Nieuws

Welkom in het nieuwe klimaat!

Het kan tot zware onweersbuien komen met kans op wateroverlast, grote hagelstenen en windstoten. Opnieuw zijn de zwaarste buien in de middag en avond voor het zuidoosten, meldt weerbureau Weeronline.

“Door hevige neerslag  zijn woensdagavond en -nacht kelders ondergelopen en waren wegen onbegaanbaar. De afwaterings-systemen konden het overvloedige water niet aan. Tijdens de avondspits en in de avond is het dus weer oppassen voor aquaplaning en kunnen wegen lokaal onbegaanbaar worden. Ook vrijdag worden zware buien verwacht, dan waarschijnlijk ook in het westen van het land.

Het was niet voor het eerst dit jaar dat we te maken hadden met extreem weer. Het gaat vaker en harder regenen in de winter en in de zomer neemt de intensiteit van extreme regenbuien toe. Ook hagel en onweer worden heviger.”

“Welkom in het nieuwe klimaat”, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. “Dit zijn voorbeelden van weersituaties die we waarschijnlijk in de toekomst vaker mee zullen maken.”

Heftigere buien

Volgens Hiemstra wordt dit voorspeld in de klimaatscenario’s die het KNMI een aantal jaren geleden heeft ontwikkeld. Daarin staat dat we in Nederland rekening moeten houden met hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers.

Mvegetatiedak wildiljoenen schade

Volgens Hiemstra is het dus iets “waarop we ons misschien wel moeten voorbereiden”. En dat gebeurt ook wel, zeggen verzekeraars. Nu sommige gebieden meer met wateroverlast te maken hebben, nemen inwoners vaker voorzorgsmaatregelen. Zo brengen ze bijvoorbeeld kostbare zaken eerder in veiligheid. Of wordt door waterschappen gedacht over mogelijkheden water op te vangen met bijv. groene daken, sommige waterschappen geven zelfs subsidie om dit mogelijk te maken.

Toch loopt de schade door de zware regenval de laatste jaren flink op. Gemiddeld kosten hoosbuien de verzekeraars zo’n 90 miljoen euro per jaar. Volgens sommige klimaatscenario’s zal dat in de toekomst oplopen naar 200 miljoen euro per jaar. Het is dan ook een goed idee om een deel van die toekomstige schadebedragen alvast uit te geven aan het voorkomen van overlast door het aanleggen van groene daken en daktuinen.

 

Gepubliceerd op 16 juni 2016 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *