Nieuws

Onderhoudniveau Basic tot Plus

Onderhoud, welke verschillen en keuzes zijn er? Hoe wil je dat je sedumdak er uit ziet? Dat is de belangrijkste vraag bij aanleg en dus ook bij het onderhoud. Een goede samenhang en een duidelijk beeld voor ogen is de sleutel tot een passend ontwerp en beheersplan. Er zijn verschillende onderhoudsniveaus om uit te kiezen, zoals basic, standaard en plus. Elk dak is anders, maar ook elke eigenaar is anders, dus worden onderhoudsplannen ook vaak op maat gemaakt met verschillende onderhoudsniveau’s:

BASIC-NIVEAU. Basis werkzaamheden zoals: het controleren van de hemelwaterafvoeren, het zorgen dat de grindrand grof wordt ontdaan van beplanting, de opkomende boomscheuten worden verwijderd en incidenteel de vegetatielaag aangevuld met sedumstekken.

STANDAARD-NIVEAU. Het onderhoudsniveau standaard is een uitbreiding op basic. Daarmee worden de werkzaamheden uitgebreid met het verwijderen van mos en andere ongewenste planten; het inzaaien van de plekken die door enthousiaste vogels of andere invloeden kaal zijn geworden worden; de vegetatielaag wordt vaker aangevuld met stekken of zaden om een grotere diversiteit in leeftijd te hebben en er word de juiste voeding aan het dak toegevoegd om de beplanting sterker en bloeirijker te maken.

PLUS-NIVEAU. Het kan nog intensiever met het onderhoudsniveau Plus. Dit is vooral interessant wanneer je veel op het dak kijkt en wilt dat het er strak uit ziet. De onderhoudsbeurten worden vaker en meer gespreid uitgevoerd. De beplanting wordt dan telkens op ongewenste beplanting gecontroleerd, tegelijkertijd worden de grindranden ook intensief schoongemaakt van beplanting en zal de aanvulling met stekken én met jonge beplanting vaker plaats vinden. Op die manier heb je een groendak dat veel bloeit en tot in de puntjes verzorgd is.

Zie ook: Groendak mét 10 jaar garantie of Levensduur Groendak is (na-)zorg

Artikel in Dak- en gevelgroen: onderhoud op sedumdaken

Voor regulier onderhoud heeft Groendak enkele onderhoudsbeurten gestandaardiseerd:

oppervlaktetijdsdeel )¹onderhoudsniveau )²

1

met de buren*< 50 m²1¼ uur

basic > standaard

2

collectief onderhoud**tot ± 70 m²2 uur

basic > standaard

3

onderhoud***3 uur

standaard > plus

4

onderhoud dagdeel

****

4 uur

> standaard > plus

)¹ Tijdsdeel inclusief voorrijkosten, voorbereiding, materieel, werktijd en afvoer afval.

)² Onderhoudsniveau: altijd goed om voor start af te spreken, eventueel op het project.

Zoals gezegd is de aanleg van uw dak een belangrijk onderdeel van het te bepalen onderhoud per persoon en dak. Ook de ligging van het dak bepaald veel. Kortom neem gerust contact met ons op voor een uitgebreidere uitleg en een passend beheeradvies op maat voor uw dak.

 

 

 

Gepubliceerd op 23 mei 2014 in Nieuws

2 reacties op “Onderhoudniveau Basic tot Plus”

  1. M. Frensch schreef:

    Mijn dochter wel een fietsenberging bouwen en van de welstand moet het dan een groen dak (Sedum) worden, het dak is circa 2.70 x 1.80 m kunt u mij meer uitleg dasrover geven ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *