Nieuws

Natuurlijke bestrijding van gras op een sedumdak

Grassen op een sedumdak… wat kun je er mee?

Veel groene daken zijn gemaakt met sedumbeplanting. Deze sedumdaken hebben een laag onderhoudsniveau. Door veel regen en/of weinig directe zon is de kans op grassen tussen de sedumplanten groot. Chemische onkruidbestrijding op een groendak werkt niet omdat daarbij ook de planten die je wél op het dak wilt hebben worden vergiftigd. Groendak test al lang gewasbestrijding met azijn als natuurlijk middel. Dat lukt nog niet echt goed. Kortom alleen ouderwets handwerk, om deze grassen tussen het sedum uit te trekken, lijkt te helpen. Of toch niet?

IMG_2921

Groendak zocht door naar een echt natuurlijke bestrijding van grassen. We hebben ons laten inspireren door de biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijk onderhoud zoals ook in natuurgebieden als heidevelden wordt gedaan. Een schotse hooglander, een Yak of schaap op het dak laten grazen bleek onhandig. Die zijn niet alleen zwaar maar kunnen ook makkelijker van een dak vallen.

De oplossing leek logisch maar bleek niet direct toepasbaar. Soort en ras waren van invloed op het gedrag, eetgewoonten en bemesting. Het licht gevlekte dakkonijn bleek na enig onderzoek te voldoen. Het beestje is niet te zwaar voor een dak, vind het heerlijk om zoveel ruimte te hebben en een het unieke voordeel is dat hij grassen en ander ongewenste beplanting lekker opknabbelt. Sedums blijven staan, dat vinden licht gevlekte dakkonijnen niet lekker. Op de Groendak-inloopmiddag (april 2016) is onze vinding getoond aan de bezoekers, deze waren vol interesse. Dakkonijn Greeny blijft voorlopig op het dak en zorgt effectief voor een betere dakbegroening, ze heeft er zelfs een maatje bijgekregen.

Vrolijk huppelend IMG_5781

Aandachtspunten:

U kunt natuurlijk niet zomaar een konijn op uw dak zetten, een dak heeft vaak helemaal geen beschutting en dat is niet fijn. Kortom zorg voor wat biodiversiteit op uw groendak bij bescherming van uw konijn. Hoe doen wij dat?

  • We hebben een dakterras waar het dakkonijn ook onder kan en schuilen voor roofvogels en de zon
  • Een nachtverblijf waar hij in kan slapen
  • We geven voedsel variatie en heel belangrijk is voldoende drinken
  • Zorg voor een ren waar het dakkonijn in kan zonder dat de katten hem lastig kunnen vallen
  • Zorg dat het dakkonijn ergens op kan knagen, een boomstam op het dak werkt positief
  • Onder zonnepanelen kan hij schuilen tegen de zon
  • Het groene dak moet voldoende grassen hebben voor voeding, kies anders een ander grasdak
  • Voordat je zelf aan welk dier dan ook begint: informeer je uitgebreid over wat het nodig heeft, want het kan het jou zelf niet vertellen. Behalve konijnlijk gezelschap is dat voor konijnen in ieder geval: altijd hooi en vers water. Konijnen moeten altijd samen worden gehouden; het zijn géén solitaire dieren.

Konijn op het groendak boomopjedak

Gepubliceerd op 1 april 2016 in Nieuws

11 reacties op “Natuurlijke bestrijding van gras op een sedumdak”

  1. Hans schreef:

    Maar wat is de oplossing als je een schuin dak hebt met sediment waarop veel gras groeit?

    • Grad schreef:

      Wanneer je een dak hebt waarop veel gras groeit als onkruid, dan moet je wieden of: wachten op droog weer. De grassen kunnen dan uitdrogen, overigens zullen ze dit op een dunne groeibodem vanzelf doen.

  2. Kleine ratelaar zaadjes waar vind ik dat? Tuincentrum?

  3. kees schreef:

    Waarom is gras een probleem? Een grasdak is ook een groen dak en de voordelen zijn vergelijkbaar met een sedumdak. In Nederland met de hoge concentratie stikstof in de lucht zijn de omstandigheden voor gras erg gunstig. Dus chemische bestrijding niet echt een oplossing.
    Een konijn is alleen een goed idee als je daar ook zicht op hebt en tijdelijk. In de winter is er te weinig te eten, dan moeten konijnen bijgevoerd worden. De uitwerpselen van konijnen zijn bemesting die eerder zorgen voor meer gras.

  4. Ben Kelder schreef:

    Is in het najaar kleine ratelaar zaaien niet het proberen waard? Parasiteert op graswortels….

    • Grad schreef:

      Dank je Ben. Deze eigenschap kende ik niet en ga ik eens uitproberen op een proefdak.
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_ratelaar Verder gevonden: Dit is misschien niet zo’n prachtige bloem, maar wel heel nuttig. De kleine ratelaar parasiteert op gras, waardoor je minder gras in je bloemenweide of berm krijgt. Andere bloemen krijgen zo meer kansen. Bovendien is dit soort inheems in Nederland en wordt goed bezocht door bijen en hommels.

      De kleine ratelaar (Rhinanthus minor) doet het alleen goed in matig voedselarme gebieden, niet te arm en niet te voedselrijk. Zaai kleine ratelaar tussen juli en de late herfst. Maai de aanwezige grassen dan heel kort af en zaai de kleine ratelaar ertussen. Dit gaat het beste in ruig grasland, in een gazon zal dit weinig uitrichten. En op een dak?

  5. Grad schreef:

    Ik denk dat het nu beter is Jeroen. Bedankt voor de tip.

  6. Jeannette Meijer schreef:

    Eén konijn? Konijnen moeten altijd samen worden gehouden; het zijn géén solitaire dieren.
    Voordat je aan welk dier dan ook begint: informeer je uitgebreid over wat het nodig heeft, want het kan het jou zelf niet vertellen. Behalve konijnlijk gezelschap is dat voor konijnen in ieder geval: altijd hooi en vers water.

    • Grad schreef:

      Een heel goed aandachtspunt, blij te horen dat meer mensen zich bewust zijn van de natuur. Geen dier leeft uitsluitend solitair, dus inderdaad: denk om de ander. Only he’s noble who cares for the living …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *