Nieuws

Bloemetjes en bijtjes . . .

Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes is algemeen bekend. Wist u dat vooral de wilde bij een actief bezig bijtje is en de ultieme bestuiver is? Bijen hebben twee dingen nodig om zich voor te kunnen planten: geschikte planten en passende nestplaatsen, het liefst dicht bij elkaar. Makkie toch? Ze hebben alleen steeds minder een “huisje” om te nestelen. Een groendak kan daar verschil in maken en de ideale woonomgeving vormen voor wilde bijensoorten. Veel wilde bijen soorten nestelen in de grond. Andere bijen nesten eerder in oude bomen of muurtjes.

Welke planten zijn favoriet bij de bij?

Bijna alle wilde bloemen in ons land zijn goed voor de bij. Ook veel kruiden zijn geschikt en veel bloemen. Omdat de bij weinig eisen stelt aan de bloemen zijn bijna alle vegetatiedaken met een lange bloeitijd geschikt. Een (zomer)bloemen-mengsel is een uitzondering door de vele gevulde en dubbele bloemen die hier in zitten. U kunt dus kiezen voor alle soorten planten die Groendak aanbiedt maar ook voor een beplantingsplan dat we voor u kunnen opstellen.

Wat zijn geschikte nestplaatsen?

De meeste wilde bijen soorten nestelen in echte grond, maar dit is op veel daken niet aanwezig. Standaard daktuinsubstraten zijn niet optimaal hiervoor. Een optie is een door Groendak samengesteld substraat waar relatief veel voedselarme bodem in zit. Dit lijkt voor de bij veel op zijn natuurlijke broedplaats. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing, zo ook voor deze. De bij heeft kleine beetjes kale grond nodig. Wanneer de onderste laag substraat is en de bovenste laag deels zand zal de bij zich hier wel in nestelen.

Andere soorten nesten eerder in oude bomen of muurtjes. Veel van deze soorten zijn lui en verkiezen een alvast opgemaakt bedje boven het harde werk om dit zelf te maken. Zet daarom een bijenkastje op uw dak en zie dat dit al heel snel effect heeft. Al in 1 a 2 jaar zullen gangetjes gebruikt worden en dat breidt zich langzaam verder uit. Kijk eens op onze website hoe u simpel de bijen, maar ook andere insecten en vogels kunt helpen.

Tips voor uw groendak

– Laat af en toe een stukje grond onbedekt, hier kan de bij in nestelen.

– Plaats een bijenhuisje of insectenhotel op uw dak.

– Plant een paar leuke bollen of een kruid tussen uw beplanting; als u wilt weten welke op uw dak kunnen: info@groendak.nl

– Nog meer informatie over wilde bijen? Kijk op www.wildebijen.nl

Gepubliceerd op 12 december 2013 in Nieuws

Eén reactie op “Bloemetjes en bijtjes . . .”

 1. Florence schreef:

  Hi, fijn u zojuist aan de telefoon gesproken te hebben.
  Zoals afgesproken zet ik mijn vraag hierbij op de mail.

  Ik zou graag meer informatie willen over de volgende optie vermeld op de website: ‘een door Groendak samengesteld substraat waar relatief veel voedselarme bodem in zit. Dit lijkt voor de bij veel op zijn natuurlijke broedplaats. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing, zo ook voor deze. De bij heeft kleine beetjes kale grond nodig. Wanneer de onderste laag substraat is en de bovenste laag deels zand zal de bij zich hier wel in nestelen.’

  Ik wil namelijk graag op bijenhotels een zandgrond implementeren, geschikt voor de bij. Dit met een zo’n optimale werking voor nestgelegenheid. Is het mogelijk dit bij u te bestellen? En wat raadt u aan als advies?

  Ik hoor graag van u

  Met vriendelijke groetjes,
  Florence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *