Nieuws

Warmte (thermische isolatie) en geluidsisolatie.

groendak isolatie hundertwasserDakbeplanting kan het binnenklimaat verbeteren. Traditionele platte daken kunnen voor onaangename temperatuurschommelingen zorgen. Het toepassen van een groen dak is een goede oplossing voor dit probleem. Als er een goede dakbeplanting  wordt aangelegd met een grotere opbouwdikte kunnen de temperatuurschommeling sterk verminderen. Dakbeplanting isoleert in warme en in koude tijden beter dan een gemiddeld dak.

Het groendak heeft een warmte-isolerend effect waardoor het binnenshuis in de zomer koeler en in de winter warmer blijft. Door de verdamping hebben groendaken een gunstig effect op de omgevingstemperatuur en op de temperatuur in het gebouw in het bijzonder. In de winter heeft het een isolerende werking met minder stookkosten tot gevolg. In de zomer is het dan weer frisser en aangenamer doordat de oppervlaktetemperatuur van het dak minder hoog oploopt dan bij een plat dak. Dit effect wordt vanzelfsprekend sterker bij toenemende dikte van het groendak. Er kan geen exacte isolatiewaarde aan een vegetatiedak gegeven worden.

Groendaken zorgen voor een tempering van de temperatuurschommelingen op en ook onder het dak. Bij daken zonder groendak kunnen die sterk oplopen. De hoogste temperaturen op daken gemeten in de binnenstad liggen boven de 80° C. Het Groendak kan worden beschouwd als een topkoeling, het zorgt voor afronding van de toptemperaturen of daltemperaturen op natuurlijke wijze. Zie bijlage. Thermische isolatie

Over de isolerende werking van een groendak valt heel wat te zeggen: koel in de zomer (als een kelder), minder verwarming in de winter. Het geluid van de omgeving of overvliegende vliegtuigen wordt tegengehouden of geabsorbeerd. Maar: er kan geen exacte isolatiewaarde aan een vegetatiedak gegeven worden! Iedere berekening blijft een benadering omdat aan grond formeel geen vaste rekenwaarde kan worden toegekend. De wisseling van nat en droog helpt daar natuurlijk aan mee. Bijgaand een artikel in pdf-formaat van de heer G. Smits (VBB): Isolatiewaarden groendaken 2009-3 P20-23 met een uitgebreide visie op het thermisch isoleren van een begroeid dak.

Geluidsisolatie

Groendaken hebben ook een geluidsdempende werking. Hierdoor heeft men niet alleen binnenshuis minder last van verkeers- en andere omgevingsgeluiden, maar wanneer er veel groendaken zijn, zouden die omgevingsgeluiden gedeeltelijk geabsorbeerd worden en zou de globale geluidsbelasting ook buitenshuis verminderen. De isolatie tegen luchtgeluiden wordt groter bij toenemende dikte van het groendak (massawet). Dakbeplanting en verhogen de geluidsisolatie met ongeveer 8 Db.  De isolatie tegen contactgeluiden (regen, hagel) wordt zelfs bij beperkte diktes beter. Ook de weerkaatsing van geluiden wordt beperkt. (Geluidsdemping 4 db bij 2 cm dikte en 40 Db bij 12 cm dikte). Deze voordelen komen vooral tot uiting in gebieden waarbij de gebouwen in de aanvliegroutes van vliegvelden liggen, bij snelwegen en bij gebouwen die te maken hebben met strenge geluidsnormen, zoals discotheken, muziekpodia, etc

Gepubliceerd op 2 november 2009 in Nieuws

Eén reactie op “Warmte (thermische isolatie) en geluidsisolatie.”

  1. JobA schreef:

    Prachtige oplossing; heerlijk zo’n tuintje op je dak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *