Nieuws

Een lange hete zomer: droogte op het dak.

De zomer van 2018 is een uitzonderlijk droge zomer. De droogte is nog niet voorbij, er wordt zelfs nog geen regen verwacht. Dit jaar wordt een uitzonderlijk droog jaar, een record in 70 jaar (sinds 1942). 
De droogte is voorlopig nog niet voorbij, het regent slechts minimaal. Vooral in juli kunnen de temperaturen flink stijgen en mogelijk komt er zelfs een hittegolf.

Het groene dak en de droge tijden
Sedum kan met weinig water toe en daardoor is het dak ook soms wat rood of bruinig in droge tijden. Wilt u meer groene kleur dan kunt in de zomerdag ook iets water bijgeven. Bij extreme droge perioden -zoals deze zomer- adviseren wij om toch water te geven, zo mogelijk een of enkele keren per week. In het eerste jaar na aanleg is dat vooral nuttig. Zodra het weer natter wordt gaat uw sedumdak weer groeien en bloeien. Door de warmte en droogte remt de soorten ontwikkeling enigszins af. De plantjes trekken zich wat terug in een soort siësta, zo lijkt het. Ze kruipen in hun schulp. Sedum wacht rustig op wat water en komt dan weer te voorschijn. Wanneer uw groendak volledig is volgroeid is veel water geven niet echt meer noodzakelijk.

Water geven en bijvoeren
Het is geen noodzaak om een dak onder water te zetten. Liever vaker sproeien in de nacht of vroege ochtend; en met kortere sproeitijden, het water zal dan beter geabsorbeerd worden door het groendak. Op erg droge grond zal water veelal direct wegspoelen naar de afvoeren, slechts druppelsgewijs dringt het dan door in de ondergrond. De sproeierslang van Gardena vinden wij prima werken, deze zorgt voor een fijne verneveling over een brede strook. Handig is het ook nog om daarbij een tijdschakelklok te gebruiken. Een  dergelijke combinatie vraagt een investering vanaf circa 90 euro maar geeft een optimaal resultaat. Zie onze groendakwebshop . Bijvoeren van het groene dak kan -na de zomer- met organische meststoffen; in principe kan dit niet teveel omdat sedum uitstekend zelf weet te regelen hoeveel het tot zich neemt. Denk echter aan het milieu en gebruik een langwerkende bio-meststof (met mate). Zie onze groendakwebshop .

Gepubliceerd op 20 juli 2018 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *