Nieuws

Over de rand

IMG_4153 Als Groendak leggen wij onze onderlagen (beschermdoek, drainagelaag en filtervlies) tot aan de dakranden. Grindranden welke worden toegepast als vegetatievrije zone en voor onderhoud leggen we op de drainagelagen. De grindrand kan dan niet dichtslibben, het water wordt goed afgevoerd. En bij onderhoud kunnen we de planten goed binnen de perken houden!

In plaats van de gebruikelijke grindrand of vegetatievrije zone kunnen we het groene dak ook over de rand laten groeien. Bij sedumdaken krijgen we dan een leuk natuurlijk gevormd randje van hangende sedumplanten. Minder strak ogend maar meer organisch.

Natuurlijk moeten we er op letten dat het dak waterdicht blijft en niet word aangetast. Dat kan met de juiste afwerking, bijvoorbeeld door een kraallat toe te passen.

De sedummatten leggen we dan over het naar 0 aflopende substraat tot aan de buitenrand. De sedummat houdt het substraat vast zodat deze niet wegspoeld. Wel is even een handigheid met leggen vereist maar het resultaat is boeiend.

aflopend naar 0

kraallat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een kraallat is een afgeronde houten lijst welke de dakbedekking tegen het dakbeschot houdt, eromheen geslagen wordt en dan een waterholletje vormt. Het water blijft van het dak en de plantjes kunnen over de rand groeien.

Een kraallat kan tegen de onderkant van het dakbeschot geplaatst worden maar ook aan de kopse kant bevestigd als dit voldoende stevigheid biedt.

sedum over de dakranddakrandbeeindiging2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer in de dakgoot een drainagebuis wordt GROENDAK 1gelegd is de afwatering goed geregeld en kunnen de planten ook over de rand groeien. Met het goede materiaal als boeiboord gaat het goed.

 

Gepubliceerd op 10 augustus 2016 in Nieuws

8 reacties op “Over de rand”

 1. AC schreef:

  Geachte heer/mevrouw,
  Is het overhangend over de rand ook mogelijk met een plat dak? Bij de overstek zit op meerdere punten een regenwaterafvoer. De dakbedekking is EPDM, met kraallat. Mvrgr.

  • Grad schreef:

   Overhangend over de rand is mogelijk met een plat dak wanneer de dakranden waterdicht zijn. Stuurt een foto van uw dakrand met uw vraag en wij geven u antwoord.
   Groet.

 2. Jp.Westra-Goudriaan schreef:

  Wij hebben een strook sedum op dakpannen met daaronder een soort vilt dat het water vasthoud. Maar het heeft niet gebloeid het is het eerste jaar.
  Is dat normaal, het ziet er wel mooi groen uit.

 3. Richard Jonker schreef:

  Geachte heer/ mevrouw,

  Ik heb een groendakje aangelegd op mijn houthok. Met een kraallat aan de onderzijde, dus een overgroeiende dakrand. Schuinte dak is circa5 graden. Ik overweeg nu een gootje aan te brengen omdat er toch meer water afkomt dan ik dacht. Wat is de reden dat er een drainagebuis in de goot wordt gelegd?

 4. Joop Steenbakkers schreef:

  Geachte heer/mevrouw,
  Deze oplossing spreekt mij het beste aan, doch hoe los je de afschuifproblematiek dan op?

  • Grad schreef:

   Geachte heer Steenbakkers,
   Voor het oplossen van de afschuifproblematiek hebben wij meerdere mogelijkheden; ikzelf ken uw dak nog niet misschien kunt u ons meer laten zien door het sturen van meer gegegens, maten en een foto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *