Nieuws

Groene Penthouses: Green Cube / Office Cube.

LG architecten  ontwierp de Green Cube, een kubus als extra verdieping op de woning die ook bedekt is met groen. De Office Cube – de groene unit van Groendak- sluit hierbij aan.

Tijdens de wederopbouw zijn in Rotterdam relatief veel huizen met een plat dak gebouwd. De stad Rotterdam heeft 16 miljoen vierkante meter aan platte daken. Alleen de woningen leveren al 7 miljoen vierkante meter aan daken op. Een groot deel is particulier eigendom, zoals in het oostelijk deel van het centrum, de Kop van Zuid en Blijdorp. Het stadsbestuur stimuleert al enige tijd de aanleg van groene daken. Rotterdam subsidieert 30 euro per vierkante meter als daken worden bedekt met beplanting. In twee jaar tijd zou al 40.000 vierkante meter aan platte daken ‘groen’ zijn gemaakt.

LG Architecten denkt dat ondanks de subsidie groene daken niet snel worden aangelegd. ,,Deze daken zijn onzichtbaar, ontoegankelijk en voegen niets toe aan de woning’’, aldus het bureau. De relatief lichte constructie van de Green Cube combineert een groen dak met de toevoeging van een ‘penthouse’.  Bij de Cube kan een pergola geleverd voor het creëren van privacy.De extra ruimte is groot genoeg voor het plaatsen van een tweepersoonsbed. Met de extra woonruimte stijgt  de waarde van de woning, met als gevolg dat het appartement interessant wordt voor doelgroepen met hogere inkomens en voor gezinnen.  LG Architecten denkt dat de Green Cube ongeveer 20.000 euro gaat kosten. Dit idee sluit aan op de ideeën van Groendak met een Green Unit: de Office Cube; een extra ruimte geschikt voor een luxe kantoor.

De gemeente Rotterdam ziet in groene daken een manier om de afvoer van regenwater beter te beheersen. Groendaken kunnen het stedelijk rioolsysteem ontlasten doordat ze het water vasthouden en geleidelijk afgeven. Bij regenpieken kan het riool het water niet ineens verwerken. Groendaken vangen bovendien fijnstof en CO2 op.

Bron: Architectenweb.

Gepubliceerd op 12 oktober 2010 in Nieuws

Eén reactie op “Groene Penthouses: Green Cube / Office Cube.”

  1. sander de iongh schreef:

    Ik ben zeer geinteresseerd in uw produkt, de green officecube. Ik heb recent voor mijn dochter een appartement gekocht op de bovenste verdieping aan de Hoogstraat. Ik had al eens nagedacht over een een dakterras. Zou graag met u in contact komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *