Nieuws

Water regelen op het groene dak.

Een groen dak of sedumdak kan met weinig water maar soms lijkt het dak wat te droog. Zeker na zo’n hittegolf als vorig jaar zomer.  Bij extreme droge perioden is het toch nuttig om water te geven, zo mogelijk een of enkele keren per week (zeker bij een jong dak); zodra het sedum weer iets vochtiger wordt gaat uw groendak weer wat weelderiger groeien.  Bedenk wel dat sedum het best gedijt op droge arme bodem, dus maak het niet te gek. Aan de andere kant geldt dat wanneer u minder bloei en meer groen wilt op een sedumdak u meer water moet geven.

Water geven kan met een zgn. druppelslang welke in de bodem ligt te druppelen; of met een sproeierslang welke op de bodem ligt en het water vernevelt over de planten. Het nadeel van een druppelslang op het dak is dat het water direct naar beneden zakt en over het dak wegloopt (en dus moeilijk bij de plantjes komt). Een sproeierslang spuit kleine straaltjes water de lucht in en het water valt in kleine druppeltjes als een nevel over de plantjes, op de blaadjes. Een meer natuurlijke manier van water geven; zeker aan te bevelen bij sedumdaken.

Voor meer gemak kunt u een sproeierslang aansluiten op een watertimer voor automatische dakberegening. U hoeft dan niet eens thuis te zijn om  water te geven. Het is een goeie variant op de gaatjesslang zoals wij die vroeger zelf trachtten te maken. De sproeierslag van Gardena werkt gewoon echt. Gemakkelijker kan gewoon niet en het is compleet geregeld voor een ‘goede honderd euro’* (zie de artikelen in de webshop).

Besproeiingsbesturingen: geautomatiseerd beregenen. Een zacht regenbuitje in de ochtend – een korte verfrissende douche in de avond. Of wilt u dat het dak zichzelf water geeft als u op vakantie bent? Met een besproeiingscomputer of watertimer heeft u de volledige controle waar u ook bent en wanneer u maar wilt. Watertimers hebben veelal een fraai  design, zijn gebruiksvriendelijk en passen direct op een buitenkraan. Programmeren is eenvoudig. Afhankelijk van het model zijn verschillende besproeiingsprogramma’s instelbaar. Naar eigen wens stelt u de duur, frequentie en dagen voor de besproeiing in. Het maakt niet uit of er wel of geen elektriciteit beschikbaar is – met verschillende daksituaties kan rekening worden gehouden. Batterijen laten de timer een zomer door werken.

Het micro-drip-system is een waterbesparende methode om een gerichte hoeveelheid water rechtstreeks aan de plant te leveren via een druppelaar. De bodem krijgt zacht en gelijkmatig water en verdamping, doorsijpelen of wegstromen van het kostbare water wordt beperkt. Bij deze zuinige bewateringsmethode krijgen de wortels van elke plant precies de juiste hoeveelheid water. Door het uitgebreide assortiment kunt u eenvoudig het ideale bewateringssysteem samenstellen, toegesneden op uw specifieke dak- of plantsituatie.

Zo wordt de bewatering perfect aangepast aan de individuele behoeften van uw planten: van doorlopende druppels of een lichte straal tot een zachte nevel.

Gepubliceerd op 5 februari 2019 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *