Nieuws

Zes groendak misvattingen:

Groene daken, levende daken,  begroeide daken, ecodaken – hoe je ze ook wilt noemen, je ziet ze steeds meer de laatste tijd, op alle soorten woningen en gebouwen. En met die toename in populariteit komen de vooroordelen en misvattingen. Bijvoorbeeld, dat groene daken alleen voor ecofielen zijn, ze veel onderhoud vergen, ze zijn experimenteel en risicovol. Dat alles klopt niet. Laten we eens kijken naar een aantal groendak-vooroordelen en zien of ze op enige waarheid berusten.

Basisbegrippen

Een groen dak is gewoon een laag die de plantengroei bevordert. Het is gemaakt op een waterdicht dak met een wortelwerende laag, een drainagelaag en een voedingsbodem voor planten. “Intensieve groendaken” of daktuinen, kunnen toegankelijk zijn en kunnen veel grotere planten en zelfs waterpartijen bevatten.

Een “extensief groendak”, daarentegen, is een dunnere en lichtere versie die meer past op een normaal dak. Het dak kan schuin of plat worden uitgevoerd en vaak zal het worden beplant met sedum (vetkruid). Veel “semi-intensieve groene daken” zijn een combinatie met een scala aan plantensoorten, met inbegrip van inheemse grassen en bloemen.

Algemene misvattingen:

Groene daken zijn een nieuw en experimenteel deel van de groene trend.
Wanneer denkt u dat het groene dak op deze foto werd aangelegd? Vijf jaar geleden? Tien? Misschien 20? Dit groene dak beschermt deze Duitse residentie sinds 1943 – meer dan 70 jaar geleden!

In 2012 was de conferentie van de International Green Roof Association in Hamburg, Duitsland. Als onderdeel van het programma bezocht men de kleine gemeenschap van Wohldorf-Ohlstedt. Dit dak en anderen werden gebouwd in 1943 in een van de drie Noorse nederzettingen. De wijk was bedoeld als een sociale huisvesting optie voor behoeftigen. Het werd later een middenklasse buitenwijk met groendak-huizen; steeds heel gewild maar zelden beschikbaar.

Groene daken zijn er al eeuwen. Het is de uitvoering van nu die meer technisch is geworden, waardoor dunnere en lichtere dakprofielen mogelijk zijn..

Misvatting 2.: Een groen dak hoort alleen op een groen gebouw.

Zeker, er zijn veel groene bouwcertificeringen die punten toekennen ook voor de aanleg van een groendak. De ecologische voordelen zijn onmiskenbaar. Maar zelfs huizen die geen specifieke ecologische doelstelling hebben kunnen profiteren van de esthetische en economische aspecten van het hebben van een uitgebreide tuinruimte.

Groene daken kunnen u ook geld besparen. In Duitsland (waar groendak onderzoek de langste geschiedenis kent), worden extensieve groendaken gebruikt als een economisch alternatief voor andere opties. Er is aangetoond dat groene daken verwarming- en koelingskosten verlagen, overtollig regenwater (en dus overstromingen) verminderen en zorgen voor extra leefruimte, waardoor ook de marktwaarde van een woning verhoogt word.

De voordelen van regenwaterbestrijding wordt opgemerkt door een stad als Rotterdam, welke een goed programma heeft wat stimulansen biedt voor ontwikkelaars die begroeide daken toepassen.

Misvatting 3.: Groene daken kunnen er leuk uit zien, maar ze kunnen structurele problemen en lekkage veroorzaken.

Dit is misschien wel een van de meest geciteerde misvattingen. Laat het duidelijk zijn: een lekkende dak is onafhankelijk van of het nu een groen dak of een traditioneel dak is. Het heeft te maken met de installatie en ontwerpspecificatie van de constructie. Alle daken moeten een goede waterdichte dakbedekking hebben, ook groene daken.

Er is geen bewijs om aan te tonen dat groene daken meer vatbaar zijn voor lekkage’s. In feite is de langere levensduur van een groendak toe te wijzen aan de bescherming van de dakbedekking tegen ultraviolet zonlicht. De planten en het substraat fungeren als een natuurlijke barrière tegen verwering. Een goed aangelegd groendak heeft ook een barrière tegen planten met te diepe wortels.

Nieuw gebouwde woningen moeten voldoen aan de eisen van een goede constructie, dus zolang architect  en constructeur gelijk denken over uw wensen voor een groendak, is het ook geen probleem voor een nieuw huis om aan die structurele vereisten te voldoen.

Bij het achteraf aanleggen van groene daken, moet je een beetje voorzichtiger zijn. Veel eisen zullen afhangen van de regio waar u woont (sneeuw, wind, regen etc.) en voor welke belastingen uw huis oorspronkelijk is ontworpen om te ondersteunen.

Misvatting 4.: Op groene daken is het moeilijk en kostbaar om water te geven.

Veel mensen denken dat een groendak moet worden beplant met sedum of andere vetplanten, want anders is het onmogelijk of onbetaalbaar om een groendak goed water te geven. De realiteit is dat alle groene daken in het begin water nodig hebben zodat de wortels van de planten kunnen groeien (met uitzondering van voorgekweekte matten). De reden dat waterbergende planten zo populair zijn is omdat ze mooi zijn en winterhard genoeg om te blijven bestaan ​​onder de zware omstandigheden op een dak.

Een goede manier om meer diversiteit te introduceren en de esthetische charme van het dak te verhogen, is het combineren met andere soorten vegetatie, zoals inheemse grassen. Intensieve daken of daktuinen, zijn hier het perfecte voorbeeld van, deze hebben zelfs struiken en bomen.

 

De irrigatiebehoeften van een groendak liggen niet alleen aan de planten, maar ook aan het plaatselijke klimaat. Een Texaanse architecte in Austin (Texas) is gevraagd hoe groene daken te ontwerpen voor de lange hete Texaanse zomers, waar de hele zomer lang temperaturen voorkomen van boven de 50 graden Celsius. Zij wees erop dat wanneer het daar eindelijk regent, het er dan ook erg hard regent. Daarom is het niet alleen belangrijk om droogte-tolerante planten te gebruiken, maar het is ook noodzakelijk om te werken met een dikkere substraatlaag (voedingsbodem  gemaakt van materialen die grote hoeveelheden water kan absorberen). Een drainagelaag kan ook gebruikt worden met grotere doppen (vergelijkbaar met een eierdoos) daarin kan water verzameld worden die vervolgens tijdens de volgende hittegolf naar de planten zullen worden vrijgegeven door verdamping.

De behoefte aan water geven wordt goed tegengegaan met deze functies. In feite vereisen veel groene daken geen extra water zodra zij volgroeid zijn. Ze worden een integraal onderdeel van de natuurlijke waterkringloop voor die specifieke locatie.

Als we beginnen te denken over elke aanleg als zelfregelende en overwegend gesloten cyclus voor ons water, dan zouden we de toenemende verwoestijning van onze landschappen tegengaan. Groene daken, levende architectonische ontwerpen, zijn een instrument om de kwaliteit van ons leven te verhogen.

De daktuinen op deze foto werden specifiek ontworpen om insecten, vooral bestuivers zoals bijen aan te trekken. Er is extra plantdiepte om soortenrijkdom te verhogen. Dit betekent dat een groen dak kan werken als een verlengstuk van de natuurlijke omgeving  op en rond de aanlegplek. Het dak wordt dan onderdeel van een gezond en evenwichtig micro-ecosysteem, ondersteuning van de biodiversiteit.

Lange-termijn irrigatie van een groen dak is niet duurder dan irrigatie van een ander beplantingsgebied. Om de kosten te compenseren, kan het gietwater worden geoogst als regenwater, zoals het geval is voor het groendak in deze foto.

Misvatting 5.: Je kunt gewoon wat grond op je dak gooien om je eigen groendak te maken.

Stop! Doe het niet. Een goed ontworpen groendak is gemaakt van veel meer dan een goede potgrond. Vaak is het niet eens grond, maar in plaats daarvan substraat of andere poreuze lichtgewicht materialen.

De constructie van het huis moet worden bekeken om te zien of dit het gewicht van een doornat groendak aan kan. Het specifieke klimaat van uw regio zal moeten worden overwogen, en een selectie van planten en de specifieke laagopbouw zullen moeten worden gekozen.

Een meerlaagse opbouw zal altijd toegepast moeten worden waarbij een aantal principes blijven gelden om een optimale leefomgeving voor de beplanting te garanderen. Met beperkt onderhoud is dan een jarenlang meegaand groendak verzekerd.

Misvatting 6.: Een groen dak is gewoon te duur en te ingewikkeld.

Het lijkt erop dat een heleboel mensen geïntimideerd zijn door groene daken, omdat ze niet weten waar te beginnen of hoeveel het kost. Het kiezen van de juiste professionals is een manier om zowel de korte termijn en lange termijn de kosten laag te houden. U kunt beginnen door te zoeken naar ervaren professionele bedrijven met transparante en duidelijke informatie over de aanleg of levering.

De Vereniging van Bouwwerk Begroeners schat de kosten van een groen dak op € 55 tot € 85 per vierkante meter. Uiteraard, is deze prijs is variabel, onder meer afhankelijk van of u een makkelijk bereikbaar dak of een erg schuin en hoog sedumdak wilt.

De garantie op de producten van een groen dak zijn vergelijkbaar met die voor alle andere bouwproducten in een huis. Ze moeten worden geïnstalleerd volgens de specificaties van de fabrikant door een vakman.

Elke groendak-aanleg behoort opgevolgd worden met een opdracht om jaarlijks onderhoud aan te pakken. De omvang van dat onderhoud zal veel afhangen van hoe u uw groene dak wilt gebruiken. Het onderhoudsplan kan als deel van het eerste ontwerp en de installatie, met een twee-jaar en een vijfjarenplan opgenomen worden of misschien wel een nog langer lopend plan.

De levensduur van groene daken worden nog grotendeels theoretisch bepaald, maar sommige professionals zeggen dat ze het dubbele of drievoudige van de levensduur van een traditioneel dak zijn. De groene daken van het Rockefeller Center in New York, bijvoorbeeld, hebben nog steeds dezelfde dakbedekking die in de jaren 1930 zijn aangebracht.

Bron: www.forbes.com/sites/houzz/2013/12/30/6-busted-green-roof-myths door Mariana Pickering, Houzz Contributor and Architect; (omgezet naar Nederlands door Grad van Heck).

Gepubliceerd op 9 januari 2014 in Nieuws

5 reacties op “Zes groendak misvattingen:”

 1. Willem van Vulpen schreef:

  Geachte Dames en Herren,

  Op mijn dakpannendak groeien veel druivenbladeren,
  kunt u mij zeggen of dat dit niet goed voor de dakpannen
  is? Het ziet er mooi uit en ik heb nog nooit lekkage gehad.
  Een loodgieter vertelde, dat er door de druivenbladeren
  water op het dak blijft liggen. Is dit juist? Mijn dank voor uw reaktie.

  Met vriendelijke groet

  Willem van Vulpen

 2. joke schreef:

  Hallo, we gaan een tuinhuisje met overkapping maken totale oppervlakte is 7x3meter platdak.met laagblijvende planten omdat we niet op het dak komen als het klaar is.

 3. Stroobants Hilaire schreef:

  gelieve ons te contacteren voor een prijs offerte
  dank bij voorbaat.
  mvg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *