Nieuws

Premies voor duurzaam bouwen en eco-poelen

De gemeente Mol in België heeft  een  premie die duurzaam (ver)bouwen aanmoedigt.

De premie bestaat uit vier onderdelen, namelijk hernieuwbare energie, groendaken, hemelwaterinstallaties / infiltratievoorzieningen en bio-ecologische bouwmaterialen. De premie voor hernieuwbare energie geldt voor fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp en een palletketel of -kachel. De gemeente betaalt 50 procent van de investering terug.  Bij infiltratievoorzieningen betaalt de gemeente 500 euro terug en bij een hemelwaterinstallaties is dat 750 euro. De voorwaarde is wel dat de installatie in een gebouw geplaatst wordt waar het nog niet verplicht was om een hemelwaterput te plaatsen.

Ook dit jaar geeft de gemeente een premie van 31 euro per vierkante meter voor een aangelegd groendak. Daarnaast kun je ook een premie aanvragen voor isolatie op basis van nagroeibare grondstoffen. Ook duurzaam geëxploiteerd hout voor constructiewerken of buitenschrijnwerkerij en natuurverf komen in aanmerking voor een premie.

Ook gezien bij deze gemeente:  Het gemeentebestuur geeft subsidies voor het aanleggen en onderhoud van poelen. Zij zijn zowel landschappelijk en ecologisch zeer waardevol. Poelen zijn van groot belang voor amfibieën en het waterleven in het algemeen. Binnen onze gemeente zijn nog maar weinig wateroppervlakten die als poel in aanmerking komen, met als gevolg dat de amfibieën noodgedwongen moeten uitwijken naar minder geschikte paaiplaatsen als vijvers. We zien dan ook dat onze amfibieën zeer zeldzaam geworden zijn. Het gemeentebestuur wil met de ecologische waarde en de uitstraling van het landschap behouden, verstevigen of uitbreiden.

Gepubliceerd op 26 januari 2010 in Nieuws

2 reacties op “Premies voor duurzaam bouwen en eco-poelen”

  1. Ivan schreef:

    En erg voorbeeldig initiatief van de gemeente Mol om met premies duurzaam bouwen en de aanleg van eco-poelen te stimuleren. Dit voorbeeld verdient navolging door gemeentes in België maar ook in Nederland. Premies zouden er behalve voor poelen voor amfibieën ook voor biotopen voor bijen mogen worden uitgevaardigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *