Nieuws

Interieurinrichting beïnvloedt humeur en gedrag

binnenplantenGebaseerd op: Psychologie Magazine (oktober 2009)

De kleuren en het licht in een ruimte hebben invloed op het humeur en zelfs op het gedrag. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar de invloed van de inrichting van ruimten in ziekenhuizen, winkels en scholen, maar volgens Karin Dijkstra, universitair docent bij de opleiding psychologie aan de Universiteit Twente, beïnvloedt ook de huiselijke omgeving onze stemming en gedrag.

Dijkstra geeft een aantal tips die het beste uit een interieur halen. Zo zijn meubels met rondingen vaak fijner om naar te kijken. Mensen associëren scherpe hoeken instinctief met gevaar. Verder heeft de kleur groen een positieve invloed op ons welbevinden. Patiënten met uitzicht op groen herstellen sneller en ook thuis brengt groen rust. Evolutionair gezien voelt de mens zich meer thuis in de natuur dan in betonnen woonblokken. Daarmee hangt de derde tip van Dijkstra samen: hang afbeeldingen van de natuur aan de wand. Een foto of schilderij van planten blijkt net zo rustgevend als echte planten.

De invloed van kleur op de stemming is niet eenduidig. Zo verschillen de meningen over het effect van rood, dat zowel prikkelend kan zijn als stress oproepen. Bij sommige taken is oppassen voor gevaar een gunstige gemoedstoestand, bij andere juist niet. Verder dragen hoge plafonds bij aan vrijer denken en is geluidsoverlast niet alleen irritant, maar ook slecht voor de concentratie.

Gepubliceerd op 9 oktober 2009 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *