Nieuws

Sedumdak op een hellend dak.

Al eerder heb ik bij jullie een vraag gesteld over een sedumdak op een hellend dak. De dakhelling is 30 graden, moet ik hiervoor voorzieningen treffen om het afschuiven van de vegetatie te voorkomen? Er zijn hierover verschillende meningen,de een zegt dat je vanaf 15 graden al voorzieningen moet treffen en jullie zeggen dat op een dak van 30 graden geen enkel probleem is om daarop een sedumdak te leggen. De garage waar het sedum op moet komen is 10 meter bij 5 meter. Nokhoogte is 4 meter. De totale dakoppervlakte is 70 vierkante meter. De opstaande rand van het dak is 10 cm. Het is een houten dak met wortelwerend bitumen.

Garage voorkantWat nu?.

De dakhelling is 30 graden; om het afschuiven van de vegetatie te voorkomen kunt u extra voorzieningen treffen. Er zijn hiervoor verschillende uitgangspunten om daarop een sedumdak te leggen. Bij een dak tot 30 graden schuinte gaan wij veelal uit van een sedummixmat met een cocosmat als basis.

Garage zijkantVoor een hellend dak gebruiken wij  Sedummixmat type T een sedummat geproduceerd op een cocosbasis met aan de onder- en bovenzijde een kunststof wapening, een substraatmengsel en een beplanting bestaande uit 4-8 soorten Sedums. Met een treksterkte van 10 kN/m is type T uitermate geschikt voor schuine daken “de mat blijft hangen” op de kunststofinlage.

Bijgaand  een voorstel volgens bovenstaande. Op het dak komt een beschermdoek wat ook afschuiven tegengaat, hierop komen losse substraatkorrels. Door het beschermdoek iets gerild neer te leggen blijven korrels beter hangen -ze rollen niet zo gauw naar beneden-. Wanneer de
planten groeien worden de korrels door het wortelpakket bij elkaar gehouden.

Beter is een dikkere voedingsbodem van bijv. 5 tot 7 cm. Dan echter rollen de korrels naar beneden en worden kunststofrasters gebruikt om ze op de plaats te houden (een soort honingraat). Dit raster (de zgn. AA-plaat) is echter circa € 17,95 per m² voor alleen het materiaal, dus zonder legloon.
Alternatieven worden ook wel bedacht door kunststofstrippen op het dak te verlijmen, maar deze werken minder goed.

Mijn keuze gaat voor een voedingsbodem van ongeveer 6 cm, dus als ik het dan goed begrijp moet ik dit doen in combinatie met de kunstrasters?

Kunt u mij een prijsindicatie geven voor een dak van 70 vierkante meter. Alleen leveren materiaal en zonder grind.Dus dan gaat het over: Sedummatten, substraat en dan eventueel kunststofrasters.

Nieuw aansubstraatroostervullend / gewijzigd voorstel: 70 m² Sedummixmat type T; 190 zak van 20 liter daktuinsubstraat dikte  ± 5½ -6 cm; 70 m² AA-plaat / raster. Kunnen wij leveren voor 4.175 euro inclusief btw. Een en ander volgens onze condities en voorwaarden (zie voorstel).

Om de kosten wat te beperken, is het dan niet voldoende om alleen aan de onderzijde van het dak tegen de grindkoffer, alleen daar AA-plaat te plaatsen?

Indien u minder sustraatroosters wenst kunt u ook minderen door een patroon te kiezen en daartussen een steenwol-substraatplaat leggen (prijs S50-plaat € 10,25).

De roosterIMG_47~1s kunt u dan in een patroon leggen, bijvoorbeeld een H-vorm. De aangeboden roosters  worden met wiggen aan elkaar gekoppeld. Het is handig vooraf exact het patroon uit te tekenen en te berekenen welke materialen nodig zijn (op de plaats van een S50-plaat komen geen substraat-korrels).

We hebben ook daken gemaakt met alleen de S50-plaat, het is dan wel aan te bevelen om dan tweemaal per jaarIMG_47~3(2) te bemesten. Wij verwachten een Belgisch substraatrooster  die zes (?) euro goedkoper is.

Andere roosters met voldoende sterkte vonden we nog niet (er is een honinggraat,  maar die werkt niet echt).

Gepubliceerd op 5 december 2009 in Nieuws

2 reacties op “Sedumdak op een hellend dak.”

  1. Jesper schreef:

    Zijn de bakjes apart verkrijgbaar?

  2. G. van Heck schreef:

    Beste Arno,
    Lege substraatroosters zijn te koop bij groendak. Hun e-mailadres is info@groendak.info. Zie ook de link http://www.groendak.info/doehetzelfmetsedum-prijzen.php voor prijzen van deze Substraatplaat type S50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *