Nieuws

Natuurlijke bestrijding van gras op een sedumdak

Grassen op een sedumdak… wat kun je er mee?

Veel groene daken zijn gemaakt met sedumbeplanting. Deze sedumdaken hebben een laag onderhoudsniveau. Door veel regen en/of weinig directe zon is de kans op grassen tussen de sedumplanten groot. Chemische onkruidbestrijding op een groendak werkt niet omdat daarbij ook de planten die je wél op het dak wilt hebben worden vergiftigd. Groendak test al lang gewasbestrijding met azijn als natuurlijk middel. Dat lukt nog niet echt goed. Kortom alleen ouderwets handwerk, om deze grassen tussen het sedum uit te trekken, lijkt te helpen. Of toch niet?

IMG_2921

Groendak zocht door naar een echt natuurlijke bestrijding van grassen. We hebben ons laten inspireren door de biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijk onderhoud zoals ook in natuurgebieden als heidevelden wordt gedaan. Een schotse hooglander, een Yak of schaap op het dak laten grazen bleek onhandig. Die zijn niet alleen zwaar maar kunnen ook makkelijker van een dak vallen.

De oplossing leek logisch maar bleek niet direct toepasbaar. Soort en ras waren van invloed op het gedrag, eetgewoonten en bemesting. Het licht gevlekte dakkonijn bleek na enig onderzoek te voldoen. Het beestje is niet te zwaar voor een dak, vind het heerlijk om zoveel ruimte te hebben en een het unieke voordeel is dat hij grassen en ander ongewenste beplanting lekker opknabbelt. Sedums blijven staan, dat vinden licht gevlekte dakkonijnen niet lekker. Op de Groendak-inloopmiddag (april 2016) is onze vinding getoond aan de bezoekers, deze waren vol interesse. Dakkonijn Greeny blijft voorlopig op het dak en zorgt effectief voor een betere dakbegroening, ze heeft er zelfs een maatje bijgekregen.

Vrolijk huppelend IMG_5781

Aandachtspunten:

U kunt natuurlijk niet zomaar een konijn op uw dak zetten, een dak heeft vaak helemaal geen beschutting en dat is niet fijn. Kortom zorg voor wat biodiversiteit op uw groendak bij bescherming van uw konijn. Hoe doen wij dat?

 • We hebben een dakterras waar het dakkonijn ook onder kan en schuilen voor roofvogels en de zon
 • Een nachtverblijf waar hij in kan slapen
 • We geven voedsel variatie en heel belangrijk is voldoende drinken
 • Zorg voor een ren waar het dakkonijn in kan zonder dat de katten hem lastig kunnen vallen
 • Zorg dat het dakkonijn ergens op kan knagen, een boomstam op het dak werkt positief
 • Onder zonnepanelen kan hij schuilen tegen de zon
 • Het groene dak moet voldoende grassen hebben voor voeding, kies anders een ander grasdak
 • Voordat je zelf aan welk dier dan ook begint: informeer je uitgebreid over wat het nodig heeft, want het kan het jou zelf niet vertellen. Behalve konijnlijk gezelschap is dat voor konijnen in ieder geval: altijd hooi en vers water. Konijnen moeten altijd samen worden gehouden; het zijn géén solitaire dieren.

Konijn op het groendak boomopjedak

Gepubliceerd op 1 april 2016 in Nieuws

3 reacties op “Natuurlijke bestrijding van gras op een sedumdak”

 1. Grad schreef:

  Ik denk dat het nu beter is Jeroen. Bedankt voor de tip.

 2. Jeannette Meijer schreef:

  Eén konijn? Konijnen moeten altijd samen worden gehouden; het zijn géén solitaire dieren.
  Voordat je aan welk dier dan ook begint: informeer je uitgebreid over wat het nodig heeft, want het kan het jou zelf niet vertellen. Behalve konijnlijk gezelschap is dat voor konijnen in ieder geval: altijd hooi en vers water.

  • Grad schreef:

   Een heel goed aandachtspunt, blij te horen dat meer mensen zich bewust zijn van de natuur. Geen dier leeft uitsluitend solitair, dus inderdaad: denk om de ander. Only he’s noble who cares for the living …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *