Nieuws

Tuindak niet geschikt voor luifel. Denk vooraf na!

De luifel van de gemeenteschool in Boechout, die sinds vorig jaar in de steigers staat, bleek niet geschikt voor een intensief groendak. Een deskundige merkte pas achteraf een aantal conceptuele fouten op aan de constructie. Jammer dat zoiets gebeurd, een goede bouwkundige of bouwwerkbegroener ziet  in waar hij mee bezig is. Groendak.info controleert altijd de constructie voordat  een dak of luifel word begroent. Die bouwkundige invalshoek is een reden van bestaan voor het bedrijf Groendak.Vorig jaar werd vastgesteld dat er een spant van de luifel in de gemeentelijke basisschool aan het Jef Van Hoofplein gebroken was. De luifel met sedumdak kwam daardoor in de steigers te staan. Het college besliste om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren om te zien wie verantwoordelijk is.

Bij de gemeenteraad vertelde ingenieur Moens dat het groendak veel te zwaar is voor de bestaande structuur. Er rust een gewicht van 400kilogram per vierkante meter op, terwijl de constructie zich eerder leent voor een sedumdak. De stabiliteitsdeskundige merkte daarnaast een aantal conceptuele fouten op, want het dak is niet conform de plannen gemaakt. Zo werden geen balken met kruismotief gebruikt, die het dak bijkomende ondersteuning moeten bieden. Ook de horizontale stabiliteit van de luifel was volgens Moens niet in orde.

Het behoud van de luifel met groendak zou té ingrijpend zijn en daarnaast zouden de noodzakelijke ingrepen de functionaliteit van de luifel in de weg staan. Een opknapbeurt van 11.958 euro volstaat niet om de luifel opnieuw functioneel te maken: daarvoor zou het dubbele van dat bedrag opgehoest moeten worden. En voor die som kan een nieuwe constructie gebouwd worden. Het college overweegt sterk om de luifel volledig te laten verwijderen en gaat – in overleg met de schooldirectie – na of er wel behoefte is aan een nieuw afdak. En uiteraard of er sprake zal zijn van een sedumdak of tuindak.

Gepubliceerd op 6 december 2010 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *