Nieuws

Mobieltje opladen met Groengrasdak !

Stroom uit groendakEen nieuwe Nederlandse onderneming wil stroom gaan produceren uit levende planten. Plant-e is opgericht door twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Zij borduren voort op eigen onderzoek. Het eerste product is een elektriciteitsproducerend groendak op een gebouw van de universiteit.

In principe is het mogelijk om stroom op te wekken op elke plaats waar planten groeien. Onder invloed van zonlicht maken planten organische verbindingen aan. Een deel daarvan gebruikt de plant om te groeien, terwijl een ander deel wordt uitgescheiden via de wortels. Van dat laatste maakt Plant-e gebruik. Aan de wortels groeien van nature voorkomende bacteriën die deze verbindingen afbreken. Daarbij ontstaan elektronen, die Plant-e kan „oogsten”. Hoewel het onderzoek zich nog moet bewijzen op grotere schaal biedt het uitzicht op een methode om duurzaam energie te produceren zonder het landschap te verstoren of te concurreren met landbouwgrond.

Drie jaar geleden startte het eerste onderzoek naar levende planten die elektriciteit produceren in een brandstofcel. De universiteit heeft inmiddels het patent overgedragen aan de oprichters van Plant-e, David Strik en Marjolein Helder.

De elektriciteit die zij gaan opwekken, heeft een laag voltage en is daardoor niet gevaarlijk voor mens of dier. Wel is de stroom direct te gebruiken voor het opladen van mobieltjes en laptops en voor led-verlichting. Helder is ervan overtuigd dat Plant-e volgend jaar het eerste mobieltje zal opladen. Zij noemt Plant-e „uniek”. Onderzoekers elders in de wereld willen stroom halen uit bacteriën in de bodem, maar niet van de wortel van de plant.

Bron: De Telegraaf 2-10-2009

Gepubliceerd op 3 oktober 2009 in Nieuws

Eén reactie op “Mobieltje opladen met Groengrasdak !”

  1. T. Kruse schreef:

    Dit is toch gewoon prachtig! Wat voor soort plant heb je hiervoor nodig?
    Het voordeel id dubbel: meer groen plus de stroom. Het is ook veel mooier dan die lelijke zonnepanelen! Vlug op de markt
    brengen, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *