Nieuws

Weersverwachting en geen groene daken aanleggen

Vorst en sneeuw, winter . . . 

De weersomstandigheden zijn nu zo dat (het kritisch of) niet verantwoord is om groene daken aan te leggen. Vooral gaat het dan om de beplanting, want deze ‘levende materialen’ moeten bij aanleg een goede basis voor de groei krijgen.

Wij kunnen  beplantingen leveren als overdag de temperaturen ruim boven het vriespunt komen, denk hierbij aan circa 4º – 5º graden. Zolang de sedumrollen of de sedumpluggen geleverd kunnen worden, kan je blijven aanleggen en zeker wanneer je meters hoog boven de grond komt op een dak. Let wel op want sedummixmatten mogen nooit in bevroren toestand verwerkt worden. Ook sedumpluggen mag je niet verwerken als het vriest.

Niet levende materialen kunnen vaak wel bij vorst geleverd worden en soms ook verwerkt. Bij de voorbereidingen zul je rekening dienen te houden dat het substraat kan bevriezen. Kunststoffen zoals drainageplaten en substraatrasters zijn bij kou extra kwetsbaar en kunnen makkelijker breken of scheuren. Bij speciale projecten kan Groendak materialen ook verwarmd opslaan echter geeft dat nog niet altijd een vorstvrij aanbreng garantie.

Materiaal zoals epdm-dakbedekking kunnen we ook in de winter altijd wel leveren. Voor het aanbrengen (met doorvoeren en sparingen) moet het zeker 5 graden boven nul zijn, anders werken de lijmen en kitten niet. Uiteraard moet de ondergrond droog en redelijk schoon zijn voor de dakbedekking erover gaat.

Tenslotte moeten we bij vorst en kou extra opletten voor veilig werken op hoogte. Een kleine plek kan vaak onverwacht glad zijn. We kleden ons dikker en bewegen daardoor onhandiger. Een ongeluk zit in een klein hoekje, laat het niet gebeuren.

Voor het weerbericht en de verwachtingen zie Buienradar.

Echter bij strenge vorst houdt het groene daken leveren en leggen logischer wijs geheel op . . .  maar we gaan weer richting voorjaar . . . maart roert zijn staart, april doet wat hij wil . . .

Gepubliceerd op 19 januari 2019 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *