Nieuws

Minister opent CO2-neutraal gebouw met Groendak.

St WalrickLandbouwminister Gerda Verburg opent het eerste CO2-neutrale scoutinggebouw van Nederland. Het bouwwerk op kampeerterrein St. Walrick in het Gelderse Overasselt is voorzien van onder meer een Groendak sedumdak en een energieneutraal verwarmingssysteem.

Het gebouw kan getypeerd worden als een logbouw, een bouwstijl met hout die veel wordt toegepast in Scandinavische en Baltische landen. Voordelen hiervan zijn een relatief korte bouwtijd en een hoge isolatiewaarde. van de Kraats met het GroendakEr is gebruik gemaakt van verantwoord gewonnen houten balken als voornaamste bouwmateriaal. In het verwarmingssysteem speelt een zonneboiler een belangrijke rol. Deze slaat energie op in twee grote buffers voor gebruik voor verwarming of warm water. Voor de resterende energievoorziening wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en een milieuvriendelijke houtvergassingsketel. Het Groendak draagt weer bij aan de isolatie, het fraaie uiterlijk en de milieuverantwoorde aspecten. Met voorzieningen als LED verlichting, oplaadplaatsen voor elektrische rolstoelen en monitoren waarop het energieverbruik te zien is, beantwoord het concept ruimschoots aan de wensen van de hedendaagse kampeerder. Zonnepanelen en houtvergassing met een extreem hoog rendement zorgen voor warm water en verwarmingsvoorzieningen.

Het gebouw is volgens het uitgangspunt ‘een scout zorgt goed voor de natuur’ gebouwd door vrijwilligers, ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van het scoutingkampeerterrein St. Walrick. Architect Jan Banning heeft de wensen van de vrijwilligers omgezet in een ontwerp, meldt Scouting Nederland. Groendak verzorgde het sedumdak, gaf passende adviezen in een vroeg stadium, leverde en legde het complete Groendak aan.

Het is bijna onvoorstelbaar maar de aannemer had circa 3 weken de tijd nodig, om de houten balken op z’n plaats te krijgen. Aansluitend waren er vele manuren nodig van zowel de aannemer en de vele vrijwilligers om “De HUT” af te bouwen. Al met al een bouwklus van ruim één jaar, maar het resultaat mag er wezen. Maar liefst 1500 meter datakabel, 72 kilo koffie, 1250 meter rondhout en 1500 meter balken, waarvoor weer 270 bomen zijn aangeplant, waren er voor nodig om tot een schitterend eindresultaat te komen. Vele rollen sedummixmatten waren de groene kroon op het werk. In het gebouw is ruimte voor activiteiten, verblijf van de vrijwilligers, een scoutshop en opslag van materiaal.

Bijzonder zijn de energie voorzieningen, zoals de verwarming. Deze werkt volgens een zgn. opwarmingssysteem welke het warme water, alsmede de verwarming geheel CO2 neutraal opwarmt. Daarnaast is het gebouw volledig uitgerust met LED verlichting, waardoor het energie verbruik tot het minimale wordt beperkt. Het Groendak draagt weer bij aan de isolatie, het fraaie uiterlijk en de milieuverantwoorde aspecten als biodiversiteit, geleidelijke afwatering en waterbuffering. Dit sedumdak zorgt ook voor een deel van de CO2-compensatie.

TV-Gelderland heeft opnames gemaakt voor hun regionale nieuwsuitzendingen. Klik hier voor het item dat over St. Walrick gaat. Op architectenweb.nl word het bijzondere gebouw ook gepresenteerd.

Gepubliceerd op 29 september 2009 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *