Nieuws

Isolerende werking van een sedumdak

Een groendak heeft door verschillende aspecten een isolerende werking. De bekendste is het voorkomen van opwarming van de dakbedekking en het dak. Dit komt door een aantal unieke eigenschappen van het groendak.

De beplantingslaag reflecteerd ongeveer 27% van de zonne-energie. Zwarte dakbedekking absorbeert en geleid bijna alles terwijl de beplanting en het substraat slechts 60% absorberen en 13% geleiden naar de ondergelegen constructie.

Wanneer het warm is gaan de planten op het dak zweten. Ze verdampen dan water via de huidmondjes in hun blad. Om dit te kunnen doen hebben ze energie nodig die ze onttrekken uit de omgeving. Hierdoor koelt de directe omgeving van de plant af.

Naast de planten levert ook het substraat een aardige bijdrage aan de isolatie. Dit komt door het materiaal zelf maar ook door de (stilstaande) lucht hiertussen. De isollerende werking van het substraat wordt grote naar mate het minder vochtig wordt, dus op warme dagen is hij het effectiefst.

Over het algemeen komende de meeste onderzoeksrapporten met een isolatie waarde (R-waarde) van ongeveer >0,3. Dit is nog op te splitsen in onderdelen en dan worden de volgende waardes genoemd bij een sedumdak in vochtige omstandigheden;

Beplanting R-waarde 0,1, Substraatlaag R-waarde 0,6 en de kunststof drainagelaag heeft een R-waarde van 0,4.

Gepubliceerd op 3 februari 2014 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *