproeitijden, het water zal dan beter geabsorbeerd worden door het groendak.  Indien u de sedummixmatten wilt bemesten, gebruik dan een langwerkende meststof of Groendakvoer (zie webshop). Voor meer informatie: vraag of stuur een e-mail naar: info@groendak.nl

De levensduur van het groendak wordt niet alleen bepaald door de techniek, maar ook door de nazorg na de aanleg en het onderhoud. De nazorg kan bestaan uit het vervangen van beplantingen die dood zijn gegaan bijvoorbeeld in het eerste jaar na aanleg (in vaktaal ‘inboet’). Veelal kan dit afzonderlijk afgesloten worden in een groeigarantie, hierin is dan de ‘inboet’ en het onderhoud voor het eerste jaar meegenomen. In de praktijk wordt hieraan vaak te weinig aandacht besteed. Bij tuinaanleg is het voorgaande min of meer vanzelfsprekend. Op het gebouw wordt de groeigarantie vaak gezien als een taak van de gebruiker.

Als een meerlaagse opbouw voor de dakbegroening wordt toegepast en er redelijk onderhoud wordt uitgevoerd, weten we dat een levensduur van tenminste 30 tot 50 jaar goed haalbaar is. Groendak geeft 10 jaar garantie op door Groendak aangelegde daken.

Opbouw en toegepaste materialen

De kwaliteit van het groendak begint al met de keuze van de ondergrond: isolatie en dakbedekking, en de bouwkundige detaillering. Voor de aanleg van het groendak is het zeker raadzaam het dak goed te controleren op een redelijke onderhoudstoestand. Verstoppertje spelen met een slecht of iets minder dak loont niet. De waterdichte dakbedekking onder het groendak is bij voorkeur wortelvast. Overige eisen aan de onderconstructie zijn: een afschot vanaf 1½ centimeter per meter en vooral een constructief voldoende sterk dak.
De groendakopbouw  moet voor een langdurig goed functioneren een aantal functies vervullen: groeilaag voor de beplanting, drainagelaag voor de afvoer van overtollig water en een waterbufferring voor de beplanting in droge perioden. In de praktijk is gebleken dat deze drie functies het beste van elkaar gescheiden kunnen zijn.
Met name de groeilaag en de drainagelaag kunnen moeilijk gecombineerd worden. In de groeilaag zijn vaak fijne deeltjes en humus aanwezig welk op termijn een stagnatie kunnen vormen voor de hemelwaterafvoer. De groeilaag is eenvoudig te scheiden van de drainagelaag door een filtervlies.

Door de lagenopbouw blijft de drainagelaag vrij van vervuiling en zal na 30 jaar nog goed functioneren. Een stagnatie in de waterafvoer veroorzaakt verzuring van het water voor de beplanting en kan leiden tot afsterven van de plantenwortels. Uit onderzoek is gebleken dat gevoede groendaken een betere dekkingsgraad hebben met begroeiing waardoor er minder kans is op erosie, onkruid en uitval.

Sedum zaait zichzelf uit, na enige terugval zal sedum praktisch altijd weer opkomen. Grassen op een sedumdak zullen uitdrogen in de zomertijd en verwaaien. Met erg strenge vorst heeft echter Sedum Hispanicum moeite om zich te handhaven en ziet er donker dor uit. Licht uitharken, bemesten en eventueel sedumscheuten bijstrooien kan het groene dak dan weer overeind helpen.

Een grindrand tenslotte zal de begroeiing makkelijker binnen de perken houden en voorkomt daarmee dat plantjes kunnen opgroeien tot onder afdekkappen of loodslabben,  zodat capillaire werking wordt voorkomen.

Aandacht voor de bodem en de nazorg zijn bepalend voor levensduur van groenvegetatie op daken en tegen wanden.

Om te zorgen voor een goed eindresultaat met voldoende biodiversiteit en een lange levensduur, zal er aan de randvoorwaarden voor een goede beworteling, goede waterhuishouding en een juiste voedings- en bodembalans gezorgd moeten worden. Hiervoor is de keuze van het substraat en de toevoegingen (voedingsstoffen en micro-organismen) van belang. Door Groendak worden adviezen op het gebied van groene daken en voeding gegeven, daarom heeft het bedrijf een aantal speciale producten heeft voor groene dak en -gevel toepassingen.

Gepubliceerd op 12 mei 2011 in Nieuws

13 reacties op “Levensduur groendak is (na-)zorg.”

  1. Jos N. schreef:

    Op korte termijn wordt bij ons een groen dak aangelegd. Is een groen dak bestand tegen een storm van het kaliber Eunice ??

    • Grad schreef:

      Hallo Jos,
      Met de afgelopen 3 – 4 stormen hebben wij wederom geen noemenswaardige problemen gehad, dus ook met Eunice niet. Maar ook niet met stormen en de daken die er soms al 30 jaar lang liggen. Goed aangelegd gaat een dak heel lang mee in weer en wind.

  2. Hetty schreef:

    Ons sedumdak staat nu vol met wit sedum.
    Dit was, oorspronkelijk niet.
    Wat zou dit kunnen zijn

    • Grad schreef:

      Hallo Hetty, een groendak sedumdak heeft altijd verrassingen zoals een vrij en ongebonden uitzicht. Wel het witte sedum is een soort die er bij ons ook inzit. Soms is een soort wat ingetogen en soms is een soort uitbundig. Groet, Groendak.

  3. Grad schreef:

    Hallo Kees,
    Voor het rooster van de waterafvoer een filterdoek aanbrengen is goed, een filterdoek vergaat niet en blijft dus zijn werk doen. Advies is wel om minimaal een keer per jaar het dak én de afvoeren te controleren.
    Wil je meer weten stuur dan een foto van je dak met je vraag aan info@groendak.info.
    Groet, Fleur.

  4. Kees schreef:

    We zijn toe aan vervanging van de dakbeddekking en natuurlijk zal dat een groendak moeten worden.
    Nu hebben we op dit moment al veel last van de naalden en kleine blaadjes van de omringende bomen.
    Moet daarvoor regelmatig het rooster van de regenwaterafvoer schoonmaken.
    Waarschijnlijk zal een filter doek (tijdelijk?) een oplossing zijn. Hoe lang blijft deze zijn werk goed doen indien de hoeveelheid naaldjes groot is.

  5. Mevr Weeteling schreef:

    Ons plat dak met sedum heeft een rand wat onder het balkon van de buren ligt. Zodoende weinig licht krijgt. Nu hebben de vogels voorkeur om daar de plantjes uit te trekken en is er een lelijke kale strook ontstaan. Kan ik in de winter al nieuwe plantjes zetten of heeft dit weinig zin? En heeft u wat tips voor deze donkere plek.

    • Grad schreef:

      Onder de donkere rand van het balkon zullen de blaadjes wat minder zwierig groeien, daardoor lijken de takjes mooi als bouwmateriaal voor nestjes geschikt. De vogels profiteren er dus van.
      In de winter nieuwe plantjes zetten kan maar ze groeien dan niet optimaal. Het beste kunt u na de winter wat planten kiezen die het in de schaduw ook redelijk doen (schaduwminnende plantjes). Hoe donker het plekje is kan ik zo niet zien, misschien kunt u een foto sturen met uw adres? Doe ik mijn best voor een goed antwoord.

  6. myrthe luyxk schreef:

    Wij hebben een zeer groot 600 m2 hellend, niet makkelijk bereikbaar dak van een clubhuis. Wat ik lees over onderhoud lijkt me niet haalbaar. Is de conclusie dus dat een groendak voor ons niet geschikt is?

  7. Angela schreef:

    Wij wonen in een bosrijke omgeving, en na een paar jaar begint ons sedumdak te vermossen. Kan dit kwaad, en zo ja, wat kunnen we het beste doen om dit in de toekomst te voorkomen?

    • Grad schreef:

      Hallo Angela, vermossing van dit sedumdak houdt in dat deze te vochtig ligt. Dat kan liggen aan de laagopbouw en een beetje aan de ligging (bos, schaduw). Wij zouden meer moeten weten van je dak om een echt antwoord te geven. Zijn er foto’s? mail ons!

  8. Grad schreef:

    Beste Rian, mogelijk weet Groendak een oplossing; wel weten wij graag wat voor experiment het is en we horen daarna graag de bevindingen. Mail even naar: grad@groendak.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *