Nieuws

Subsidieregelingen in opmars!

biodiverse green roof systemEr zijn subsidieregelingen in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leeuwarden, Groningen, Amsterdam en Tilburg.  Arnhem en Harderwijk ‘zijn bezig’. Groene daken hebben immers vele voordelen voor iedereen, ze zien er nog mooi uit ook en dat willen we allemaal: meer groene daken worden aangelegd en dat verwonderd ons niet echt!

Wanneer groene daken op grote schaal worden toegepast dragen ze bij aan een duurzame en gezonde stad. Groene daken vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Groene daken nemen stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormen een buffer tegen luchtvervuiling. Een beplant dak isoleert het pand eronder. Hiermee leveren groene daken een bijdrage aan de vermindering van energieverbruik en CO2-uitstoot. Daardoor vermindert de opwarming van de stad en verbetert de luchtkwaliteit. En natuurlijk wordt de stad groener, waardoor er meer kansen komen voor flora en fauna en de leefbaarheid verbetert.
Op dit moment zijn er subsidieregelingen in de volgende steden:

Rotterdam

• Groningen: Vanaf 1 april kunnen particulieren bij de gemeente subsidie aanvragen voor een groen dak. Hiermee wil de gemeente Groningen mensen uitnodigen en stimuleren om bij te dragen aan een groene en energiezuinige stad. Zie:  http://duurzaamstestad.groningen.nl/groene-daken
• Amsterdam: Stadsdeel Centrum wil subsidies verstrekken voor ‘extensieve groene daken’ in de Amsterdamse binnenstad. Zie: http://www.nul20.nl/node/292
• Den Haag:  ook Den Haag wil haar inwoners tegemoet komen in de aanschaf van groene daken.
• Tilburg: Het college van de gemeente Tilburg wil dat er meer groene daken worden aangelegd. In 2007 hebben studenten van HAS Kennis Transfer het fenomeen groene daken onderzocht en geconcludeerd dat het verstandig is om groene daken in Tilburg te stimuleren.
Zie: http://www.tilburg.nl/stad/

Gepubliceerd op 18 juli 2009 in Nieuws

Eén reactie op “Subsidieregelingen in opmars!”

 1. Anouk Verspaandonk schreef:

  Geachte lezer,

  Ik ben zeer geïnteresseerd in de aanschaf van een groen dak, Ik ben woonachtig in Tilburg en lees dat er subsidie wordt verstrekt. Ik heb op de site van de gemeente niet gevonden of dit nog steeds zo is en hoeveel dit is.
  Is dit bij jullie bekend? En zo ja kunnen jullie mij hierover informeren?

  Alvast bedankt,

  mvg,

  Anouk Verspaandonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *