Nieuws

2 bijen in 1 klap…

Antwerpse honing en bijen op gebouwen.

Op het dak van de Arenbergschouwburg heeft men geopteerd om een sedumdak aan te leggen en hier hebben ze ‘2 bijen in één klap’ want imker Micha De Herdt heeft hier enkele bijenkasten geplaatst. Dit prachtig project heeft geleid tot de  Antwerpse honing( van’t dak Van den Arenberg’).

Op  het kleurrijke dak van de Arenbergschouwburg steekt stadimker Micha De Herdt zijn beroker aan. Voor hij de honinggraten zal bovenhalen, geeft hij de bijtjes in de bijenkast het gevoel dat er brand is. Ze zuigen zich vol honing en worden daardoor rustiger. Bij het plaatsen van de kasten waren er 15.000 stadse bijtjes per kast, maar vandaag zijn het er al 70.000 per kast. Van sterfte is geen sprake, integendeel. De verscheidenheid aan planten en bloemen in de stad staat soms in schril contrast met de monocultuur op het platteland. Hierdoor gaan de productie en de kwaliteit de hoogte in en zit imkeren in Antwerpen in de lift.

In vele landen zijn de honingbijen en talrijke wilde bijensoorten sterk in aantal teruggelopen.  In 2010 heeft de landelijke bijenvolksterfte een recordhoogte van 27% bereikt, wat ruim drie maal hoger is dan de normale sterfte. In de stedelijke gebieden zijn de sterftecijfers het hoogst.

Parijs is de bijenstad van Europa. In New York doen ze het ook. Bijen doen het heel goed op sedumdaken. De politiek wil daken op overheidsgebouwen vergroenen en aantrekkelijk maken voor bijen. En men wil, bij wijze van proef, het plaatsen van bijenkassen en -planten door imkers op daarvoor geschikte daken van overheidsgebouwen faciliteren.

Diverse partijen zijn ervan overtuigd dat de honingbij en andere bestuivers cruciaal zijn voor natuur en landbouw en dat de ineenstorting van de bijenstand grote en onomkeerbare gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit en de voedsel- en fruitproductie. De bijenstand is een goede indicator voor de algehele ecologische gezondheid.

Zie ook “beestenhotel” zelf maken bij Groendak.

Meer info over bijen op:  www.bijenhouden.nl    

 

 

Gepubliceerd op 4 september 2013 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *