Nieuws

Kraaien’plaag’ op sedumdak

Kraaien op sedumdak “Ik heb 2 weken geleden gebeld met de vraag of het kwaad kan dat kraaien in ons sedumdak voedsel zoeken. Ze plukken aan het sedum en gooien dit naar beneden. Het lijkt alsof er iets onder zit wat ze graag eten.”

Het is een idee om er iets overheen te spannen. Bijvoorbeeld kippengaas of een net. Maar de vraag is waarom zitten die kraaien er, kan het zijn dat ze er bijvoorbeeld insecten uit halen? Ja dat kan, leuk: biodiversiteit… .En dan overlast bestrijden… ?

Ik zou géén chemicaliën of dergelijke gebruiken. Veel bestrijdingsmiddelen zijn door de hoge toxiciteit de afgelopen jaren van de markt gehaald en er zouden er nog wel wat mogen verdwijnen (bijvoorbeeld glyfosaat!).
Kunstmatig ingrijpen bestrijdt meestal alleen de symptomen en is niet altijd goed voor de natuur. Veel problemen zijn wel te voorkomen door naar de oorzaken te zoeken.  Gewoon vogels verjagen als ze echt storend zijn is het beste.

Verjagen van vogels kan door ze het te leren. Mijn ervaring is dat kraaien of kauwen binnen enkele dagen kunnen leren dat ze niet gewenst zijn. Klap ’s avonds tegen de schemering enkele keren hard met de handen zodat ze opvliegen, doe dat enkele dagen na elkaar en ze zullen voorlopig weer een tijd wegblijven.  Check even of ze niet binnen vijf minuten weer terug zijn! Bij mij werkt het al jaren.

Een ander middel is het ophangen van een glimmend voorwerp (zoals bijvoorbeeld een CD). Door de schittering schrikken de vogels en vliegen op. Het meest rigoureuze middel is het neerleggen van een dode kraai: dat schrikt echt af.

Bedenk echter dat vogels ook moeten leven en dat ze niet alleen ‘mensenpester’ zijn.

 

Gepubliceerd op 8 juli 2009 in Nieuws

Eén reactie op “Kraaien’plaag’ op sedumdak”

  1. Tijmen schreef:

    Ik heb hetzelfde probleem. Veel verschillende producten, maar niet duidelijk welk product hier dan zou kunnen helpen. Bodemaaltjes? Wormen? Schimmels? Meest logisch lijkt een middel tegen larven van kevers.
    Hoop dat jullie hier kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *