Nieuws

Tegel eruit, groen erin.

Dakpan eraf, groendakpan erop.

Een groene omgeving is mooi, gezond en prettig om in te wonen, te werken en te recreëren. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast. In uw eigen tuin kunt u bijdragen aan vergroening van de stad als geheel en tegelijkertijd uw eigen leefomgeving aangenamer maken. Door wat extra planten en minder tegels in uw tuin krijgt u het echte ‘buitengevoel’. Samen zorgen we ervoor dat onze omgeving steeds groener wordt! Alle acties steunt Groendak van harte, wij willen letterlijk Nederland groener maken: tegel voor tegel, dakpan voor groendakpan. En zo werken aan groenere steden en dorpen met groene daken en daktuinen en een grotere biodiversiteit.

Regenwater opvang

Bij veel woningen stroomt regenwater direkt van het dak, terras en verharde tuingedeelten weg naar het riool, via regenpijpen en putjes in de bestrating. Het riool voert het water af naar de rioolwaterzuivering. Maar dat is zonde, want dit regenwater is schoon en hoeven we helemaal niet te zuiveren. Bovendien veroorzaakt al dit regenwater tijdens hevige buien soms overlast. Het riool raakt vol en er kan water op straat komen te staan. Meer groen en minder tegels in de tuin helpt wateroverlast te voorkomen. De beplanting en de bodem houden het water namelijk vast. Het water blijft hierdoor op eigen terrein en stroomt niet weg via het riool. -Groendak heeft op eigen terrein infiltratiekratten, een wadi en grijswatertanks-

‘Meer groen is belangrijk voor de gezondheid én het maakt de omgeving prettig om in te leven. Iedereen kan letterlijk zijn steentje bijdragen. Zo krijg je een mooie tuin en houden we de voeten droog. Dus: ‘tegel eruit, groen erin!

Je kunt op een aantal plekken in Nederland meedoen met de acties Tegel eruit, plant erin. Maar je kunt natuurlijk ook zelf beginnen of ga guerilla-tuinieren!

Kijk op internet voor meer info!  Bijv. op ‘tegel eruit, groen erin’ en  www.groendakpan.nl  Of zoek bijv. in de evenementenkalender van de Nationale Tuinweek


Groen op het dak

Groene daken dragen bij aan een duurzame en gezonde stad, door regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Groene daken nemen stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Daarmee leveren groene daken een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. Een beplant dak isoleert het pand eronder. Daardoor blijft het vooral in de zomer koeler in huis. Bovendien stralen groene daken bij hogere temperaturen minder warmte uit waardoor het ook een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur. En natuurlijk wordt de stad groener, waardoor er meer kansen komen voor flora en fauna en de leefbaarheid verbetert.

Naast het feit dat u een bijdrage levert aan een duurzame omgeving, heeft een groen dak ook financiële voordelen voor u. Groene daken gaan 2 tot 3 x langer mee dan een gewoon dak, waardoor u lagere onderhoudskosten heeft. Daarnaast heeft een groen dak een waardeverhogend effect op uw pand en zal het uw woongenot vergroten.

 

Gepubliceerd op 14 juni 2014 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *