Nieuws

Details lagenopbouw sedumdak.

lagenopbouw sedumdak of -bodemDe detail opbouw van de verschillende lagen in een groendak of sedumdak wordt kort en bondig weergegeven in een aantal duidelijke beelden. Is het grote geheimzinnigheid of logisch denken?

Voorop staat dat logisch denken veel duidelijk maakt. Kernpunten zijn daarbij: sedum mag niet nat blijven staan en voedingsbodem is goed voor de sedum. Met deze kernpunten is het eenvoudiger werken.

Kijk op: lagenopbouw dak en bodem voor duidelijke details-/afbeeldingen van laagopbouwen. Natuurlijk hebben we te maken met uitgebreide normen of officiele en internationale richtlijnen (welke zeker gerespecteerd dienen te worden). Zeker is dat even vooruitdenken wat we willen bereiken het beste werkt. Bezint eer gij bemint! Een goede voorbereiding is het halve werk. Tenslotte kan Groendak u natuurlijk nog gedetailleerd adviseren over de meest geëigende toepassing in uw situatie. Wij geven niet voor niets 10 jaar garantie op door ons aangelegde daken.

Hier enkele voorbeelden van details, detaileringen en toelichting in pdf-tekeningen:

Voor toepassing van een vlak sedumdak Groendak 0-5;   een schuin groendak tot circa 30º Groendak 5-25 en voor een hellend groendak vanaf 25º: Groendak 25-45  Deze bestanden kunt u downloaden indien u de bron respecteert en vermeld als “bron: groendak.info”.

Gepubliceerd op 12 oktober 2012 in Nieuws

33 reacties op “Details lagenopbouw sedumdak.”

 1. Erik schreef:

  In het kader van een project op school g aik met mijn studenten de mogelijk bekijken om platte en hellende daken van onze riante woning uit te voeren in een groen dak. Zou ik van u dwg.-tekeningen kunnen ontvangen om de opdracht succesvol te kunnen vervolgen

  vriendelijke groeten Erik

 2. Dries schreef:

  Ik ben student Bouwkunde aan de Universiteit Gent en ik moet een extensief groen dak (sedumdak) tekenen. Ik moet dit zowel in autocad (detail) als in revit uittekenen. Ik zou dus graag een dwg- en een rvt-file ontvangen van een sedumdak.

  Met vriendelijke groeten

  Dries

 3. Lucas VanH schreef:

  Beste ,
  Ik ben architect in opleiding(Sint Lucas Brussel), en zou graag een dwg file willen ontvangen van een dak constructie ,helling 25°-45°.
  Alvast bedankt,
  met vriendelijke groeten,
  Lucas

  Kijk eens op:
  http://www.groendak.info/lagenopbouw-sedumdak-of-bodem#.UbjSwudX8xE

 4. Ruben schreef:

  excuseer,
  In mijn project zijn het platte daken met een sedumbedekking, helling 0°-5°.
  Lichtgewicht en de traditionele opbouw.

 5. Ruben schreef:

  Beste,

  Ik ben student Bachelor Bouwkunde te Aalst.
  In het project dat ik opvolg voor mijn eindwerk, wordt er intensief gebruik gemaakt van sedumdaken.
  Ik heb ervoor gekozen om deze dan ook nader te bestuderen.
  Zou het mogelijk zijn om enkele details in .dwg door te sturen. Ook had ik graag enkele richtinggevende kostprijzen en rendementen gekregen, als jullie deze ter beschikking hebben.

  alvast bedankt!

  Ruben

 6. Gert schreef:

  Beste heer/mevrouw,

  Graag ontvang ik voor mijn afstudeeronderzoek een dwg bestand van het “plat dak 0˚-5˚” en ‘plat dak 0˚-5˚ lichtgewicht’.

  bij voorbaad dank,

  Groet,

  Gert

 7. Lies Van Ackeleyen schreef:

  Beste,

  Ik ben student interieurvormgeving. Graag had ik de dwg bestanden ontvangen voor mijn lopend project.

 8. stichting Sterk in Werk dhr. Henny Pardoel schreef:

  Wij gaan starten met de renovatie van een boerderij en een Kempische schuur gelegen aan de rand van de Strabrechtse Heide. De beheerder van het Heide gebied, Staats Bos Beheer, gaf de tip om een zijde van het dak van de schuur te voorzien van een sedum dak. Kunt u mij informatie verstrekken over hellinghoek, gewicht per m2 (aanpassen constructie) en materiaal benodigheden en indien mogelijk een begroting per m2.
  In afwachting en met vriendelijke groet
  Henny Pardoel

 9. Remko van der Vorm schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik ben voor mijn afstuderen aan de TU Delft bezig met het detailleren van een groendak. Graag zou ik over verschillende systemen (extensief en intensief, vegetatiedaken etc.) informatie ontvangen. Het gaat dan met name over cad details.

  Ik hoor graag van u,

  Alsvast bedankt,

  Mvg,

  R.

 10. J.J. schreef:

  Geachte heer mevrouw,

  Als student van ROC Zeeland bouwkunde ben ik opzoek naar dwg detail van een groendak met een dakhelling van 35 graden, die worden toegepast bij seriematige woningbouw. Hopelijk kunt u mij hier aan helpen.

  Met vriendelijke groet,

  J.J.

 11. Bart Van Imschoot schreef:

  Beste,

  In het kader van mijn eindwerk Bachelor Bouwkunde, ga ik enkele detail- en uitvoeringstekeningen opmaken van platte daken in het algemeen en groendaken in het bijzonder. Zou het mogelijk zijn om enkele dwg.-tekeningen van groendaken te krijgen? Dit zou me heel wat vooruithelpen!

  Alvast bedankt!

  Bart Van Imschoot
  Eindwerkstudent Bachelor Bouwkunde
  KaHo Sint Lieven
  Aalst

 12. Daan schreef:

  Beste heer/mevrouw,

  Ondanks de reactie van Alex hierboven heb ik toch de moed bij elkaar geschraapt te vragen of u mij ook een dwg bestand toe zou kunnen zenden, namelijk van het ‘plat dak 0˚-5˚ lichtgewicht’

  Aan Alex zou ik willen zeggen: zelf ben ik 2e jaars student Bouwkunde en ik heb redelijk weinig ervaring met dwg, dus het leek me een handigere optie om hier om zo’n bestand te vragen dan om er zelf een proberen te maken (wat bij mij waarschijnlijk een stuk langer dan 5 minuten zou duren en bovendien misschien zelfs fouten zou bevatten…). Uw conclusie van ‘het diploma bij elkaar plakken en googelen’ lijkt me daarnaast sowieso een beetje overdreven. Ik kan me voorstellen dat het er tegenwoordig op universiteiten anders aan toe gaat dan vroeger (hoe kan het ook anders met alle technologische veranderingen), maar ik denk niet dat de algemene werk- en prestatiedruk is verminderd.

  mvg

  Daan Jenniskens

 13. Alex schreef:

  Ik zie hier veel studenten om dwgs vragen; dat leer je toch op je opleiding?!
  De lagenopbouw zie ik ook op deze site in pdf; als je goed hebt opgelet op school, dan heb je dit in 5 minuten in een dwg getekend! Het is dus echt waar; de student van tegenwoordig knipt, plakt en Google’t z’n diploma bij elkaar zelf energie er instoppen is er niet meer bij… zucht…

 14. Kenny schreef:

  Geachte heer / mevrouw,

  Ik ben een student Toegepaste Architectuur en voor mijn eindproject maak ik gebruik van groendaken. Ik zoek dus detailtekeningen van groendaken (dwg-bestanden). Zou u mij zo enkele bestanden kunnen doorsturen? Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Kenny

 15. Rob Bender schreef:

  Geachte Heer / Mevrouw,

  Ben voor mijn afstudeerproject aan de Hogeschool van Utrecht op zoek naar .dwg bestanden van sedumdaken. Liefst onder een hoek van +- 20 graden tpv gootaansluiting en opgaand metselwerk, hopelijk kunt u mij hier aan helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Rob

 16. Bram Didelez schreef:

  Hallo ik ben een student bouwkundig tekenaar en ben op zoek naar detailtekeningen liefst in.dwg voor mijn project. Ik zoek details voor een plat dak en voor een schuin dak met een helling van 30°.

  groeten Bram

 17. lies schreef:

  Geachte,

  Ik ben een studente toegepaste architectuur. Voor mijn eindwerk werk ik een volledig groen gebouw uit. Zou het mogelijk zijn om dwg – bestanden op te sturen van een extensief plat groendak?

  mvg Lies

 18. Gino schreef:

  Ik ben student bouwkunde in Den Haag mondriaan en ben op zoek naar detailtekeningen in dwg 2006 formaat, hellend dak 20 graden sedumdak

  Groetjes,
  Gino.

 19. tamara schreef:

  Hallo ik ben een student bouwkundig tekenaar en ben op zoek naar detailtekeningen liefst in.dwg voor mijn project. In het bijzonder van een plat dak met sedum

  groeten Tamara

 20. Patrick Coerse schreef:

  Ik heb dezelfde vraag als Bas Mentink. Ik zou graag dwg-bestanden voor een plat dak 0-5 graden willen ontvangen.

 21. Stevens schreef:

  Geachte Heer / Mevrouw,

  Ben voor mijn afstudeerproject aan de TU Delft op zoek naar dwg bestanden van sedumdaken.

  Kunt u mij hiermee helpen.

  Groeten,

  Marcel

 22. Glenn Pennings schreef:

  Geachte Heer/Mevrouw,

  Hierbij hetzelfde verzoeken als bij de voorgaande berichten. Ik ben een student van de TU in Eindhoven. Bij het project wil ik gebruik maken van een groendak. Ik ben van plan om een intensief groendak met gras te gebruiken die de betreden is. De helling daarvan bedraagt 0-5 graden. Ook zit er in het plan een extensief groendak met mossen en kruiden. De helling daarvan bedraagt 20 graden. Is het mogelijk daarvan details te verkijgen als referentie of misschien zelfs die op het project van toepassing is. Als het kan in een dwg bestaand, maar pdf is ook goed.

  Alvast Hartelijk Dank

  MVG
  Glenn Pennings

 23. Samuel Rieder schreef:

  Beste heer
  Beste mevrouw

  Ik ben een student bouwkundig ingenieur aan de Hogeschool Gent. Ik moet in mijn derde jaar een gebouw uitwerken met een groendak. Voor deze opdracht moet ik ook een bestek opmaken van dit gebouw. Zou ik een bestek en een detail kunnen ontvangen van een extensief groendak met helling 0° tot 5°.
  Ik hoop dat u even de tijd vindt om een antwoord te sturen en ik dank u bij voorbaat voor de moeite.
  Met vriendelijke groeten
  Samuel Rieder

 24. Arjan Wieske schreef:

  Geachte heer mevrouw

  Ik ben een student bouwkunde aan de hro en daar ben ik bezig met het detailleren van groene daken. is het mogelijk om details hiervoor te ontvangen

  mvg

  Arjan

 25. Tilke Devriese schreef:

  Goedemorgen

  Wij hebben dezelfde vraag als Bas. We zeijn studenten ingenieur-architect aan de universiteit van Gent en werken een ontwerp uit met een sedumdak. De hellingen varieren van 7 tot 9°. Graag zouden wij ook dwg’s ontvangen van de opbouw van zo’n dak en eventueel ook van de dakrand onderaan. We zouden ook een bakgoot gebruiken binnen het buitenparement, maar als we het goed begrepen hebben maakt een groendak dit zelfs eenvoudiger dan een traditioneel dak?

 26. Bas Mentink schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik ben student Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en ik ben bezig met een ontwerp waarin een sedumdak wordt toegepast. Ik zou daarom graag de dwg-bestanden voor een plat dak 0-5 graden ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Bas Mentink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *