Nieuws

Sloop en hergebruik

Toepassingen voor hergebruikte bakstenen: Substraten voor planten.

Gebroken bakstenen en dakpannen worden ook als substraat voor groeiende planten gebruikt. Het materiaal kan worden gemengd met andere stoffen die bij de productie en groei van planten worden gebruikt, bijvoorbeeld gecomposteerde organische stoffen. Dit materiaal is vooral geschikt voor daktuinen. Platte daken worden bedekt met een dik membraan van polymeer, waarover gebroken en gemalen bakstenen worden gelegd.

Bij onderzoeksprojecten is gebleken dat dit materiaal gunstig afsteekt tegen andere materialen die voor hetzelfde doel worden gebruikt, bijvoorbeeld geëxpandeerde klei en lava. De porositeit van het materiaal zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden, waarvan planten in droge perioden gebruik kunnen maken. Het gebruik van een lichter gekleurd materiaal kan de verdamping verminderen en dus het vochtgehalte van de bodem verbeteren.

Een andere mogelijkheid voor gebroken bakstenen en metselwerk is als vulmateriaal rond boomwortels in situaties waar de bodem anders door het verkeer zou worden samengeperst, waardoor deze geen lucht en water meer kan opnemen.

Wanneer hergebruikt keramisch afvalmateriaal wordt gebruikt, kan op nieuwe grondstoffen worden bespaard. Het materiaal moet echter vrij zijn van verontreinigingen die door water uit de bodem kunnen worden gespoeld en een negatief effect hebben op de planten en de omliggende omgeving.

Bron: http://www.tbe-euro.com/nl/clc-recycling/recycling-plant.asp

Gepubliceerd op 15 april 2013 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *