Nieuws

Telen mét en niet tégen de natuur!

permacultuurDe levensfilosofie van de permacultuur

Wie nog een stap verder wil gaan dan biolandbouw, komt bij permacultuur uit. Het is niet alleen een landbouwtechniek, maar ook een echte levensfilosofie. En die kan je ontdekken op het de ecologische boerderij ‘La Ferme Arc-en-Ciel’.

28 jaar geleden ontstond op een terrein van een tiental hectare in Wellin, Luxemburg een ecologische boerderij, die aandacht wilde besteden aan mens en natuur. Een beetje kleur in de trieste grijsheid van de industriële landbouw? In elk geval kozen eigenaars Rudolf Köchli en Marcelle Daniels voor een symbolische naam: ‘La Ferme Arc-en-Ciel’ – De Regenboogboerderij. Ze wilden er praktisch onderzoek doen op het vlak van natuurlijke landbouw.

Begin jaren 1990 kregen Rudolf en Marcelle het gezelschap van hun schoonzoon, groentekweker Serge Peereboom. Omdat ze achter dezelfde ideologie staan, lag een samenwerking voor de hand. “Ik heb gestudeerd aan het Tuinbouwinstituut in Anderlecht”, vertelt Serge. “Daar ontmoette ik een docent die gewonnen was voor de principes van de biologische landbouw. Hij heeft er mij ook warm voor gemaakt.”

Permacultuur is kweken mét en niet tégen de natuur

Meer dan een landbouwtechniek

Vandaag werkt Serge Peereboom samen met zijn schoonouders volgens de principes van de permacultuur, een landbouwtechniek die oorspronkelijk uit Australië komt en werkt met teeltmethodes waarbij de bodem zijn natuurlijke vruchtbaarheid kan behouden. Permacultuur berust op drie ethische principes: duurzaam en zuinig produceren, met respect voor mens en bodem. Het is niet alleen een landbouwtechniek, maar ook een echte levensfilosofie. “Permacultuur is kweken mét en niet tégen de natuur: de grond niet omwoelen zodat je de micro-organismen in de bodem niet verstoort, de bodem bedekken om erosie en verdamping te vermijden, de bodem voeden zoals in het bos, etc. Je moet ook de cycli van het leven respecteren, wat leidt tot een natuurlijke groenteteelt in samenwerking met de lokale bevolking, die manden vol seizoengroenten oplevert.”

Veel mensen ervaren ook wel dat diepe respect voor de natuur, al passen ze het daarom niet toe in hun dagelijkse leef- en eetgewoonten. Maar al te vaak trekken we naar de supermarkt, waar we het hele jaar door alle mogelijke voeding kunnen vinden. “Voor de meeste mensen is het niet gemakkelijk om deel te nemen aan een systeem van groepsaankopen of alleen seizoensgroenten te eten zoals onze grootouders dat deden. Mensen hollen van hot naar her, en hebben of nemen de tijd niet meer om te koken. Daarom is er een echte gedragsverandering nodig. In principe staan veel mensen bijvoorbeeld wel achter een mand met seizoengroenten (zoals la Ferme Arc-en-Ciel die sinds 1993 aanbiedt), ze zijn echt wel overtuigd van de waarde daarvan. Maar in de praktijk…”

We eten zeker genoeg om onze honger te stillen, maar onze voeding bevat niet de nodige voedingsstoffen

Voordelen

Nochtans biedt de ecologische landbouw volgens Serge Peereboom heel wat voordelen: hoe meer respect voor bodem, planten en mensen, hoe beter de kwaliteit en smaak van de voeding, en dus hoe gezonder. Die garantie kan de industriële landbouw niet bieden. “Deze manier van werken vergt uiteraard meer menselijke middelen, het is een teruggrijpen naar natuurlijke methodes, maar uiteindelijk leidt dat tot een sterkere tuin”, aldus nog Serge. En tot minder opbrengst, zoals sommigen beweren? Niet noodzakelijk. Op De Regenboogboerderij gaan ze ervan uit dat de ecologische landbouw even rendabel is als het industriële model… maar moeilijk te verzoenen valt met ons economisch systeem, dat sterk gericht is op een tastbaar en kwantitatief rendement en minder op kwaliteit.

Serge besluit: “We eten zeker genoeg om onze honger te stillen, maar onze voeding bevat niet de nodige voedingsstoffen. De grote ondernemingen bedriegen ons door op gevoelens te spelen. Ze beweren dat hun methodes de honger in de wereld kunnen oplossen. Als dat echt het geval zou zijn, waarom is het dan niet al lang gebeurd?”

Bron: www.voedsel-anders.be

Gepubliceerd op 11 september 2016 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *