Nieuws

Groendaken met Olivijn: goed tegen fijnstof en CO2.

Groen en CO2 Dat groendaken water bufferen, koelen en de effectiviteit van zonnepanelen versterken was mogelijk wel bekend. Wat echter niet zo bekend is, is dat groendaken ook fijnstof uit de lucht filteren. Vandaag de dag sterven er jaarlijks nog 18.000 mensen voortijdig aan korte termijn blootstelling aan fijnstof (volgens het RIVM). Groendaken nemen naar schatting  60 kilo fijnstof per hectare op wat ongeveer dezelfde hoeveelheid is als dat van een volwassen boom. Dit betekent dus dat men veel nut heeft van het aanleggen van groendaken.

Verder halen groene daken CO2 uit de lucht, een van de grootste oorzaken van de klimaatverandering. Tegenwoordig zijn er  zelfs niet genoeg planten en bomen om voldoende CO2 uit de lucht halen dus is het aanbrengen van een groendak heel nuttig! Meer groen is nodig.

Grind & Olivijn  Grind word op groene daken gebruikt in vegetatievrije zones. Dakgrind of riviergrind word wereldwijd echter schaars (net zoals bouwzand). Olivijn is een circulair mineraal en als vervanger van grind een zeer duurzame en klimaat ondersteunende optie. Olivijn haalt CO2 uit de lucht en legt deze CO2 onomkeerbaar vast. Vooral als brokjes olivijn in contact komen met water en plantenwortels, neemt het CO2-bufferend vermogen flink toe. Op deze manier gebruikt, levert olivijn een nuttige bijdrage aan de CO2-reductie in de atmosfeer. Groendak levert tegenwoordig al vanzelfsprekend Olivijn in plaats van grind.

Ook verminderen groendaken het verbruik van elektriciteit omdat zij isolatie versterken en uw huis in de winter warmer en in de zomer koeler houden waardoor u minder hoeft te stoken en ook minder behoefte hebt aan airconditioning (wat ook help in de strijd tegen de klimaatverandering). Kortom, als u groener en gezonder wilt leven is een Groendak mét Olivijn één van de beste keuzes die u kunt maken.

Voordelen van olivijn:
– Stabiliseert de PH waarde van de grond (de PH-waarde wordt hoger door magnesium)
– Levert belangrijke voedingsstoffen (magnesium, mangaan en ijzer)
– Gaat verzuring van de grond tegen
– Verwijderd groen aanslag van stenen en tegels; – Gladheidsbestrijding op terras en pad
Ruimt CO2 op uit de lucht waardoor klimaatverandering wordt verminderd

Gepubliceerd op 9 november 2021 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *