Nieuws

What you see is what you get!

keuzetabelDuidelijker kan het niet: wat je ziet is wat je krijgt! In de wereld van groene daken bepaalt de beplanting wat kan en moet. De plantkeuze (what you see) bepaalt wat er op het dak moet komen aan de benodigde opbouw van onderlagen (what you get).

 

 

 

Niet de ouderwetse scheiding van intensief dak of extensief dak is nog leidend in de keuze van je groene dak. Het beeld wat je voor ogen hebt, “dat wil ik zien op het dak”, bepaalt de dakopbouw. Groendak hanteert dan ook haar eigen tabellen -opgebouwd uit eigen ervaring- voor de inrichting van het groendak.

De planten
De plantkeuze bepaalt de nodige dikte van de voedingsbodem, de waterbuffering van de drainagelaag en de benodigde lucht in de bodem, maar ook de waterspreiding en dikte van een filtervlies. Alle onderlagen hebben zo een specifieke functie welke op de beste wijze gecombineerd dienen te worden. Daarna komt de combinatie met de onderliggende bouwkundige constructie.

Het dak
Wat weegt die lagenopbouw, kan het dak het gewicht dragen? Maar ook de aard en hoedanigheid van de dakbedekking gaat een rol spelen; is deze waterdicht en geschikt? Is de bedekking niet verouderd? Verstoppertje spelen willen we niet: geen oude dakbedekking onder een nieuw groendak!  Is het een plat dak of een schuin dak, kan het groene dak er afschuiven of waaien en hoe houden we dat tegen?

Hoe gaat de afwerking van de randen, groeit de beplanting over de rand, komt er een goot?

De combinatie
Uit de plantkeuze en het dak word de beste combinatie gekozen, materialen gezocht en de uitvoeringswijze bepaalt. Een echt Groendak® kan worden aangelegd. Het ‘groendak’ is bedacht door Groendak bv, het is onze bedrijfsnaam.

Groendak is dé specialist met advies, als leverancier van groendakmaterialen en voor de aanleg van diverse soorten groene daken. Planten op het dak is ons vak.

Gepubliceerd op 24 augustus 2015 in Nieuws

Eén reactie op “What you see is what you get!”

  1. Hans Swaab schreef:

    Ik heb een daktuin op een plat dak. Is het mogelijk onder de daktuin, bv. Door spuiten nog isolatie,aan te brengen?
    Mvg,
    Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *