Nieuws

1e groendakpannendak

6 oktober 2014
Het eerste groendakpannendak in Amsterdam is een feit. Weliswaar niet het allergrootste maar wel zeer deskundig aangelegd. De oude sneldekpannen gingen eraf, de verse groendakpan er op. Het paste voortreffelijk en gaf een prima beeld van de opnieuw verbeterde hollandse groene pan. De jonge pannen mogen nog wel wat groeien, aansterken en uitdijen zodat een natuurlijker panneneffect wordt verkreg…

Haagse Energiebeurs met Groendak

4 oktober 2014
Wil je alles weten over duurzaam, groene daken, stadslandbouw, biologische voeding en duurzaam wonen? Kom dan op zondag 5 oktober 2014 van 12.00 tot 17.00 uur naar de Haagse Energiebeurs in en rondom het Stadhuis aan het Spui. De Energiebeurs  is hét duurzame dagje uit. En de entree is gratis! Ontdek hoe je honderden euro’s per jaar bespaart in jouw huishouden. Kom langs voor professioneel …

Het ene groendak is het andere niet

9 september 2014
Groendaken zijn groene eilanden in de grijze stadswoestijn en vormen natuurlijke bakens voor planten, vogels en insecten. Of toch: dat kúnnen ze zijn op voorwaarde dat ze slim ingericht worden. Groendaken worden al langer aanzien als een methode om natuur meer aan bod te laten komen in de stad. Naast voordelen voor mens en milieu (zoals energiebesparing, waterbeheer, gezondheid,…) heeft de nat…

Salland Natuurfair

8 september 2014
Ook een duurzaamheidsplein Duurzame energie zie je in Nederland steeds meer. Ook in Salland is het bezig met een opmars. Op verschillende daken zie je al groene daken, zonnepanelen of soms zelfs al zonnepanelen op een groendak. En in het buitengebied verreizen windmolens. Daarom is op de Salland Natuur Fair een duurzaamheidsplein.  Zonne-energie, windenergie of groendak.info  Je kunt het allema…

Een groendak is klimaatstabiel

7 juli 2014
De enige dakbedekking die bij hitte op gelijke temperatuur blijft is een Groendak. De plantjes hebben de goede eigenschap om ook bij hevige zonneschijn een temperatuur te houden van zo'n 36 C. Wonderbaarlijk toch de natuur, net mensen! Bij het stijgen van de temperatuur gaan de plantjes 'zweten' dat is transpiratie maar heet officieel evaporisatie. Door de evaporisatie komt vocht vrij die helpt…

TUE onderzoek eigenschappen van groene daken.

3 juli 2014
De voordelen van groene gevels en daken zijn door Nicky Damen, Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde Mastertrack Building Technology, onderzocht. Aanvankelijk lag de focus van zijn onderzoek op groene gevels (begroeide/eco gevels) - toegespitst op de voordelen van groene gevels. Prof. dr. Ir. Jos Brouwers, prof. dr. ir. Jos Lichtenberg en ir. Perry van de Wouw begeleiden het onder…

Natuurunit, Ecolodge, Greenunit, wachtruimte, werkplek, . . .

2 juli 2014
Een zeecontainer omgebouwd tot natuurunit als  levensgrote ecolodge, insectenhotel en natuurtuinhuis. Ideaal onder meer als zithoek, rokersruimte, fietsenstalling of wachtruimte ... De zeecontainer is voorzien van een nieuw groendak (overkragend), de zijwanden zijn voorzien van kunstzinnige elementen welke functioneren als insectenhotels van abstracte materialen. De materialen functioneren uit…

‘Kleine daktuin, groots resultaat’

1 juli 2014
Cashew way of life. Dat je met een niet al te groot dakterras je toch echt wel een moestuinier kunt voelen, bewijst Namita Bhargava. Zij woont op drie hoog in Amsterdam-West. Haar dakterras is ’s zomers een waar paradijsje vol met tomaten, aardappels, peultjes, diverse soorten sla en kleurrijke bloemen. Haar manier van werken is heel relaxed: ze probeert zo eens wat en vaak komen daar leuke r…

Tegel eruit, groen erin.

14 juni 2014
Dakpan eraf, groendakpan erop. Een groene omgeving is mooi, gezond en prettig om in te wonen, te werken en te recreëren. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast. In uw eigen tuin kunt u bijdragen aan vergroening van de stad als geheel en tegelijkertijd uw eigen leefomgeving aangenamer maken. Door wat extra planten en minder tegels in uw tuin k…

Met je blokhut de natuur in je tuin helpen

9 juni 2014
Dat klinkt wat futuristisch, maar toch is het helemaal waar. Omdat de blokhut gemaakt is van stevige houten balken, biedt het een ideale woon- en schuilplaats voor allerlei insecten als lieveheersbeestjes, torretjes en kevers. Al die kruipertjes trekken weer een hoop interessante vogels aan in de tuin die de blokhut zullen zien als een onuitputtelijke plek van eten. Door aan de rustigste ka…