Nieuws

Prefab beton onder een groendak

Een allesbehalve evident bouwterrein, een treinspoor vlakbij en een hoogspanningspyloon die het uitzicht op het zuiden belemmert. Uitdagingen genoeg voor architect Jurgen Baetens. Met doordachte keuzes en een flinke dosis creativiteit heeft hij hier zijn originele woonst gebouwd. Met prefab beton als hoofdrolspeler.

Groen afdak

Het basisidee van het ontwerp is wonen en werken onder een soort ‘afdak’. Daarom is de achtergevel, aan de noordzijde van het terrein, pal op de bouwgrens ingeplant op acht meter van de spoorlijn Leuven-Hasselt. Deze zijde en het dak zitten volledig ingegraven onder een halve meter aarde die uit de bouwput voor de kelder komt. De aarden wal houdt enerzijds lawaai van de spoorweg tegen en werkt anderzijds als een warmtebuffer.

Doordat de heuvel is begroeid met gras, merken passagiers in voorbijrijdende treinen niet eens dat er hieronder een moderne woning verborgen ligt. De rest van de woonst heeft Jurgen opgevat als een open loft. Onder het afdak heb je een grote open ruimte van 180 m², die enkel gescheiden wordt door een lange ruimte-indelende kast. De volledig beglaasde zuid- en westgevel laten daglicht tot diep in de woning binnenvallen.

Prefab beton

Om het gewicht van de wal aan te kunnen, is heel de ruwbouw van de woning opgetrokken uit prefab betonpanelen. De hele structuur bestaat uit modules van drie bij drie meter. Premuren van 30 cm dik vormen de buitenwanden van het huis en lopen van in de kelder tot aan het dak. Goed voor 280 m² in totaal.

De premuren werden op voorhand in een fabriek gemaakt en bestaan uit twee platen van industrieel glad gewapend beton. Deze platen zijn aan elkaar verbonden met tralieliggers en worden op de werf volgestort met beton. Het resultaat is een solide wand met een gladde buitenzijde. Voor de vloeren werd er gewerkt met in totaal 320 m² aan breedplaatvloeren met een dikte van 5 cm.

Loftlook

Alle prefab betonelementen vallen binnen een ritme van 3 m en zijn op maat gemaakt. Een uitgebreid legplan was noodzakelijk om tot een mooi geheel te komen. Daar waar het kon zijn de betonpanelen zichtbaar gelaten. Zo krijgt de woning dankzij het gebruik van beton echte loft-allures.

Extensief groendak

Op het dak heeft de architect een extensief groendak voorzien, van een halve meter grond en echte begroeiing. Het is voornamelijk dit gewicht dat de wapening en betondekking heeft bepaald. Je zit ook met grote overspanningen, tot zelfs 7,4 meter.

Thermische buffer

De grote betonmassa zorgt voor een enorme thermische buffer. Daardoor is het altijd aangenaam warm in de woning bij koud weer en aangenaam fris bij warm weer. En dat zonder grote temperatuurschommelingen.

Kosten?

De grootste hap uit het bouwbudget ging naar de ruwbouwwerken. Jurgen gaf 145.000 euro uit aan graafwerken voor de kelder, betonnen panelen, extra zware dakplaten voor het groendak, waterdichting van de ondergrondse gevels en isolatie van de betonnen gevels en kelderplaat.

Tweede grote kostenpost voor deze lage-energiewoning zijn de investeringen in energiezuinige technieken, zoals zonnepanelen en een zonneboiler, een balansventilatiesysteem en vloer- en wandverwarming met een warmtepomp.

En die hoogspanningspyloon? Die zit verscholen achter een rieten haag. Zo wist Jurgen Baetens ook het laatste nadeel van dit perceel volledig weg te werken!

Bron: Livios, Heleen Neels

Gepubliceerd op 25 mei 2012 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *