Nieuws

Klimaatburgemeester

Onze klimaatburgemeesters zijn voorbeelden voor anderen in hun omgeving. Terwijl in Glasgow en in Rome presidenten en regeringsleiders praten over het wereldklimaat zorgen de klimaatburgemeesters voor ons. Van kleine, persoonlijke veranderingen tot grotere bewegingen met maatschappelijk impact. Een buurman die zich hard maakt voor genoeg laadpalen in de buurt om elektrisch rijden te stimuleren, of de voorzitter van de buurtvereniging die collectief zonnepanelen inkoopt. Dat zijn klimaatburgemeesters. Nederland telt tot het einde van dit jaar 142 extra burgemeesters: groene voorbeelden voor hun omgeving.

Bertus Buizer is Klimaatburgemeester van Leeuwarden.

Bertus groeide op als boerenzoon in de Noordoostpolder. Bertus richtte zijn eigen adviesbureau op voor duurzame landbouw en energie. Bertus woont volledig CO2-neutraal met zonnepanelen, een warmtepomp, een laadpaal voor de elektrische auto en sinds 2 weken een groendak sedum dak. Kortom: Bertus is een man die het gewoon (duurzaam) doet.

 

Groen doen werkt aanstekelijk
“Door te laten zien wat er wel kan, verlaag je voor anderen de drempel. Dat vind ik het leuke eraan en het werkt aanstekelijk. Na de installatie van onze zonnepanelen belden een aantal buren bij ons aan met vragen hoe we dit hebben aangepakt. Zij hebben nu ook zonnepanelen en een groen dak aangevraagd. Ik ben ook met het wijkpanel in gesprek om te kijken of we collectief als buurt iets kunnen doen.”

Ik had in het begin weinig met een groen dak. Het dak is voor je gevoel te ver weg. Ik zie het niet elke dag. Maar als ik nu zie wat het oplevert dan denk ik, ik had dit veel eerder moeten doen! Laat je leiden door je nieuwsgierigheid naar wat er voor jouw situatie mogelijk is en kijk niet alleen naar de onmogelijkheden. Dan wordt verduurzamen leuk en houd je het behapbaar. Stap voor stap.”

Landelijke actie: Klimaatburgemeester Bertus & Groendak

Groendak biedt landelijk tot 11 november op voorstel van Bertus een actietarief aan voor een groen dak. Krijg in de klimaatweek € 7,50 per m² korting bij minimaal 15 m² sedumdak laten aanleggen. Collectief aanvragen kan ook!

Subsidies voor groene maatregelen in Leeuwarden

Op www.leeuwarden.nl/nl/slim-omgaan-met-water vind je alle informatie over subsidies voor allerlei groene maatregelen, zoals een regenton of de aanleg van een groen dak. Doe het nu!

Gepubliceerd op 1 november 2021 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *