Nieuws

Een duurzame omgeving op de flat.

 In 2011 gingen de bestuursleden van de Vereniging Van Eigenaren op bezoek op het groene infodak. Dit infodak wordt door de gemeente Rotterdam gebruikt als ‘voorlichtingsdak’. De inlichtingen die zij hier ontvingen én de subsidie-mogelijkheden van de gemeente gaven de doorslag: op de flat moest eigenlijk wel een groendak. Om voor subsidie in aanmerking te komen werd een aanvraag ingediend, voorzien van offertes, tekeningen, redenatie, etc. De commissie heeft deze nodige offertes aangevraagd. Het bestuur heeft vervolgens aan de eigenaren een stem over de plaatsing van een groen dak gevraagd. Gekozen werd voor Groendak. Het groene dak kwam deze maand op Meijenhage in Rotterdam.

In nog geen twee weken tijd werd het grind van het bestaande dak gehaald. De dakbedekking geïnspecteerd. De laagopbouw van het groendak werd gelegd en daktuinsubstraat het dak op gepompt. De sedummixmatten lieten daarna niet lang op zich wachten en werden in een vijftal dagen nauwkeurig gelegd door Groendak; op het bovendak en op de eerste verdieping mooi in het uitzicht van de bewoners. Het groene dak op Meijenhage zal zeker niet het enige dak in de buurt blijven, het is nu al een succes.

Gepubliceerd op 21 maart 2012 in Nieuws

5 reacties op “Een duurzame omgeving op de flat.”

 1. Peter Oosterloo schreef:

  Ik begrijp de isolatiewaarde voor de bewoners die onder het dak wonen maar hoe zit het met de voordelen voor de andere bewoners in de flat op de lagereetages wat hebben die er aan ?

  • Grad schreef:

   Hallo Peter,
   De werking van het groene dak werkt door het hele gebouw heen, dus niet alleen door de bovenste laag maar tot beneden aan toe. Het is een natuurlijke werking die niet wordt begrenst door een denkbeeldige lijn.

 2. leila schreef:

  wat hebben jullie voor de planten op het dak gedaan dat het zo stevig blijft en wat hebben jullie alle maal voor gewassen gebruikt
  alle tips zijn welkom

  • Grad schreef:

   Wel: wij hebben de planten in een cocosmat gepoot zodat deze doorworteld is in de mat en dus daaraan vastgroeid. Zodra het groendak is aangelegd beginnen de planten weer met verder groeien en gaan ze wortelen in de substraat onderlaag; het wordt dan een dik groendak-tapijt aan elkaar vast.
   Over beplanting kunt u meer vinden op: http://www.groendak.info/sedumdak/beplanting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *