Groene daken Den Haag

Subsidie groene daken

Gepubliceerd: 29 september 2011  Laatste wijziging: 25 januari 2013

Legt u een dak aan dat begroeid is met planten? Dan kunt u subsidie krijgen van de gemeente.

Vraag subsidie voor groene daken aan

Wat is het?

De gemeente Den Haag stimuleert de aanleg van groene daken: een dak dat begroeid is met planten. Van 1 juni 2009 tot 1 november 2014 kunt u daarvoor subsidie aanvragen.

Wat zijn de mogelijkheden?

U kunt per vierkante meter aangelegd groen dak € 25 subsidie krijgen. U legt al een dak aan vanaf € 45 per vierkante meter en er is geen maximaal aan te vragen subsidiebedrag. Ieder dak komt in aanmerking voor de subsidie mits het voldoet aan de minimale afmeting van 6 vierkante meter. Denk daarbij ook aan uw fiets- en/of tuinschuur, uitbouw, serre, kantoor in de tuin of uw garage/carport.

Informeer voordat u subsidie aanvraagt bij een stadsdeelkantoor of u een bouwvergunning nodig heeft. Wanneer het (intensieve) groene dak leidt tot een constructieve aanpassing of wanneer het betreffende pand een monument of beschermd stadsgezicht is en het groene dak is zichtbaar vanaf de straat, is een vergunning nodig. Onderzoek ook eerst of uw dak geschikt is voor de aanleg van een groen dak. U kunt dat bijvoorbeeld vragen aan een erkend (dakdekkers-)bedrijf.

Meer informatie hierover vindt u bij Groene daken in Den Haag.

 Wat zijn de voorwaarden?
  • Het groene dak moet aangelegd worden volgens de bouwregels. Vraag na bij het stadsdeelkantoor of u voor de aanpassingen een bouwvergunning nodig heeft en of er sprake is van een beschermd stadsgezicht.
  • Het dakoppervlak dat u beplant, is minimaal 6 vierkante meter.
  • Het groene dak moet minimaal een waterbergende capaciteit van 15 liter per vierkante meter groen dak hebben.
  • De helling van het dak is niet meer dan 45°.
  • Heeft het dak een hellingshoek tussen de 35° en 45°? Dan moet u maatregelen nemen zodat de groene daklaag niet wegglijdt of uitdroogt. U wordt aangeraden om samen met een gecertificeerd bedrijf een juiste keuze van een groen dakpakket te maken bij een hellend dak. Voor schuine daken zijn er speciale dakpakketten in de handel die het wegglijden tegengaan.
  • Het groene dak moet tenminste een wortelkerende laag hebben.

Wanneer is een groen dak het beste aan te leggen?

Een groen dak kan bijna het gehele jaar door worden aangelegd. In overleg met de gekozen leverancier, bespreekt u de meest gunstige periode voor u.

Hoe lang gaat een groen dak mee?

Dat is afhankelijk van wat voor ‘groen dakpakket’ u kiest. Verschillende leveranciers geven aan dat het groene dak 25 tot 40 jaar meekan. Bovendien verlengt een groen dak de levensduur van het dak onder de groene laag.

Voor wie is het?

Bedrijven, particuliere woningeigenaren, Verenigingen van Eigenaren.

Wat heb ik nodig?

  • een offerte van het bedrijf dat het groene dak gaat aanleggen
  • een foto van het dak zonder begroeiing

Hoe lang duurt het?

Binnen 12 weken krijgt u bericht van de gemeente.

Hoe vraag ik het aan / wat moet ik doen?

U kunt de subsidie online aanvragen met het Aanvraagformulier subsidie groene daken. U kunt het formulier ook afdrukken en opsturen naar Afdeling Wonen, subsidies.

Vraag subsidie voor groene daken aan

Is het groene dak aangelegd? Meld dat dan bij de gemeente met het formulier dat u bij de subsidieverlening krijgt. U krijgt dan uw subsidie uitgekeerd. Stuur ook een foto mee van het dak met de begroeiing.

Zie ook