Nieuws

Moestuindak populairder in Hong Kong

Bovenop het dakterras, hoog boven het bruisende leven van Hong Kong, zijn toegewijde telers druk bezig met het verzorgen van hun biologische gewassen. Tegen een achtergrond van wolkenkrabbers en met jungle begroeide heuvels, staan er allemaal bakken met aarde op het dak van het veertien verdiepingen tellende gebouw. In deze bakken worden allerlei gewassen geproduceerd waaronder komkommers en aardappelen. Het is slechts een van de vele locaties die de afgelopen jaren zijn ontstaan in de betonjungle die Hong Kong heet. De vraag naar biologische producten blijft groeien en mensen zoeken een plek om een van de drichtstbevolkte steden ter wereld te ontvluchten. Deze dakterrassen bieden een oplossing voor beide problemen.

‘Ik eet liever datgene wat ik zelf heb geteeld, dan datgene wat ik in de supermarkt koop,’ zo vertelt Melanie Lam, een 28-jarige verpleegster, die twee keer per week de ‘City Farm’ in het Quarry Bay district van Hong Kongs hoofdeiland bezoekt.

Ongebruikte dakterrassen vormen de enige optie voor groentetelers in de dop om zich helemaal uit te leven. Een lapje grond is onbetaalbaar en het grootste deel van de 7 miljoen inwoners van dit Zuidelijke Chinese gebied woont in hoge flatgebouwen.
Een dergelijke manier van telen wint al jaren aan populariteit in Londen en New York, maar in Hong Kong duurde het even voordat men de smaak te pakken had. Nu lijkt het echter ook hier aan te slaan.

‘Ik denk dat stadstelen steeds populairder wordt… we zijn binnen korte tijd ontzettend gegroeid,’ zo stelt Osbert Lam, de oprichter van ‘City Farm’. Het bedrijf heeft twee jaar na de opening zo’n 100 vaste telers.

Er zijn 400 teeltbakken te huur op het dakterras van 930 meter2. De kosten bedragen $20-25 per bak per maand.
De officiële cijfers suggereren dat biologisch voedsel nog steeds aan populariteit wint in Hong Kong. Het aantal teeltbedrijven dat deelneemt aan het overheidsinitiatief om biologische landbouw te stimuleren, bedroeg 193 in juni dit jaar in vergelijking met 123 in 2008. Maar ondanks de groeiende populariteit lijken er nog geen dakterrastelers te zijn die hun producten tegen winst verkopen. Dit in tegenstelling tot hun collega’s in steden waar de ruimte niet zo schaars is en waar dit concept al veel eerder aansloeg.  Slechts 3% van de geconsumeerde groenten in Hong Kong is lokaal geteeld, zo laten cijfers van de overheid zien.

Bron: agf.nl

Gepubliceerd op 20 augustus 2012 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *