Nieuws

Een dakbedekking met unieke eigenschappen: EPDM

EPDM is een dakbedekking met unieke eigenschappen, het heeft een uitzonderlijk lange levensduur, vraagt nauwelijks onderhoud, is wortelwerend, UV- en van nature Ozonbestendig. EPDM is worteldoorgroeibestendig. Het systeem kan als membraan aangelegd worden (minder naadverbindingen tijdens aanleg, dus minder risico op lekkages), overstijgt naar verwachting de levensduur van de vegetatielaag en EPDM is onder de dakbedekkingen de meest milieuvriendelijke keuze. De impact op het milieu is verwaarloosbaar en de Return on Investment aanzienlijk. Redenen waarom Groendak graag EPDM ziet als ondergrond voor groene daken, niet alleen als dakbedekking: Groendak gebruikt EPDM-folie op verzoek als extra wortelwerende laag welke een dakdekker kan gaan gebruiken als een waterdichte laag op een oudere dakbedekking.

Extensieve dakbegroeiing (= dunne laagopbouw)

Extensieve dakbegroeiing is een natuurlijke vegetatievorm die weinig onderhoud vraagt. Denk bijvoorbeeld aan sedumbeplanting, kruiden en bepaalde grassoorten. De bouwhoogte kan daardoor worden beperkt tot ongeveer 8 á 10 cm. Door deze geringe bouwhoogte is ook het gewicht van de dakvegetatie beperkt. Per cm bouwhoogte moet worden gerekend met ongeveer 15 kg/m².  Dit type dakbegroeiing is speciaal ontwikkeld voor daken die moeilijk toegankelijk zijn en slechts een beperkte last kunnen dragen. Onderdeel van een groendakpakket  is vaak een op de maat van het dak gemaakt EPDM-membraan (rubber), dat bij renovatie rechtstreeks over de bestaande dakbedekking heen wordt verlegd. Dit product heeft een levensduur van meer dan 50 jaar en is worteldoorgroeibestendig. De opbouw van het groendak is dusdanig samengesteld dat het na de aanwortelingsperiode geen aanvullende bewatering benodigd is, zelfs niet bij een langdurige droogteperiode.

Intensieve dakbegroeiing (= dikkere laagopbouw)

Over het algemeen worden intensieve groendaken tevens gebruikt om te verblijven (evt. zelfs parkeren). Het zijn leefdaken welke bestaan uit vaste planten, bomen en wandelpaden. Dit soort daken stellen hoge eisen aan de opbouw van het dakbedekkingconstructie alsmede de dakbegroeiing. Vanwege het gewicht van minimaal 300 kg/m² en een opbouwlaag hoogte van tenminste 20 cm, kan dit type begroeiing alleen worden toegepast wanneer hier al tijdens het ontwerp rekening mee is gehouden.

Vereniging van Bouwwerk Begroeners

Groendak en Hertalan (als preferred EPDM producent) zijn lid van de VBB, een vereniging die zich tot doel stelt om de begroeiing van gebouwen en bouwwerken te bevorderen. De leden zijn een afspiegeling van bouwkundige toeleveranciers en begroeners en wisselen hierdoor kennis en ervaringen uit. De VBB is een vraagbaak voor diegene die geïnteresseerd is in groene daken en gevels.

Zowel de hertalan easy cover (EPDM folie en hotbonding naden) als de hertalan easy weld (EPDM folie en TPE naadverbinding) voldoen aan de  richtlijnen van de VBB.

Gepubliceerd op 28 maart 2011 in Nieuws

14 reacties op “Een dakbedekking met unieke eigenschappen: EPDM”

 1. Emma schreef:

  Wij hebben een garage met een plat dak. De dakbedekking is verouderd, dus we willen de dakbedekking vervangen. EPDM klinkt als een erg interessante optie. Ik zou graag een groen dak willen, ik vind het belangrijk om duurzame keuzes te maken. We gaan ons hier verder in verdiepen. Bedankt voor de interessante informatie!

 2. Tom Hoekstra schreef:

  EPDM klinkt als dakbedekking product erg ideaal. Wij zijn ook op zoek naar dakbedekking voor onze schuur en weinig onderhoud is iets wat we erg belangrijk vinden. Ik zal dit zeker overwegen en even bespreken met mijn vrouw. Dank voor de info!

 3. Christa schreef:

  Goedemorgen,

  Wij krijgen een schuur met overkapping met epdm als dakbedekking. Dan is alleen het bestellen van sedummatten voldoende?

 4. Frank schreef:

  Beste,

  Wij gaan een houten huisje bouwen van 60 vierkante meter. Kunnen wij de epdm als dakbedekking gebruiken.
  Dus zonder iets anders eronder, zeg maar rechtstreeks op de houten platen.
  Hoor graag groet frank en karin

  • Grad schreef:

   Hallo, ik zou epdm als dakbedekking nooit op een stijve ondergrond willen leggen maar er in ieder geval een doek (bijv. beschermdoek) ertussen leggen. Dit om schade aan de epdm te voorkomen door het bewegen van platen.
   Bovendien geeft het doek dan ook nog enige ventilatie voor het houtoppervlakte (schimmel).

 5. Maarten Callens schreef:

  Beste, We zouden een stuk bijbouwen (plat dak) en daarop misschien een extensief groendak willen aanleggen. Moeten we er al EPDM opleggen of zit dit in jullie kant en klaar pakket inbegrepen?

  Mvg,
  Maarten

  • Grad schreef:

   hallo Maarten, In ons kant-en-klaar sedumpakket voor een plat dak zit geen epdm inbegrepen. Voor alle pakketten gaan wij uit van een waterdicht dak dat aanwezig is met voldoende (constructie)zwaarte.
   Met vriendelijke groet, Marielle.

 6. Ton Ottevanger schreef:

  Hoe voer je op een licht hellend sedumdak het overtollige water af en zijn er dakdoorvoeren voor zo’n dak waar een bestaande 80 mm pvc pijp doorheen moet om van 2 woningen het hemelwater naar het riool af te voeren. Ik verneem graag van u.

 7. Evelyn schreef:

  Ik zoek naar een goede ondrgrond voor mijn groene dak; cassettes lijken me niet mooi maar heeft het voordeel dat wanneer je bij dak bedekking moet komen dat makkelijk gaat omdat je de cassettes kunt oppakken; wat doe je met lekkage en de rubberen EPDM ? Met lekkage ?

  • Grad schreef:

   Hallo Evelyn,
   Als dakbedekking kunnen we inderdaad epdm aanbevelen, goed te leggen en gaat heel lang mee! Cassettes vinden wij ook niet het allerbeste, wij zijn voorstander van een los en op maat gemaakte laagopbouw. Dat lijkt meer werk maar dat valt best mee. Belangrijk is dat de plantjes een vrije groei hebben en niet opgesloten zitten in potjes… Kijk eens naar ons sedumpakket.
   Groet.

 8. Giel Greeve schreef:

  Is het mogelijk om een sedum groen dak te maken op een woning in Spanje,dit is een schuin dak van beton en hoe is dan de opbouw?

  Met vriendelijke groet,

  Giel Greeve.

  • vanheck schreef:

   Zeker is dit mogelijk. De keuze van de beplanting moet wel goed overwogen worden afgestemd op de lokale situatie. Er zijn zeker sedumsoorten welke voldoen, maar ook prairiegrassen kunnen een goed alternatief bieden.
   Opbouw: onderlaag, substraatlaag en de beplanting daarin. Schuinte > 20 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *